Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ СКЕП.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Вибір апаратів керування та захисту

Вимикачі і перемикачі. Ці апарати вибираються по роду і величині напруги, струму навантаження, кількості перемикачів, які вони допускають за умовами механічної і електричної зносостійкості, а також конструктивному виконанню.

Кнопки і ключі керування. Вони вибираються по роду і рівню напруги, величині комутуючого струму, кількості комутуючих ланцюгів, ступеню захисту і кліматичному виконанню, електричній і механічній зносостійкості.

Рубильники. За допомогою рубильників і перемикачів можна керувати асинхронними коротко замкнутими електродвигунами потужністю не більше 10 кВт. При відсутності дугогасячих камер і при напрузі 500 В рубильники застосовуються для розмикання електричних кіл без струму, а при напрузі 380 В зі струмом навантаження не більше 0,5 Ін апарату. Рубильники, які мають дугогасячі камери, при напрузі 500 В можуть розривати електричні кола зі струмом навантаження не більше 0,5 Ін, а при напрузі 380 В – не більше Ін апарата.

Пакетні вимикачі і перемикачі вибирають таким чином, щоб їх номінальний струм Ін був більший пускового струму електродвигуна, тобто Ін≥Іп.

Контактори і магнітні пускачі. Габарити контакторів і пускачів, які призначені для керування електроустановками, вибирають таким чином, щоб номінальний струм головного ланцюга пускача Іп.н був рівний або більший довготривалого робочого струму Іэ.р електроустановки, тобто Іп.н≥Іэ.р. При керуванні електродвигуном магнітний пускач вибирають так, щоб найбільша потужність пускача Pmax була не менше номінальної потужності електродвигуна.

Запобіжники призначені для захисту електрообладнання від струмів короткого замикання та його аварійного відключення (вимкнення). Як правило їх вставляють в кожну фазу асинхронних двигунів, у кожний полюс двигунів постійного струму та кіл керування. Для захисту силового кола номінальний струм плавкої вставки Івст визначається наступним чином:

  • для двигунів постійного струму та асинхронних двигунів з фазним ротором при тривалому або короткочасному режимах роботи (ТВ=25%)

Івст≥(1…1,25)·Іном,

де Іном – номінальний струм двигуна;

  • для асинхронних двигунів з коротко замкнутим ротором при номінальному пускові (tпуск<5s)

Івст≥0,41·Іпуск,

де Іпуск – пусковий струм двигуна;

  • при важкому пускові (tпуск< 10s) або великій частоті вмикань

Івст≥(0,5…0,6)·Іпуск

  • для захисту кіл керування

Івст≥(2,5…3)·Ікот,

де Ікот – сумарний струм найбільшої кількості котушок одночасно ввімкнених апаратів.

Вибір автоматичних вимикачів

Номінальні значення напруги Uна та струму Іна автомата, струму навантаження Ін та напруги мережі Uм повинні задовольняти умови

UнаUм; Іна≥Ін

Для автомата захисту двигуна, який працює в повторно-короткочасному режимі, номінальний струм електромагнітного розчеплювача приймають однаковим зі струмом двигуна в мережі ТВ=25%. Для автоматів захисту двигунів з короткозамкненим ротором струм встановлення електромагнітного розчеплювача повинен бути

Іуст≥(1,5…1,8)·Іпуск

для двигунів з фазним ротором – Іуст≥(2,5…3)·Ідв

Для груп короткозамкнених двигунів – Іуст≥(1,5…1,8)·[∑Ідв+(Іпускдв)*],

де різниця (Іпускдв)* береться для двигуна, в якому вона найбільша.

9

Для групи двигунів з фазними роторами

Іуст≥(1,5…2)·Ідв+∑Ідв*,

де Ідв* – струм двигуна, у якого пусковий струм найбільший.

Для двигунів, які працюють у важкому або в повторно-короткочасних режимах, номінальний струм теплового або комбінованого розчеплювача

Інр≥1,5·Ідв

Вибір по струму короткого замикання:

  • для автоматів з електромагнітним розчеплювачем

  • для автоматів з комбінованим розчеплювачем

Граничний струм вимкнення автомата Івим повинен бути меншим від струму Ік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]