Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
образотворче.docx
Скачиваний:
318
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
61.32 Кб
Скачать

10. Види скульптури. Методика ознайомлення дітей дошкільного віку з творами скульптури.

Скульптура - один з видів образотворчого мистецтва. Види скульптури (рельєф, кругла скульптура). Рельєф (барельєф, горельєф, контррєльеф)

Методика ознайомлення дітей із скульптурою на заняттях із ліплення.

При ознайомленні дітей із скульптурою використовують методи та методичні прийоми, що стосуються ознайомлення з усіма видами мистецтва і використовуються на всіх етапах. Але в порівнянні з малюванням скульптура має свою специфіку. Якщо в малюванні композиція скоріш за все зв’язана з використанням умовних прийомів зображення (зображення людини в малюванні передається з одного боку, предмети першого плану зображуються більшими ніж фігури другого плану), то в скульптурі реальні фігури не потребують умовного зменшення форми та скорочення пропорцій для створення уявлень о просторі.

Вибираючи твори скульптури, необхідно піклуватися про те, щоб вони чинили на дітей позитивний вплив. У них повинні бути відображені ті події та явища життя, з якими важливо познайомити дітей, щодо яких потрібно виховати певні почуття. Зміст творів, які показують дітям, має бути багатим і різноманітним. Однак не кожна скульптура доступні дітям: у них можуть бути виражені незрозумілі дітям почуття і стосунки - про це треба пам'ятати. Сприйняття мистецтва розвивається поступово, тому до творів, призначеним для дошкільнят, пред'являється ряд вимог. У скульптурі повинен бути ясно окреслений, охарактеризований кожен образ, щоб дітям з тих чи інших ознаками було зрозуміло, хто зображений, що він робить, де і коли відбувається дія. Істотне значення для розуміння твору має композиція. Чітке виділення основного, головного (або розташуванням персонажів, або кольором) полегшує сприйняття цілого і розуміння зображеного. Необхідність знайомства дітей зі скульптурою пов'язана не тільки з її виховної стороною. У процесі сприйняття діти засвоюють мову скульптури, її виражальні засоби і способи зображення. Крім того, дитина осягає соціальний досвід, накопичений людством. p Які ж знання повинні отримати діти про скульптуру?

У першій молодшій групі. Виявляти цікавість до народних іграшок, мати бажання грати з нимиУ другій молодшій групі. Не тільки проявляти інтерес до народних іграшок, але й бачити різноманітність форми, колір розпису, розуміти, що це не іграшка, а предмет для прикраси групи. У середній групі. Знати деякі народні іграшки (димковская, богородская), вміти розповісти про них; вміти показати малу скульптуру, яка знаходиться в групі, ставиться до неї як до твору мистецтва; знати, що скульптуру створює скульптор. У старшій групі. Знати, з якого матеріалу роблять народні іграшки, розуміти їх виражальні засоби (вміти розповісти про форму, пропорціях, русі, додаткові деталі, які роблять іграшку красивіше і цікавіше). Вміти уважно слухати розповідь вихователя про скульптуру під час екскурсії в довколишній парк; дізнаватися скульптуру на фотографіях, слайдах; включатися в бесіду про скульптуру. У підготовчій до школи гру...пі. Розуміти і любити народну іграшку; знати і розрізняти між собою окремі промисли, вміти самостійно розповідати про народну іграшку, її зміст і виразних сторонах; знати, яка буває скульптура (народна, малих форм, монументальна); вміти розглядати скульптуру (обходити з усіх боків, звертати увагу на її виразні засоби).

Знайомство дітей із скульптурою може мати місце у всіх вікових групах. У молодшій і середній - це в основному предмети декоративно-прикладного мистецтва і скульптури малої форми. У старшому дошкільному віці дітей можна знайомити вже і з монументальною скульптурою. Створення ліпного образу завжди пов'язане з передачею пластики, яку діти осягають не відразу. Але вже в старшому дошкільному віці діти починають розуміти плавність обрисів форми. Для цього при розгляданні скульптури дітей вчать рухам руки в повітрі показати лінію переходу одного об'єму в іншій. Виробляючи зоровий охоплення всієї скульптури, вони виокремлює її частини. Під керівництвом дорослого дитина дошкільник приходить до висновку, яким чином можна домогтися плавного переходу однієї форми в іншу - шляхом загладжування форми в іншу - шляхом загладжування форми пальцями або шляхом поступового нарощування обсягу. Скульптура відкриває великі можливості для навчання дітей композиції. Дітей чотирьох років вчити розуміти зміст скульптури та засоби її виразності. У дітей п'яти і шести років формувати уявлення про скульптуру як вигляді образотворчого мистецтва; вчити виділяти засоби виразності, що передають характер образу. Розглядання багатофігурних композицій підводить дітей до вміння бачити взаємозв'язок між предметами і самостійно розташовувати їх на підставці. Найбільш доступне дітям сприйняття ясно вираженого дії, тому при ознайомленні зі скульптурою слід звертати увагу на характер рухів, постановку фігур, вираз облич. Важливо навчити дітей точно називати і визначати характер дії. Є скульптура жанрового характеру, наприклад В«Дівчинка годує курейВ», В«Дівчинка з лялькоюВ», В«ЛижникВ»; казкові образи: В«СнігуронькаВ», В«ОленкаВ», В«Іванушка на гусакуВ». При розгляданні скульптурних фігур діти віддають перевагу скульптурі, натурально передавальній образ тварини.