Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Д И П Л О М Н А.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Висновки і пропозиції

Для України інвестиційний сектор, насамперед, перспективна інноваційна галузь і здійснення діяльності інститутів спільного інвестування в Україні в майбутньому є необхідною умовою для становлення повноцінного фондового ринку, а також розвитку й удосконалення інвестиційного механізму, властивого цьому ринку.

В Україні з'являється реальний інтерес суспільства до діяльності інститутів спільного інвестування. Можна відзначити високу зацікавленість самого бізнесу до використання цих інститутів в якості інструмента досягнення своїх цілей, будь-то схемні проекти чи бажання просто заробити на даному ринку.

Узагальнюючи вищесказане, можна зробити висновок - з'явилась нова для українського інвестора можливість вкладення своїх заощаджень з метою їх приросту, альтернативна звичним банківським депозитам.

Що ж до становища ринку спільного інвестування в Україні то фінансово-економічна криза, що розгорнулася у 2008 році, безумовно, істотно вплинула на діяльність відкритих інститутів спільного інвестування в Україні. Переоцінений у 2007 році український фондовий ринок, на думку багатьох експертів, у 2008 році спав нижче від справедливого рівня цін. Таким чином, сформувався значний потенціал для майбутнього зростання як ринку загалом, так і галузі відкритих ІСІ. Основною ознакою кризи стало перетворення грошей у боргові розписки, за якими наступає неплатоспроможність, а головним наслідком кризи – макроекономічний дисбаланс – зменшення обсягу світового ВВП при зменшенні споживання та заморожуванні перетворень заощаджень в інвестиції. Криза безпосередньо вплинула на інвестиційний бізнес у всьому світі та в Україні зокрема. Інвестори недооцінивши ризики, зазнали великих втрат і будуть довго виходити з шокового стану. Проблеми, зумовлені світовою фінансовою кризою, зокрема масове вилучення капіталу інвесторами з вітчизняного фондового ринку, значний спад курсу акцій, що котуються на вітчизняному фондовому ринку, глибока корекція основного індикатора фондового ринку – індексу ПФТС, істотно посилені загальною недорозвиненістю фондового ринку загалом та його інфраструктури зокрема. Проте інститути спільного інвестування стали рушійною силою зростання вартості активів небанківських фінансових установ. Їх частка у ВВП країни зросла з 5,7 % до 9,0 %, досягши 105866,59 млн. грн. Навіть у період фінансової кризи цей вид фінансового посередництва нарощував свою присутність на фінансовому ринку України. Зростання відбулося насамперед за рахунок впливу висхідного тренду фондового ринку, що у другому півріччі призвів до зростання активів усіх типів фондів.

Крім того, темпи зростання активів ІСІ та їх частки у ВВП країни були вищими у порівнянні із показниками банківського сектору. І це попри те, що частка фінансових ресурсів населення та підприємств, залучених до банківської системи України, майже вчетверо перевищує значення активів ринку ІСІ. Відповідно до типів ІСІ понад 92% активів зосереджені у венчурних фондах, 7,3% - у закритих фондах і по 0,3% від обсягу активів накопичили відкриті та інтервальні фонди.

З даних Української асоціації інвестиційного бізнесу видно, що 2009 рік був нелегким для індустрії інвестиційного бізнесу. На ринку спостерігалися процеси злиття та поглинання. Найбільші проблеми виникало в ІСІ, які мають небагато інвесторів та активи, сконцентровані в акціях, а також фонди, які інвестують кошти у сферу будівництва. Однак це не було масовим явищем і торкнулося не більше, ніж 10% ринку спільного інвестування. Проте наприкінці 2009 року – першій половині 2010 року, акції як інструмент вкладення активів ІСІ стають знову актуальними.

В останні місяці 2010 року тенденція до скорочення загального числа КУА при появі кількох нових збереглася. Уповільнення росту кількості існуючих ІСІ у попередні квартали вилилося у низхідний тренд у 4-му кварталі. Частина закритих фондів наблизилася до свого зарегламентованого фіналу, інші були змушені ліквідуватися через недостатність активів або неможливість продовження управління ними з боку одних КУА та передачі іншим. У той же час, чисельність ІСІ продовжувала зростати, особливо у сегменті венчурних пайових інвестиційних фондів, що традиційно для українського ринку.

До кінця року сукупні активи ІСІ усіх типів та категорій зросли до 105866,59 млн. грн., чому сприяв як ріст фондового ринку, так і збільшення числа фондів, які досягли нормативів, а також додаткові вливання інвестицій з боку вкладників. Чистий притік капіталу був ключовим фактором зростання сукупної вартості чистих активів відкритих ІСІ, проте, знову пов’язаним з окремими фондами. Закриті ж невенчурні фонди, на відміну від решти, показали незначне зменшення загальних активів, однак їхні чисті активи помітно зросли, забезпечивши приріст вартості чистих активів невенчурних ІСІ на 12,97%.

У 2010 році також проглядається стрімкий ріст фондових індексів, який сприяв поліпшенню дохідності ІСІ. Більшість фондів показали позитивні результати, а збитковими були 6 із 34-х відкритих фондів, 9 із 42-х інтервальних та 55 із 154-х закритих ІСІ.

Дохідність ІСІ у 2010 році зросла слідом за фондовими індексами, усі типи фондів принесли дохід що у середньому складав від 4,7% до 6,55%. Завдяки таким результатам, ІСІ не тільки забезпечили покриття офіційного рівня інфляції, а й випередили інші напрямки інвестування.

Попри стабілізацію і досить позитивні показники на кінець 2010 року, для подальшого розвитку індустрії спільного інвестування необхідно підготувати та здійснити низку наступних заходів:

  • удосконалити інституційну складову ринку спільного інвестування шляхом створення сприятливих організаційно-правових умов для суттєвого нарощення обсягів діяльності ІСІ;

  • забезпечити інформаційну прозорість діяльності інститутів спільного інвестування, зокрема щодо процедур інвестування коштів, розміру чистих активів та комісійних, менеджменту КУА та їх власників;

  • надати можливість КУА брати в своє управління обов’язкові резерви страхових компаній та здійснювати управління інвестиційно-страховими фондами компаній, що надають послуги з інвестиційного страхування;

  • запровадити механізми взаємної конвертації, (обміну) цінних паперів ІСІ, що перебувають в управлінні різних КУА, за згодою власників таких цінних паперів;

  • лібералізувати валютне регулювання у сфері діяльності ІСІ, зокрема шляхом скасування невиправданих обмежень на залучення коштів в іноземній валюті та здійснення інвестицій в іноземні цінні папери;

  • забезпечити впровадження процедур оцінки ефективності інвестиційної діяльності вітчизняних ІСІ за правилами, визначеними Глобальними стандартами результативності інвестування (GIPS);

  • впровадити ефективні компенсаційні механізми гарантування законних інтересів фізичних осіб – вкладників пайових інвестиційних фондів та акціонерів корпоративних фондів.

Впровадження цих заходів, на мою думку, буде сприяти активізації розвитку ринку спільного інвестування в Україні.