Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / formuvannya_prava.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
58.67 Кб
Скачать

7. Право на освіту.

Кожна дитина має право на освіту.Держава гарантує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; надання державних стипендій та пільг учням і студентам цих закладів у порядку, встановленому законодавством України.

Держава забезпечує право на вибір навчального закладу і навчання рідною мовою.

Держава забезпечує пільгові умови для вступу до вищих навчальних закладів дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та ін.

8. Право доступу до національної та світової культури

держава забезпечує ДИТИНІ безкоштовний доступ до національних духовних та історичних цінностей. З цією метою створюється мережа спеціальних дитячих закладів культури, закладів позашкільної освіти, діяльність яких спрямовується на сприяння розвитку індивідуальної та колективної творчості дітей.

9. Право на працю.

Вік, з якого допускається прийняття дитини на роботу, становить 16 років. Діти, які досягли 15-річного віку, можуть прийматися на роботу, що не завдає шкоди їх здоров’ю і навчанню, за згодою одного з батьків або особи, яка замінює батьків.

Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці

До них належать:

  • усі форми рабства, продаж дітей та торгівля ними, боргова залежність.

  • використання, пропонування дитини для зайняття проституцією,

  • використання, пропонування дитини для незаконної діяльності;

Діти приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду

10. Право на зайняття підприємницькою діяльністю.

Діти, які досягли 16-річного віку, мають право займатися підприємницькою діяльністю, можуть бути членами колективного сільськогосподарського підприємства та членами селянського (фермерського) господарства в порядку, встановленому законом.

11. Право на об’єднання в дитячі та молодіжні організації.

молодіжні громадські організації можуть створ за умови, що їх діяльність не суперечить законам України, не порушує громадський порядок і безпеку держави, права і свободи інших осіб.

Створення дитячих організацій політичного та релігійного спрямування забороняється.

28.Соціальні гарантії та допомоги сім’ям з дітьми

Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 в нашій країні призначаються такі п’ять видів державної допомоги сім’ям з дітьми:

  1. допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

  2. допомога при народженні дитини;

  3. допомога при усиновленні дитини;

  4. допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

  5. допомога на дітей одиноким матерям

Всі види цих доп випл органи соц зах за місцем прожив (крім жінок які слухать)

1. Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами

Право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають всі жінки (+ неповнолітні)

Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається на підставі рішення про усиновлення .

Допомога виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, які постраждали внаслідок Чорн кат, доп по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів (90 - до пологів та 90 - після пологів).

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається у розмірі 100% середньомісячного доходу жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму.

Соседние файлы в папке КСПП