Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / formuvannya_prava.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
58.67 Кб
Скачать

11.Законодавство і нормативні акти України щодо права на одержання мед. Допомоги

Ст. 284 Цивільного Кодексу визнає право на медичну допомогу

1. Фізична особа має право на надання їй медичної допомоги.

2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій.

3. Надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою.

4. Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування.

5. У невідкладних випадках, за наявності реальної загрози життю фізичної особи, медична допомога надається без згоди фізичної особи або її батьків (усиновлювачів), опікуна, піклувальника.

6. Надання фізичній особі психіатричної допомоги здійснюється відповідно до закону..

яка досягла 14 років та звернулась за наданням медичної допомоги має, такі права:

а) на вибір лікаря та його заміну;

б) на вибір лікувального закладу;

в) на вибір методів лікування, відповідно до рекомендацій лікаря.

Що стосується фізичних осіб, які не досягли 14 років, а також тих, які визнані у судом недієздатними, то медична допомога надається за згодою їхніх законних представників.

Однак повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними, має право відмовитись від лікування. Що стосується осіб, які не досягли віку повноліття, або визнані судом недієздатними чи не усвідомлюють значення своїх дій та не можуть керувати ними, то відмовитись від їх лікування мають право їхні законні представники.

12.ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА НА ОХОРОНУ ЗДОРОВЯ ДІТЕЙ МОЛОДІ ТА ЇХ СІМЕЙ.

Закон України „Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" від 23 березня 2000 року у Статті 12 зазначає, що „держава забезпечує молодим громадянам рівне з іншими громадянами право на охорону здоров'я, заняття фізичною культурою і спортом".

Сімейний кодекс України Статтею 150 зобов'язує батьків піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, а Стаття 164 дає суду підстави для позбавлення батьківських прав, якщо вони є хронічними алкоголіками або наркоманами, або жорстоко поводяться з дитиною. Також не може бути опікуном, піклувальником дитини особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами (Ст. 244) . У разі порушення цього обов'язку, якщо воно завдає істотної шкоди здоров'ю дитини, винні у встановленому порядку можуть бути позбавлені батьківських прав.

Стаття 22 Закону “Про середню освіту” гарантує охорону та зміцнення здоров’я учнів Згідно неї загальноосвітній навчальний заклад забезпечує безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я, формує гігієнічні навички та засади здорового способу життя учнів

Заклади охорони здоров’я разом з органами управління освітою та органами охорони здоров’я щорічно забезпечують безоплатний медичний огляд учнів, моніторинг і корекцію стану здоров’я.Дітям, які перебувають на вихованні в дитячих закладах і навчаються в школах, забезпечуються необхідні умови для збереження і зміцнення здоров'я та гігієнічного виховання. Умови навчально-трудового навантаження, а також вимоги щодо режиму проведення занять визначаються за погодженням з Міністерством охорони здорв8ов'я України.

Соседние файлы в папке КСПП