Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA п-во.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
150.02 Кб
Скачать

34.Сутність, функції та види прибутку.

Прибуток — система економічних відносин між підприємцями (роботодавцями-власниками засобів виробництва) і найманими працівниками щодо виробництва, розподілу та привласнення створеної додаткової вартості, яка відособлюється у вигляді надлишку над витратами вкладеного капіталу.

Сутність прибутку як економічної категорії розкривається через функції, які він виконує у господарський діяльності. Основні з них такі: облікова, розподільча, стимулювальна.

Види :

нерозподілений і розподілений прибуток

номінальний і реальний

оподаткований і не оподаткований

маржинальний, валовий і чистий прибуток

отриманий від операційної, інвестиційної й фінансової діяльності

прибуток від реалізації продукції й прибуток від позареалізаційних операцій

прибуток від звичайної діяльності й прибуток від надзвичайних подій

бухгалтерський і економічний прибуток підприємства

35.Загальна схема формування прибутку підприємства.

Отримання балансового прибутку було пов’язане з кількома напрямками діяльності підприємства

По-перше, це основна діяльність. Її результатом є прибуток від реалізації продукції

Прибуток від іншої реалізації

По-третє, це діяльність, пов’язана зі здійсненням фінансових інвестицій

По-четверте, це діяльність, пов’язана з отриманням позареалізаційних прибутків і виникненням позареалізаційних витрат (збитків) підприємств

До них включали:

прибутки і збитки минулих років, що були виявлені у звітному періоді; прибуток від завищення цін і тарифів;курсова різниця від операцій в іноземній валюті;

прибуток (збиток) від ліквідації основних засобів;

вартісна різниця відвантаженої та отриманої частини виконаного повністю бартерного контракту;

прибуток (збиток) від спільної діяльності.

36.Механізм розподілу прибутку.

Отриманий підприємством прибуток є об'єктом розподілу. У розподілі прибутку можна виділити два етапи. Перший етап - це розподіл загального прибутку. На цьому етапі учасниками розподілу є держава й підприємство. У результаті розподілу кожний з учасників одержує свою частку прибутку.

Другий етап - це розподіл і використання прибутку, що залишився в розпорядженні підприємств після здійснення платежів до бюджету. На цьому етапі можуть створюватися за рахунок прибутку цільові фонди для фінансування відповідних витрат.

Із загального (валового) прибутку сплачується податок. Величина, що залишилась, називається чистим прибутком. З неї виплачуються борги і проценти за довгострокові кредити, а решта поділяється на дві частини:

Перша — прибуток, який розподіляється між власниками майна (капіталу) підприємства (акціонерами), спрямовується на заохочувальні виплати його персоналу за результатами роботи та інші потреби (внески у благодійні фонди, допомога різним організаціям, особам тощо). До другої частини належить прибуток, який залишається на підприємстві (нерозподілений

прибуток), і використовується на інвестиційні потреби та створення резервного фонду.

З7.Прибуток та фактори, що впливають на його величину.

З економічної точки зору прибуток — це різниця між грошовими надходженнями і грошовими витрами. З господарської точки зору прибуток — це різниця між майновим станом підприємства на кінець і початок звітного періоду. На розмір прибутку впливають дві фупи факторів - зовнішні і внутрішні. До зовнішніх факторів відносяться природні транспортні та соціаль.но-економічні умови, рівень розвитку зовнішньоекономічних зв'язків ціни на виробничі ресурси й ін. До внутрішніх факторів зміни розміру прибутку відносяться: -основні фактори (обсяг продажу, собівартість продукції, структура продукції і витрат, ціна продукції);-неосновні фактори, пов'язані з порушенням господарської дис.ципліни (цінові порушення, порушення умов праці і вимог до якості продукції, шо ведуть до штрафів, економічних санкцій тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]