Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції УО.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
30.05.2017
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Тема 2. Організація управлінського обліку на підприємстві

2.1. Причини необхідності впровадження управлінського обліку.

2.2. Заходи щодо формування організаційно-методологічної моделі.

2.3. Перехід до фінансової структури підприємства.

2.4. Формування механізму взаємодії управлінського та фінансового

обліків.

2.5. Роль та функції бухгалтера-аналітика в управлінському процесі.

2.1. Причини необхідності впровадження управлінського обліку

Насамперед необхідно сказати про ті передумови, на підставі яких керівництво підприємства приймає рішення щодо формування (або реорганізації) системи управлінського обліку.

Головним і беззаперечним аргументом на користь необхідності управлінського обліку є економічна середа. Процес формування ринкової економіки в Україні, нехай навіть декілька тривалий і не зовсім гладкий, проте вже призвів до відчутних результатів, а саме до абсолютно інших умов діяльності підприємств: з'явилася юридична та економічна самостійність, що виявляється у відносній свободі ухвалення рішень при формуванні виробничої програми, виборі постачальників, споживачів, посередників та інших партнерів по бізнесу, ціноутворенні, розподілі продукції, ресурсів, доходів тощо. Керівникам доводиться приймати управлінські рішення з різноманітних питань діяльності підприємства, ризикувати та нести відповідальність за виправданість кожного з них. Крім того, конкуренти підприємства постійно знаходяться в пошуку вигідніших рішень, намагаються якнайефективніше задовольнити споживачів, а споживачі, у свою чергу, стають усе більш обізнаними та прискіпливими.

Як правило, необхідність в управлінському обліку «назріває», коли на підприємстві формується деякий рівень управлінської культури, а керівництво підприємства починає реально усвідомлювати недоліки існуючої системи управління, серед яких:

- відсутність механізму планування (бюджетування) діяльності підприємства, що дозволяє проводити попередній порівняльний аналіз рішень, що приймаються, розраховувати планові, економічно виправдані (відповідно до внутрішніх норм і нормативів підприємства) показники витрат, прогнозувати результати діяльності та обґрунтовувати перспективні рішення, проводити аналіз відхилень фактичних показників від планових і виявляти їх причини;

- відсутність «прозорої» системи обліку витрат, що дозволяє не лише визначити їхню достовірну величину, але й проаналізувати їх по видах статей, місцям виникнення, носіях, центрах відповідальності та по інших розрізах, необхідних для здійснення адекватного контролю діяльності та управління;

- недосконалість (з точки зору вирішення управлінських завдань) системи внутрішньої звітності;

- відсутність механізму оцінки рентабельності, направлень діяльності та окремих продуктів;

- відсутність процедур проведення аналізу та ухвалення управлінських рішень, пов'язаних з питаннями формування виробничої програми, ціноутворення, оцінки інвестиційних проектів і т.д.;

- недостатній рівень відповідальності та мотивації персоналу за зниження рівня витрат та підвищення ефективності діяльності, як свого підрозділу, так і підприємства в цілому;

- відсутність чіткого механізму управління підрозділами підприємства (системи контрольних показників, регламенту їхнього планування, здобуття звітів, аналізу і оцінки, стимулювання).

Утім все це не свідчить про необхідність терміново зайнятися впровадженням управлінського обліку. Річ у тому, що управлінський облік в будь-якому прояві вже присутній на кожному підприємстві.

У цілому ж організація на сучасних підприємствах управлінського обліку не передбачає «постановку з нуля». Нерозумно було б відмовлятися від того позитивного досвіду планово-економічної та облікової роботи, який вже має місце на підприємстві. Тому правильно говорити не про постановку (організацію), а про реорганізацію системи управлінського обліку.

Для того щоб реорганізація була проведена максимально ефективно, необхідно почати з інвентаризації — аналізу системи управлінського обліку в її існуючому вигляді.

До конкретних заходів такого аналізу можна віднести:

- аналіз підсистем, що існують у компанії, фінансового, оперативного (виробничого) обліку;

- аналіз облікової політики підприємства й адекватності обраних способів обліку для здобуття інформації в цілях ухвалення управлінських рішень;

- аналіз практики складання й оцінювання управлінських звітів, якості інформації, що міститься в них;

- аналіз структури і методів роботи фінансово-економічних служб підприємства;

- аналіз ролі та місця цих служб у спільній системі управління;

- аналіз системи планування (бюджетування);

- аналіз стратегії розвитку підприємства (цілі та завдання економічного розвитку підприємства на довгострокову перспективу, очікуване направлення інвестицій, тактичні підходи до вирішення перспективних завдань).