Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ СКЕП.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Алгоритм та приклад розв’язку задач Приклад 1

Для двигуна постійного струму паралельного збудження необхідно скласти автоматизовану схему керування електроприводом, яка б задовольняла такі умови: пуск на три ступені у функції ЕРС, з гальмуванням противмиканням у функції швидкості; нереверсивною схемою та кнопковим керуванням; в схемі присутні захисти від обриву поля, перевантаження, короткого замикання та нульовий. Якщо двигун типу Д30 Рн=19 кВт; U=220 В, η=86%, Ін=1023 А, nн=1000 об/хв GD2 =3,2 кг·м2

Описати роботу схеми

Для пуску включимо автоматичний вимикач QF, при цьому отримує живлення реле обриву поля KF, яке вмикає контакти в колі КМ1, що веде до підготовки схеми. Натискуємо кнопку SB2 “Пуск”, при цьому отримує живлення КН1, яка силовими контактами подає напругу на якір, а блок-контактори шунтують SB2, і розмикають в колі КМ2. Двигун, обертаючись, приводить в рух датчик швидкості SR, який замикається в колі SR.

При досягненні певних швидкостей, які пропорційні ЕРС і виставлені опорами керування Rк1-Rк спрацьовують магнітні пускачі КМ3-КМ5, що шунтують відповідні опори R1-R3. У випадках гальмування або спрацювання захисту котушка КМ1, обезструмлюється, що веде до розмикання силових контактів і замикання контакту КМ1 в колі КМ2. Так як SR замкнений, то КМ2 отримує живлення і змінить чергування фаз. При досягненні n=0 SR розімкнеться і змінить напругу КМ2.

Рисунок 2.1- Схема пуску двигуна постійного струму у функції Е.Р.С. та

гальмування проти вмиканням у функції швидкості

7

Приклад 2

Для асинхронного двигуна з фазним ротором необхідно скласти схему автоматизованого керування, яка б задовольняла такі умови:

  1. пуск в один ступінь у функції струму;

  2. гальмування – динамічне у функції швидкості реверсивної схеми;

  3. керуванням командоконтролером живлення кола керування змінним струмом;

  4. захист нульовий, від короткого замикання та при перевантаженнях.

Двигун типу МТН-211-6 Рн=8,2 кВт, nн=900 об/хв., І1=24,6 А,

cos φ=0,7, η=72%, І2=23 А, U2=236 В, Ммах=200 Н·м2

Опис схеми роботи

Для пуску АД необхідно включити автоматичний вимикач QF. Ставимо командо контролер SA в нульове положення. При цьому КМ отримує живлення і підготовлює схему до роботи. При переміщенні SA в одне з положень отримує живлення КМ1 або КМ2. Двигун отримує живлення, і починає обертатись ротор, який призведе до живлення реле напруги тахогенератора, і KY1 замкне свої контакти в колі КМ3. Блок-контакти КМ1 і КМ2 розімкнуть КМ3 і замкнуться в KY2. Виникає стрибок струму в роторі і розмикається контакт КА в колі КМ4. При зростанні швидкості до певного значення контакт КА, замикаючись, подасть напругу на КМ4, який шунтує опір R.

Для гальмування ставимо SA в нульове положення, що веде до замикання контактів КМ1, КМ2, на КМ3 подається напруга і проходить гальмування динамічне подачею постійної напруги на статор.

Рисунок 2.2 - Схема пуску АД з фазним ротором у функції струму

та динамічним гальмуванням у функції швидкості

Вибір апаратів керування

За номінальним струмом І1=24,6 А вибираємо наступні апарати: автоматичний вимикач з умови максимальний струмів захист Іум≥кн·Іп,

де Іп пусковий струм двигуна;

кн = 1,5–2,2 – коефіцієнт, що враховує вид розчеплювача.

Тепловий розчеплювач Іт.р= (1,2 – 1,4 ) · Іп

Запобіжник вибирають від короткого замикання для захисту кіл керування Івп=2,5·І, де І - сумарний струм одночасно працюючих апаратів у схемі.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]