Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / modulna_1-12.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.06.2017
Размер:
57.19 Кб
Скачать

1.Взаємозв’язок змін у культури і супільства зі зміною типу відносин між поколіннями .

Американський соціальний психолог і етнограф М. Мід, обгрунтували взаємозв'язок змін в культурі суспільства зі зміною типу міжпоколінних відносин. М. Мід виокремлює три типи культури, що виникають на основі різних відносин між поколіннями.

Постфігуративна культура - історично найбільш ранній тип, що складається в патріархальному суспільстві. Підростаюче покоління в цих умовах кожен свій життєвий крок, наміри та кожну свою дію обов'язково узгоджує з традиціями. Центром зосередження цінностей стає не сучасне, а минуле. Постфігуративна культура забезпечує спокійне сприйняття дітьми і молоддю досвіду старших, новації з'являються повільно, приріст нових культурних досягнень гальмується авторитарністю предків.

На зміну постфігуративній культурі приходить культура кофігуративна. Цій зміні сприяють прискорення темпів інформаційного, технічного та соціально-економічного розвитку суспільства. Кофігуративна культура змінює відносини між поколіннями в процесі виховання. Центром зосередження цінностей в рамках цієї культури стає сучасність. "Батьки" змушені рахуватися з тим, що "діти" перестають орієнтуватись на їх виховні рішення і все більше рахуються з думкою ровесників.

Третій тип культури - префігуративна культура. Цей тип виникає на тлі глобальних інформаційних, технічних, соціальних, політичних змін, темпи і масштаби яких не випадає навіть порівнювати з попередніми історичними епохами. Інформаційна революція зробила життєвий світ не тільки для дорослих, але й для дітей значно доступнішим і прозорішим. Інформаційні ресурси стають зрозумілими дітям, інколи навіть без спеціального посередництва учителів і батьків.

Отже, в умовах префігуративної культури центром зосередження культурних цінностей стає майбутнє. Сучасній людині потрібно вирішувати кожну життєву ситуацію творчо, самостійно приймати рішення і нести за них відповідальність.

2.Глобальні тенденції світового розвитку що починають соціальні аспекти освіти та виховання.

Н. Голованова виділяє три глобальних світових тенденції:

1)посилення динамізму соціальних процесів.

2)зростання значимості індивідуально-особистісного розвитку в усіх проявах життя суч. люд.

3)подолання тоталітаризму в освіті.

Посилення динамізму соціальних процесів яскраво продемонструвала соціальний психолог і етнограф М.Мід яка виділила три історичні типи культурних відносин між поколіннями між батьками та дітьми. Першою сформувалась ще у патріархальному суп-ві. постфігуративна культура. Всі знання, духовні цінності були акумульовані в досвіді предків та їх традиціях. Кофігуративна культура змінює відносини між поколіннями в процесі виховання. Винекнення шкіл і інших навч. закладів, культурні цінності пов'язані із досягненням науки і техніки.З другої пол. ХХ ст. відбувається становлення нового типу культури відносин між поколіннями, який М.Мід назвав префігуративною культурою. Світ захлинув у вир глобальних інформаційних, технічних, соціальних, політичних змін.

Друга глобальна тенденція - зростання значимості індивідуально-особистісного розвитку в усіх проявах життя суч. люд. Сьогодні є завдання дати можливість дати дитині можливість бути самою собою, мати власний життєвий досвід, самовизначитись в культурі, виявити свою індивідуальність в середовищі дорослих і однолітків.

Третя глобальна тенденція- подолання тоталітаризму в освіті та в суп-ві в цілому. 1) бажання привести дитину у відповідність до норм існуючих в суп-ві. 2) несприйняті особистісної індивідуальності дитини. 3) спрямованість педагогічного впливу в основному на боротьбу з недоліками дитини. 4) переважанні у виховній практиці методів заборон, обмеження покарань, бажанні наставника самоствердитись через придушення дітей своєю владою.

Соседние файлы в папке КСПП