Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції УО.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
30.05.2017
Размер:
1.24 Mб
Скачать

1.2. Сутність, завдання та функції управлінського обліку

Облік – це мова, за допомогою якої фінансова та нефінансова інформація передається по різних каналах та різним користувачам з метою її обробітку та аналізу для прийняття рішень стосовно діяльності підприємства.

Існує багато визначень поняття бухгалтерського обліку.

Згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996 – XIV бухгалтерський облік – це система загального, безперервного нагляду та контролю за господарськими процесами підприємства, яка передбачає виявлення, вимірювання, реєстрацію, накопичення, узагальнення, зберігання та передачу інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

На нашу думку, таке визначення даного поняття не відображає в повному обсязі його сутності, визначаючи бухгалтерський облік в основному як фіксатора та класифікатора інформації. На сьогодні важливого значення набуває доцільність подачі тієї чи іншої інформації, а також витрати, витрачені на її збір, обробітку та отримання. Більш змістове визначення дає Американська асоціація бухгалтерів (American Accounting Association), яка зазначений термін трактує так:

бухгалтерський облік – це процес ідентифікації економічно важливої інформації, її виміру та передачі користувачам, що дозволяє виробити обґрунтовані судження та ухвалювати зважені рішення.

У зв’язку з цим основним завданням бухгалтерського обліку є надання фінансової та нефінансової інформації, яка допомагає особам, які приймають рішення щодо обґрунтованого вибору.

На сьогодні загальновизнаним є факт офіційного виділення у бухгалтерському обліку фінансового, управлінського та податкового обліку як самостійних напрямків бухгалтерської діяльності.

Управлінський облік (Managerial Accounting) – це процес виявлення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації та передачі інформації, що використовується управлінською ланкою для планування, оцінювання та контролю всередині організації та забезпечення відповідного підзвітного використання ресурсів.

Управлінський облік також розглядається як процес у межах конкретного підприємства, метою якого є забезпечення управлінського апарату інформацією, яку використовують для планування, власне управління та контролю за діяльністю підприємства.

Управлінський облік є складником процесу управління та надає інформацію, важливу для:

  • визначення стратегії та планування майбутніх операцій підприємства;

  • контролю її поточної діяльності;

  • оптимізації використання ресурсів;

  • оцінювання ефективності діяльності;

  • зниження рівня суб'єктивності в процесі прийняття рішень.

До сфери управлінського обліку відносять прогнозування, планування, облік, аналіз та контроль витрат на підприємстві.

Кінцевою метою управлінського обліку є допомога керівництву в досягненні стратегічної мети підприємства.

Завданням управлінського обліку є складання внутрішніх фінансових звітів, інформація яких призначена для власників підприємства та його керівників (менеджерів), тобто для внутрішніх користувачів бухгалтерської інформації, де ведеться облік.

Функції управлінського обліку представлено у рис. 1.1.

Типові функції управлінського обліку

Інформаційна

Комунікаційна

Контрольна

Прогнозна

Аналітична

Забезпечення керівників усіх рівнів управління інформацією, яка необхідна для планування та прийняття оперативних управлінських рішень. Аналізуються можливі очікувані витрати, доходи та прибутки підприємства, що можуть виникнути при прийнятті того чи іншого важливого рішення та які дозволяють визначити ступінь господарського ризику.

Формування інформації, яка є засобом внутрішнього комунікаційного зв’язку між рівнями управління і різними структурними підрозділами одного рівня.

Оперативний контроль та оцінювання результатів діяльності внутрішніх підрозділів і підприємства в цілому в досягненні мети. Для полегшення здійснення контролю виділяють центри відповідальності.

Перспективне планування та координування розвитку підприємства в майбутньому на підставі аналізу та оцінки фактичних результатів діяльності

Полягає у вивченні всієї системи прийняття рішень з метою її удосконалення. На цьому етапі важливо зрозуміти: чи виконане поставлене завдання і що спричинило його невиконання (недоліки планування або контролю, неправильний вибір мети тощо).

Рис. 1.1. Функції управлінського обліку