Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / formuvannya_prava.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
58.67 Кб
Скачать

25. Концепція Державної соціальної програми підтримки сім’ї: шляхи і способи розв’язання проблеми, очікувані результати виконання Програми

Для збереження традиційних сімейних цінностей, посилення мотивації до реєстрації шлюбів, свідомого народження і виховання дітей, а також підвищення соц захисту сімей, які опинились у сжо у2013 р. було прийнято Державну цільову соціальну програму підтримки сім’ї до 2016 року.

Можливі два варіанти розв’язання проблеми.

Перший варіант передбачає здійснення заходів щодо матеріальної підтримки соціально незахищених верств населення.

Перевагою є те, що в умовах нестабільності соц-економічного розвитку, кризових та інфляційних процесів сім’ям, у тому числі сім’ям з дітьми, державою гарантовано матеріальну підтримку.

Недоліком такого підходу є подальший розвиток системи державної допомоги, яка не мотивує людину до самостійного розв’язання проблем у власній сім’ї.

Другий варіант передбачає перенесення акцентів сімейної політики на засади стимулювання саморозвитку та самозабезпечення сім’ї, надання адресної соц допомоги. Перевагою 2 варіанта є те, що згадані заходи сприятимуть, запровадженню ефективного механізму взаємодії та соц партнерства сім’ї, громадськості та держави.

Недоліком такого підходу може бути недостатня кількість громадських об’єднань, які працюють у системі підтримки сім’ї, та недостатньо розвинутий механізм взаємодії між громадськістю та держ установами.

Другий варіант є оптимальним, оскільки він спрямований на:

  • пропаганду сімейних цінностей з формування сім’ї, здійснення підготовки молоді до подружнього життя;

  • формування свідомого та відповідального ставлення до батьківства;

  • здійснення соц підтримки сімей шляхом створення ефективної системи захисту населення через запровадження механізму комплексного надання сім’ям адресної допомоги та соц послуг;

  • соц захист та підтримку сімей, які опинились у сжо, запобігання асоціальним проявам у сім’ї, передусім насильству;

26. Основні напрямки соціального захисту дітей відповідно Закону України «Про охорону дитинства», основні права дітей, на захист яких має бути спрямована діяльність соціальних працівників.

27. Основні права дітей, на захист яких має бути спрямована діяльність соціальних працівників

Законом “Про охорону дитинства” визначені основні права дітей:

1. Право на життя та охорону здоров’я

Держава гарантує дитині право на охорону здоров’я, безоплатну мед доп, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формуванню навичок здорового способу життя.

2. Право на ім’я та громадянство

Місце і порядок реєстрації народження дитини визначаються сімейним законодавством, Законом України “Про громадянство України”, іншими.

3. Право на достатній життєвий рівень

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соц розвитку.

4. Право дитини на вільне висловлення думки та отримання інформації

Це право включає свободу розшукувати, одержувати, використовувати, поширювати та зберігати інформацію в усній, письмовій чи іншій формі, за допомогою творів мистецтва, літератури, ЗМІ, засобів зв’язку чи ін.

5. Право на захист від усіх форм насильства

Держава здійснює захист дитини від:

  • усіх форм фіз і псих насильства

  • втягнення у злочинну діяльність

  • залучення до екстремістських релігійних психокультових угруповань та течій

6. Право на проживання у сім’ї.

З метою створення належних матеріальних умов для виховання дітей у сім’ях держава надає батькам або особам, які їх замінюють, соц доп, передбачену Законом України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” .

Сім’ям з дітьми у порядку,надаються пільгові довгострокові кредити на придбання житла, предметів довгострокового користування та житлове будівництво.

Кожна дитина, в тому числі й усиновлена, має право на одержання майна і грошових коштів батьків.Дитина, батьки якої позбавлені батьківських прав, не втрачає права на успадкування їх майна.

Органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла.

Соседние файлы в папке КСПП