Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ СКЕП.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Практична робота № 9 тема: Дослідження роботи схеми керування циклічним програмним електроприводом

Мета роботи: Вивчити особливості роботи схеми циклового програмного електроприводу.

Теоретичні відомості

Від програмного пристрою ПУ сигнал керування Uп поступає на ЕП, який забезпечує відпрацювання цього сигналу керування, переміщуючи відповідним чином виконавчий орган. Сукупність програмного пристрою ПУ і ЕП називають системою програмного керування СПУ.

В СПУ можуть використовуватися всі розглянуті раніше види ЕП постійного і змінного струму, які виконуються розімкнутими і замкнутими, з аналоговими і цифровими елементами керування і т.д.

Вся сукупність існуючих програмних пристроїв ділиться на нечислові (циклові) і числові програмні пристрої.

Електропривод з нечисловими (цикловими) програмними пристроями. Ці приводи використовуються для забезпечення повторних однакових циклів руху виконавчих органів. Програмні пристрої такий ЕП виконуються з використанням різних контактних і безконтактних апаратів релейної дії – кінцевих і шляхових вимикачів, крокових шукачів, лічильників, засобів програмуємої логіки. До ЕП з нечисловими програмними пристроями відносяться також системи з використанням шаблонів та копірів, які знайшли використання в різних копіювальних верстатах і автоматах. В таких системах зазвичай використовується слідкуючий ЕП релейної дії.

В нечисловій СПУ електродвигун М приводить в рух виконавчий орган, яким може бути, наприклад, супорт стругального верстату, “ рука ” маніпулятора і т.д. В крайніх положеннях виконавчого органу встановлені кінцеві вимикачі SQ1 і SQ2, які разом з контактами К1 і К2 і кнопками керування SВ1 і SВ2 утворюють схему керування двигуном. При вмиканні контактора К1 двигун М забезпечує рух виконавчого органу в умовному напрямку “ Вперед ”, а при вмиканні контактора К2 – в умовному напрямку “ Назад ”. Припустимо, що у вихідному положенні і ні один із кінцевих вимикачів не натиснутий. Для початку роботи ЕП натискається кнопка SВ1, в результаті чого вмикається контактор К1 і двигун М, будучи підключеним до живлячої мережі, забезпечує рух виконавчого органу в напрямку “ Вперед ”.

При підході виконавчого органу до кінцевого вимикача SQ2 і дії на нього відбувається розрив кола контактора К1 і підключення до джерела живлення контактора К2. За рахунок перемикання цих апаратів зміниться на протилежну полярність напруга на якорі двигуна М і він почне обертатися в зворотній напрям, забезпечуючи рух виконавчого органу в напрямку “ Назад ”.

При підході виконавчого органу до кінцевого вимикача SQ1 і дії на нього відбудеться зворотне перемикання в схемі, відключиться контактор К2 і включиться К1, після чого виконавчий орган знову почне рухатися в напрямку “Вперед”. Такий цикловий зворотно-поступальний рух буде відбуватися до тих пір, доки не буде натиснута кнопка SВ2.

Рисунок 9.1 - Схема досліду.

Програма роботи

1. Ознайомитись з установкою та підключити до живленні.

2. Знайти відповідні точки на схемі та стенді.

3. Провести включення.

4. Описати принцип роботи схеми.

5. Оформити звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]