Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
образотворче.docx
Скачиваний:
318
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
61.32 Кб
Скачать

6Критерії відбору творів живопису для дітей дошкільного віку і методика ознайомлення дошкільників з живописом.

Згідно «Програми навчання і виховання дітей у дитячому садку», перше ознайомлення дітей з мистецтвом живопису починається у середній групі.

1) вчити розуміти зміст живописних творів, про що розповідає художник, що хоче виразити;

2) вчити сприймати і оцінювати окремі засоби виразності, використані художником для відображення змісту і засобу виразності(колір, колорит, малюнок, композиція, симетрія ритм);

3) розуміти почуття які відтворив художник;

4) формувати уміння давати елементарну, естетичну оцінку творам живопису;

5) розвивати морально – етичні якості, естетичні почуття, пізнавальні інтереси, виховувати інтерес до твору живопису.

Всі ці завдання повинні бути відображенні в меті заняття, яку складає вихователь при ознайомленні дітей з твором живопису.

Критерії відбору творів живопису для дітей:

1)Доступність творів для сприймання дітей за змістом зображ.;

2)Високохудожність і доступність творів за засобами виразності. Діти повинні виховуватися на кращих зразках художньої виразності. Картини повинні бути реалістичними і правдивими у відображенні життя.

3) різноманітність творів за змістом і засобами виразності,

4) Концентричність в ознайомленні з живописом. Суть її полягає в тому що одна і та ж картина може ознайомити як і в середній так і в старшій групі.

7.Зображувальні засоби і техніки графіки.

Графіка-це мистецтво малюнка виконано безпосередньо від руки або відтеражовано на спеціальних машинах. Мова графіки особливо лаконічна і узагальнена.Графічне зображення як правило складається з.ліній,штрихів,крапок,чорних,білих і кольорових плям. Лінія-в графіці зображується зовнішній вигляд предмета його контур,а також передається сутність зображуваного характеру образів,психологічний стан,настрій. Художник графіки користується різними лініями:прямими,Хвилястими,кривими,ламаними,округлими,довгими,короткими,тонкими і товстими,суцільними і перервними.Пляма-це рівно зафарбована переважно чорна поверхня різного розміру і форми,яка передає силуети предметів їх матеріальність.В графіці використовується колір,кольорове зображення.В основі графіки лежить малюнок,як самостійна галузь творчості.Але графіка є самостійним видом мистецтва,який зображує красу життя.Графіка використовується різними матеріалами.В графіці користуються соусом(пресована сажа)виконують малюнки тушю,акварелю,чорнилами,гуашу.

За технікою виконання графіка поділяється на два види:1)Унікальна-від руки малюнок.2)тиражна графіка-це гравюра і всі відбитки від неї.У гравюри художник створює так звані кліше на металі,дереві,лінолеумі за допомогою спеціальних хімічних засобів.На це кліше наноситься фарба і робиться відрук на папір.воно назив.-трикотажна графіка.

Види графіки:

вони поділяються за практичним призначенням.1)Станкова або листова графіка(станковий малюнок,лубок,батік-картінка над шовком)Станкові твори самостійні,виконуються на картоні,папері,матерії,на дошках злипового луба ідрукуються на папір.2)Книжкова і газетно-журнальна графіка-розкриває зміст літературних творів їх образів і ідей пов’язана з літературним текстом,але не є його простою копією.Книжка-це оформлення обкладинки,журналу намальований орнамент,схеми,малюнки для обкладинки та перепльоту.3)Плакатно-монументальна графіка,плакат-це велике публіцистичне та агітаційне мистецтво,в якому зображення поєднується з коротким літературним текстом.він повинен сприйматися на ходу.Перший плакат Великої вітчизняної війни був написаний на третій день війни грузинським художником Тоїдзе”Мать родина завет”4)Прикладна графіка-рекламує товар,виявляє його зміст і призначення,прикрашає грамоти,вітальні листівки,торгові рекламні листи.5) Навчально-оформлююча графіка обслуговує навчально-виховний процес,таблиці,діаграми,схеми,контурні карти і навіть малюнки вчителя на класній дошці. Це всі наочні посібники які допомагають пояснити навчальний матеріал і пожвавити його виклад.6)Сатирична графіка-виступає різновидом газетно-журнальної,книжкової графіки,критикує суспільні явища і окремих осіб. Найчастіше виступає у вигляді карикатури,де риси образів спеціально збільшуються або зменшуються.