Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / formuvannya_prava.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
58.67 Кб
Скачать

15. Житловий кодекс України про житлові права громадян.

Основними нормативно-правовими актами, що регулюють соціальну політику у сфері реалізації права на житло є Конституція України (ст. 47), Житловий кодекс України від 2 січня 1984 p., Закон "Про приватизацію державного житлового фонду» та ін.

Житлові права дітей виписані в межах чинного житлового права, основним нормативним актом в якому є Житловий кодекс України, а також у Сімейному кодексі України. ЖКУ гарантує збереження житла за дитиною, яка втратила батьків. Якщо з будинку, квартири вибула дитина і членів її сім’ї не залишилося, це житло може бути надано за договором оренди іншому громадянину до закінчення строку перебування дитини у дитячому закладі або до досягнення нею повноліття і повернення від родичів, опікуна чи піклувальника, в окремих випадках - до закінчення навчання в загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності, утому числі для громадян, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації, а також в професійно-технічних чи вищих навчальних закладах або до закінчення строку служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

За Житловим кодексом фізичні особи мають право на одержання у безстрокове користування жилого приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду або в будинках житлово-будівельних кооперативів з настанням повноліття, або з моменту одруження або влаштування на роботу. Інші неповнолітні ( від 14 до 18 років) здійснюють право на одержання жилого приміщення за згодою батьків або піклувальників.

Позачергово отримують житло - особи, які повернулися з державного дитячого закладу, від родичів, опікуна чи піклувальника, діти-інваліди, що не мають батьків або батьки яких позбавлені батьківських прав.

Серед тих, кому житло надається першочергово матері, яким присвоєно звання "Мати-героїня", багатодітним сім’ям, сім’ям, що виховують дітей-інвалідів, і одиноким матерям; сім’ям при народженні близнят.

Надається поза чергою індивідуальний жилий будинок батькам-вихователям у буд. сімейного типу.

Відповідно до чинного законодавства органи опіки та піклування вирішують питання щодо збереження за дітьми житла, а також щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які закінчили навчально-виховні заклади і не мають житла.

Дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, житло надається позачергово згідно зі статтями 46, 71 Житлового кодексу України.

16. Характеристика житлового фонду соціального призначення.

Громадяни України мають право на вирішення житлових проблем через житловий фонд соціального призначення під яким розуміється сукупність соціального житла, що надається громадянам України, які відповідно до закону потребують соціального захисту.

До житлового фонду соціального призначення відносять

  • соціальне житло,

  • соціальний гуртожиток,

  • спеціалізований будинок для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів,

  • спеціалізований будинок для бідних та безпритульних,

  • тимчасовий притулок для дорослих.

Соціальне житло — житло всіх форм власності (крім соціальних гуртожитків) із житлового фонду соціального призначення, що безоплатно надається громадянам України, які потребують соціального захисту, на підставі договору найму на певний строк.

Відповідно до Конституції України кожен має право на житло. Громадянам України, які відповідно до закону потребують соціального захисту, соціальне житло надається безоплатно.

Користування соціальним житлом є платним. Плата за соціальне житло складається з плати, яка вноситься безпосередньо наймачем, та державної допомоги, що надається відповідно до закону. Соціальне житло надається органами місцевого самоврядування.

До житла з житлового фонду соціального призначення належать:

1) квартири в багатоквартирних жилих будинках, садибні жилі будинки, які надаються громадянам у порядку черги на одержання соціального житла;

2) жилі приміщення у соціальних гуртожитках, які надаються громадянам на час їх перебування на соціальному квартирному обліку за умови, що таке житло є єдиним місцем їх проживання.

Для отримання соціального житла люди беруться на соціальний квартирний облік — облік громадян України, які користуються правом на соціальне житло і перебувають у черзі на його отримання, здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування за місцем проживання громадян.

Правом взяття на соціальний квартирний облік користуються громадяни України:

а) для яких таке житло є єдиним місцем проживання або які мають право на поліпшення житлових умов відповідно до закону;

б) середньомісячний сукупний дохід яких за попередній рік на 1 особу в сумі менший від величини опосередкованої вартості найму житла в даному населеному пункті та прожиткового мінімуму.

Правом взяття на соціальний квартирний облік мають мешканці тимчасових притулків для дорослих, громадяни, які мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних обставин, у старості та в ін випадках.

Соседние файлы в папке КСПП