Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA п-во.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
150.02 Кб
Скачать

19.Витрати виробництва та їх характеристика.

Виробнича діяльність підприємства завжди пов'язана з витратами. Витрати виробництва - вартість усіх видів факторів виробництва, що витрачаються для виготовлення певної кількості товарів. Витрати виробництва поділяються на зовнішні і внутрішні. Зовнішні витрати — це видатки на ресурси постачальникам, які не є співвласниками даної фірми. Внутрішні витрати — це затрати власних, неоплачуваних, внутрішніх ресурсів. Розрізняють також постійні та змінні витрати. Постійними називаються такі витрати, величина яких не змінюється залежно від зміни обсягу виробництва; змінними називаються такі витрати, величина яких змінюється залежно від зміни обсягу виробництва товарів. Валові витрати є сумою постійних і змінних витрат за кожного конкретного обсягу виробництва. Також можна поділяти витрати виробництва на прямі та непрямі, основні та накладні, закінчені та незакінчені,релевантні та нерелевантні, одноелементні та комплексні.

20.Класифікація витрат підприємства: прямі та непрямі, основні та накладні.

Важливою ознакою витрат як у виробничій, так і у невиробничій сфері є характер їх зв'язку з певним об'єктом: продукцією, підрозділом, проектом тощо. Залежно від характеру цього зв'язку витрати поділяють на прямі та непрямі.Під прямими розуміють такі витрати, які пов'язані з виробництвом одного певного виду продукції. При цьому на підставі первинних документів вони можуть бути прямо віднесені на собівартість відповідної продукції. Прямими витратами називають економічно однорідні витрати, що відносяться на собівартість конкретного виду продукції прямо, безпосередньо у відповідності з обґрунтованими нормами та нормативами. До них відносяться витрати на сировину та основні матеріали, заробітна плата робітників основного виробництва, відрахування на соціальні заходи від заробітної плати робітників тощо.Непрямими витратами називають витрати, які неможливо розрахувати по окремих видах продукції за ознакою прямої приналежності. До непрямих відносяться витрати на утримання і експлуатацію машин та обладнання, на підготовку та освоєння виробництва, втрати від браку, загальновиробничі, адміністративні та інші виробничі витрати. Також використовується класифікація за відношенням до видів виробничих процесів.За цією ознакою витрати поділяються на основні та накладні. Основні витрати характеризують витрати на ресурси, використані в основних виробничих процесах (процесах безпосереднього виготовлення продукції). Накладні витрати характеризують витрати в процесах безпосереднього обслуговування і управління основними процесами виготовлення продукції.

21.Класифікація витрат підприємства: закінчені та незакінчені, витрати на продукції і витрати періоду.

На практиці не всі витрати пов'язані безпосередньо з виробництвом. Тому розрізняють витрати на продукцію та витрати періоду.Витрати на продукцію безпосередньо пов'язані з виробництвом продукції: це витрачені сировина і матеріали, заробітна плата з нарахуваннями на неї, амортизація виробничого обладнання.Витрати періоду безпосередньо не стосуються виробництва і розглядаються як витрати періоду, в якому їх було здійснено. Це витрати на управління, маркетинг, дослідження ринку тощо, тобто всі операційні витрати, крім витрат на виробництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]