Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ СКЕП.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Теоретичне пояснення

При зображенні схем з безконтактними логічними елементами показуються не тільки логічні зв’язки між елементами, по яких проходять сигнали керування. Допоміжні кола, до яких відносяться кола живлення робочих обмоток і обмоток зміщення магнітних елементів і підсилювачів, кола колекторної напруги і зміщення напівпровідникових елементів і підсилювачів, безконтактних датчиків сигналів, не показуються, так як вони сильно затрудняли б читання схем. Ці кола виконуються для всіх елементів або підсилювачів однаково.

Рисунок 5.1 - Структурна схема керування на логічних елементах.

Структурна схема автоматичної системи керування, виконана на логічних елементах, приведена на рис. 5.1. Вона може бути віднесена до схем будь-якої складності. Живлення схеми здійснюється від джерела живлення ІП. Датчиками вхідних сигналів ДС можуть бути пускові кнопки, контактні і безконтактні шляхові або кінцеві вимикачі, датчики тиску, температури і т.д. Якщо датчики на виході мають сигнали, що плавно змінюються, то їх необхідно перетворити в дискретні. Для узгодження сигналів з вхідними параметрами елементів в схему входять узгоджувальні елементи СЕ. Так як потужність логічних елементів ЛЕ недостатня для живлення більшості виконавчих пристроїв ІУ (контакторів, електромагнітів, електромагнітних муфт), вони включаються через підсилювачі У.

Рисунок 5.2 - Схеми керування реверсивним електроприводом на логічних лементах

Схема включення нереверсивного електромеханічного пускача показана на рис. 5.2, ( частина кола КнН ) . При керуванні пускачем або контактором КН з використанням логічних елементів у вихідному стані схеми на виході елементу 5 сигнал відсутній. При відсутності сигналу Х1 на вході елементу 4 (тригера) вихідний сигнал відсутній; отже, на виході елементу 7 (підсилювача) його немає. Контактор КН відключений. При натисненні на кнопку КнН з’являється сигнал на вході елемента 6, а з виходу якого на елемент 7.

15

Сигнал, що з’явився на його виході поступає на вхід елемента 7, на вході якого включена котушка. Під дією великої вихідної напруги підсилювача в котушці протікає струм, достатній для спрацювання контакту КН, який головними контактами підключає двигун М до мережі. При відпусканні КнН схема залишається в роботі, так як елемент 4 записав (запам’ятав) вхідну команду. Зняття вихідного сигналу в елемента 4 здійснюється натисканням на кнопку КнС або розривом контакту РТ теплового реле. При розриві хоч би одного із вхідних кіл елемента 5 на його виході з’являється сигнал, що поступає на вхід Х2, через 6 з допомогою якого тригер перекидається, і сигнал на його виході зникає. Із зникненням його знімається напруга з котушки контактора. Двигун відключається від мережі.

Хід роботи

1. Використовуючи релейно-контакту схему керування з попередньої практичної роботи рисунок 5.4, а також тиристорні ключі рисунок 5.3 заміняємо контактні елементи безконтактними рисунок 5.5 та 5.6 відповідно до вибраного двигуна.

2. Описати принцип роботи спроектованої схеми.

Рисунок 5.3 - Тиристорні схеми для отримання різних режимів роботи асинхронного двигуна

Рисунок 5.4 - Схема пуску ДПС паралельного збудження в 4 ступені у функції швидкості та динамічним гальмуванням у функції струму

16

Рисунок 5.5 - Схема пуску ДПС паралельного збудження в 4 ступені у функції швидкості та динамічним гальмуванням у функції струму на безконтактних елементах

Рисунок 5.6 - Схема пуску АД з фазним ротором при пуску в 2 ступені у функції часу та та динамічним гальмуванням у функції швидкості на безконтактних елементах

17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]