Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / formuvannya_prava.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
58.67 Кб
Скачать

6. Поняття, призначення та принципи соціальних стандартів та нормативів.

Одним із основних законів, що визначає правові засади формування та застосування державних соціальних стандартів і нормативів, спрямованих на реалізацію основних соціальних гарантій в Україні, є Закон України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», прийнятий 5 жовтня 2000 р. Закон прийнято з метою визначення пріоритетів державної соціальної політики щодо забезпечення потреб громадян у матеріальних і духовних благах, визначення механізму реалізації їхніх соціальних прав і державних соціальних гарантій, джерел фінансування соціального захисту населення. 

Згідно закону наведено категорії та поняття, що застосовуються для визначення соціальних стандартів і нормативів. 

Основними з них є: 

  • державні соціальні стандарти, 

  • державні соціальні гарантії, 

  • прожитковий мінімум, 

  • соціальні норми і нормативи, 

  • нормативи витрат (фінансування). 

7. Характеристика державних соціальних нормативів та державних соціальних гарантій.

Державні соціальні гарантії — це встановлені законами мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, встановлені законами та іншими нормативно-правовими актами, які забезпечують рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму. 

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" держава гарантує забезпечення основних потреб громадян на рівні встановлених законом державних соціальних стандартів і нормативів. 

Основні державні соціальні гарантії встановлюються законами з метою забезпечення конституційного права громадян на достатній життєвий рівень. До числа основних державних соціальних гарантій входять: 

1) мінімальний розмір заробітної плати; 

2) мінімальний розмір пенсії за віком; 

3) неоподатковуваний мінімум доходів громадян; 

4) розміри державної соціальної допомоги та інших соціальних виплат. Основні державні соціальні гарантії, які є основним джерелом існування, не можуть бути нижчими від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

8.Законодавча база отримання соц.. Послуг

Закон «Про держ соц гарантії та держ соц стандарти» 2000р., визначає правові засади формування і застосування держ соц стандартів та нормативів, спрямованих на реалізацію закріплених КУ та законами Укр. основних соц гарантій. У законі вихначено терміни: -держ соц стандарти – встановлені законами соц норми і нормативи, на базі яких визначаються рівні основних соц гарантій. ; -держ соц гарантії – встановлені законом мін розміри доходів громадян, які забезпечують рівень життя не нижчий прожитк мінім.; - прожитк мінім – вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонув організму люд.; - соціальні норми і нормативи – показники необхідного споживання товарів і послуг. Вони встановлюються з метою: - визначення механізму реалізації соц гарантій громадян;

-визначення пріорітетів держ соц політ щодо забезпечення потреб люд в різних послугах;

-визначення розміру видатків держ бюджету Укр.

Соседние файлы в папке КСПП