Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / formuvannya_prava.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
58.67 Кб
Скачать

2. Право на допомогу при народженні дитини

Допомога при народженні дитини за цим Законом надається одному з батьків дитини (опікуну), який постійно проживає разом з дитиною.

Одноразова доп, призначена опікуну, вважається власністю дитини.

У разі народження двох і більше дітей доп надається на кожну дитину.

У разі народж мертвої дит доп не призначається.

Виплата допомоги при народженні дитини припиняється у разі: 

  • позбавлення отримувача доп батьківських прав; 

  • відібрання дит в отримувача доп без позбавлення батьківських прав; 

  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання; 

  • припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини; 

  • нецільового використання коштів.

Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень 3. Допомога при усиновленні дитини

Допомога при усиновленні дитини аналогічні умовам надання допомоги при народженні дитини.

4. Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Така допомога вважається власністю дитини.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку. 

розмір доп на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дит відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

5. Право на допомогу на дітей одиноким матерям

Право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) має мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соц пенсію.

Якщо одинока мати, одинокий усиновлювач, мати (батько) у разі смерті одного з батьків зареєстрували шлюб, то за ними зберігається право на отримання доп на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).

Допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених цим Законом.

Розмір допомоги на дітей одиноким матерям 

Доп надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

29 Пільги багатодітним сім’ям та дітям з багатодітних сімей відповідно до Закону України «Про охорону дитинства».

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соц захисту багатодітних сімей» від 19.05 2009, який набрав чинності 1 січня 2010 року, багатодітним сім’ям передбачено наступні пільги: 

1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством; 

2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. 

Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення; 

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів. 

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги: 

– безоплатне одержання ліків; 

– щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування; 

– першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація; 

– безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі районних та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання; 

– безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». 

Відповідно до змін, внесених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» від 16.06.2011 №3525-IV, до складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років. 

Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше.

Соседние файлы в папке КСПП