Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
образотворче.docx
Скачиваний:
318
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
61.32 Кб
Скачать

20. Жанр живопису натюрморт. Використання творів цього жанру на заняттях з образотворчого мистецтва в дитячому садку.

НАТЮРМОТР – жанр, в якому художник виражає своє ставлення до дійсності через зображення предметів, котрі він поєднує спочатку в натурі, а потім на полотні смисловими та естетичними зв’язками. Головний зміст картин – це предмети (посуд, букети, квіти, овочі).

Головна функція цього жанру – надати незмінності мінливому, закріпити нестійку красу.

Художники: А. Єрдемі, Манайло….

21. Мистецтво українських писанок. Використання творів цього мистецтва в образотворчій діяльності дітей дошкільного віку.

Писанки – символ України, душа укр.. народу, праматір народного декоративно – ужиткового мистецтва. Писанку розписують по всій території України і кожен регіон має свої особливості декорування. В історії виникнення писанки модна виділити два етапи: дохристиянський з першим її розквітом та християнський з піднесеною надприродною інтерпретацією символіки.

Відомо декілька видів декорування яєць: крашанки(фарбування в один колір), крапанки (зозулині яйця, мальовнича композиція з різнокольорових цяточок), дряпанки (голкою або іншим гострим предметом видряпано орнамент), мальованки ( яйця, розмальовані пензликом), писанки (яйця, розписані воском за допомогою писачка- тоненької металевої трубочки).

Писанки з рослинним орнаментом поширенні на Чернігівщині, Полтавщині, Поділлі, Львівщині.

Писанки Київщини жовто – ясно – зелено – червоні. Орнамент рослинний та геометричний.

Писачки виготовляють самі писанкарі.

Заняття з образотворчого мистецтва мають важливе естетичне виховне значення для дітей. При залученні їх до образотворчого мистецтва розвиваються естетичні смаки і можливості. Цьому слід приділити більш уваги. Потрібно тактично пропонувати допомогу дитині, підтримувати її зацікавленість, заохочувати.

22.Історичний та казково-билиний жанр живопису.Використання творів цього жанру на заняттях з оброзотворчої діяльності в дошкільному закладі.

Історичний жанр — один з основних жанрів образотворчого мистецтва, присвячений історичним подіям та історичним діячам, соціально значущим явищам в історії суспільства. Звернений в основному до минулого, цей жанр включає також зображення недавніх подій, історичне значення яких визнане сучасниками. Основні види творів історичного жанру — історичні картини, розписи, рельєфи і кругла скульптура, станкова графіка. Історичний жанр часто переплітається з іншими жанрами — побутовим (історико-побутові зображення), портретом (зображення діячів минулого, групові портретно-історичні композиції тощо), пейзажем (історичний пейзаж); особливо тісно з історичним жанром поєднується батальний жанр, що розкриває історичний сенс військових подій. У цьому жанрі часто знаходили художнє вираження драматичні зіткнення історичних сил, погляді на народ як на активну рушійну силу історії, події класової і національно-визвольної боротьби.

Яскравими представниками цього жанру були видатні художники І. Рєпін, В. Суріков та В. Васнецов.Твори живопису, написані за мотивами казок і билин, - це сюжетно тематичні картини, в яких представлена взаємозв'язок подій, художніх образів, де сюжетно-композиційний центр завжди виділений яскраво, детально, підкреслять або величиною, кольором, або побудовою зображення. Всі засоби виразності живопису спрямовані на вираження головної ідеї твору.Звичайно, зобразити казку або билину з усіма характерними для них особливостями в живопису складно, однак художникам вдається зрадити деякі з них. Розглядаючи з дітьми репродукції на теми казок, слід відзначати елементи фантастичності, казковості. У картинах на билинний сюжет доцільно звертати увагу на історичну достовірність зображення, а також відзначати наявні елементи вигадки, перебільшення.

Ознайомлення дітей дошкільного віку з казково-билинної живописом відбувається за певною схемою:

1. Попередня робота: розповідання дітям казки (билини), пов'язаної з досліджуваної картиною.

2. Проведення бесіди, спрямованої на з'ясування суті казки (билини), характеру її головних героїв, розглядання ілюстрацій до неї.

3. Проведення художньо-розвивальних ігор.

4. Основна робота по картині: розглядання картини, словесне малювання за темою картини.

5. Аналіз головного героя (героїв): звернути увагу дітей на позу героя, на положення рук, ніг, голови, міміку обличчя.

6. Аналіз колірної гами картини.

7. Аналіз деталей, зображених на передньому плані.

8. Аналіз заднього плану (фону) картини.

9. Цілісний аналіз змісту та засобів виразності картини.

Так, наприклад, при сприйнятті картини В.М. Васнєцова "Альонушка", слід викликати у дітей інтерес до казкового живопису і отримувати емоційний відгук на художній образ та настрій Оленки. Розвивати естетичне сприйняття і бачення, спостережливість і уяву, образне мислення і здатність отримувати задоволення від художньої картини та майстерності художника, від уміння спілкуватися з приводу побаченого.