Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ СКЕП.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Практична робота № 4

ТЕМА: Вивчення схем блочного керування електроприводом головного циркуляційного насосу АЕС

Мета роботи: Вивчити конструкції блочного електропривода на основі керування головним циркуляційним насосом атомної станції.

Особливості застосування установки

Технологічна схема АЕС має два контури теплооб’єму.

Перший контур має реактор, компенсатор об’єму і петлі охолодження з парогенераторами, головними циркуляційними насосами і головними запорними засувками, встановленими в герметичних боксах. Трубопроводи петель під’єднані до вхідних патрубків реактора.

11

По “ холодних ” нитках петель через вхідні патрубки вода поступає в реактор, проходить вниз по кільцевому зазору, потім знизу вверх через активну зону, охолоджуючи тепловиділяючі зборки (касети), і через вихідні патрубки виходить з реактора по “ гарячих ” нитках петель до парогенераторів.

Другий контур АЕС включає в себе парогенератори, паропроводи, парові турбіни і сепаратори-пароперегрівачі, а також живлячі трубопроводи із живлячими насосами, деаераторами і регенеративними підігрівачами. Насичена пара, що виробляється в збірний паропровід, а потім – на турбіни.

1 – реактор; 2 – головний циркуляційний насос; 3 – парогенератор; 4 – компенсатор об’єму; 5, 6 – головні запірні засувки; 7 – турбіна парова; 8 – генератор; 9 – конденсатор;

10 – живильний насос.

Рисунок 4.1 - Технологічна схема ВВЕР.

Технологічна схема енергоблоку – двохконтурна. Перший контур радіоактив-ний, теплоносієм і уповільнювачем в ньому є обезсолена вода під тиском. Він включає в себе енергетично ядерний реактор, чотири петлі циркуляції теплоносія з головними циркуляційними насосами, компенсатор тиску, парогенератори. Ядерний реактор водо-водяного типу охолоджується теплоносієм першого контуру. Теплоносій прокачується через активну зону головними циркуляційними насосами, де віддає в парогенераторах тепло воді другого контуру. Активна зона реактора зібрана з шестигранних тепловидільних збірок (касет), що мають тепловидільні елементи (ТВЕЛи) стержневого типу з сердечником із двоокису урану у вигляді таблеток, що знаходяться в оболонці із цирконієвого сплаву. Витяг відпрацьованих касет з реактора відбувається під водою спеціальною перевантажувальною машиною з дистанційним керуванням. Інший контур нерадіоактивний. Він призначений для отримання насиченої пари, подачі його в турбіну, виробництва електроенергії.

Технічне водопостачання.

Система технічного водопостачання забезпечує охолодження конденсаторів турбін, допоміжного обладнання турбогенераторів, теплообмінного обладнання реакторної установки та обладнання інших допоміжних систем, відновлення вод станції і втрат.

Водопостачання включає дві самостійні системи:

1. Циркуляційне водопостачання конденсаторів турбін та допоміжного обладнання турбогенераторів. Система замкнена, оборотна, двопідйомна з охолодженням в унікальних, вперше споруджених в країні бетонних баштових градирнях.

12

2. Технічне водопостачання відповідальних споживачів води складається з трьох незалежних систем. Кожна система замкнена, обернена з охолодженням води на окремому бризкальному басейні.

Схема керування циркуляційним насосом

Рисунок 4.2 - Схема керування циркуляційним насосом.

Рисунок 4.2 - Схема силового кола керування циркуляційним насосом.

13

Складові схеми керування та їх призначення.

  1. Блок керування двигуном та засувкою

Блок керування електродвигуном БУД-МАД/БУД-М/ виконує функції включення і відключення електродвигуна, видачі інформації на мнемосхему, в схему технологічної сигналізації, в УЛУ 2, в схему технологічного захисту, блокувань і в схему АРВ, а також сигналізацію про наявність вхідних команд і заборон команд.

  1. Блок ключів

Блок ключів БКЛ-2М-АД призначений для комутації напруги змінного струму 220 В і гальванічного відділення вхідних кіл від кіл керування.

  1. Блок логічних перетворювань

Блок логічних перетворювань БЛП 1-МАД/БЛП 1-М/ призначений для “пам’яті” і формування команд.

  1. Блок прийому команд захисту

Блок прийому команд захисту БПК-МАД або БПК-М призначений для прийому команд, що надходять від технологічного захисту на функціональні блоки і забезпечення можливості перевірки захисту.

  1. Блок логічний часу

Блок логічний часу БЛВ-МАД або БЛВ-М призначений для формування сигналів з регульованою витримкою часу між входом і виходом в діапазоні від 0,1 до 1100 с.

  1. Блок контролю запобіжників

Блок контролю запобіжників БКП-У призначений для контролю запобіжників і формування сигналів “ Мерехтіння ”.

  1. Блок вхідних реле

Блок вхідних реле БРВ-МАД або БРВ-М призначений для розмноження за допомогою реле сигналу, що надходить від блока БФК-МАД/БФК-М/ або АДП-2 і видачі сигналів з гальванічним розподілом в інші шафи.

Програма роботи

1. Ознайомитись з особливістю застосування схеми керування циркуляційним насосом на технічній водопостачальній АЕС.

2. Ознайомитись зі схемою силового кола та керування та взаємозв’язком між ними.

3. Описати роботу схеми керування на логічних елементів одного з блоків.

14

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5

ТЕМА: Проектування електричних схем на безконтактних елементах

Мета роботи: Вивчити конструкції електричних схем на безконтактних елементах та їх перехід на безконтактні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]