Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8MeliorZemelDP-GidroB-3,25.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Водопроникність ґрунту

Ґрунт

Найменша

вологоємкість, %

Швидкість вбирання за першу годину, см/год

Вологопроникність

Піщаний, супіщаний

Легкосуглинковий

Середньосуглинковий

Важкосуглинковий, глинистий

4–12

12–18

18–25

25–30

Більше 15

15–5

Менше 5

Менше 5

Висока

Середня

Низька

Низька

В залежності від водопроникності ґрунту орієнтовно можна підібрати техніку поливу (табл. 3.10).

Таблиця 3.10

Підбір техніки поливу при дощуванні

Водопроникність

Техніка поливу

Висока

Середня

Низька

Дощування інтенсивністю до 0,5–0,8 мм/хв

Дощування інтенсивністю до 0,2–0,3 мм/хв

Дощування інтенсивністю до 0,1–0,2 мм/хв

Оптимальні умови застосування дощувальних машин – це відповідність між швидкістю вбирання в ґрунт і інтенсивністю штучного дощу. Допустима інтенсивність дощу (без стоку і утворення калюж при заданій поливній нормі) складає: для важких ґрунтів 0,1–0,2 мм/хв; середніх – 0,2–0,3 мм/хв; легких – 0,5–0,8 мм/хв.

Дощування можна застосовувати тільки на незасолених і слабкозасолених ґрунтах.

При виборі дощувальних машин необхідно враховувати стійкість ґрунту щодо запливання внаслідок ударної сили крапель (на легкозапливаючих ґрунтах застосування далекоструминних машин недопустиме).

Геоморфологічні фактори, які впливають на розташування зрошувальної мережі і вибір техніки поливу: похил поверхні землі і протяжність схилів. При виборі дощувальних машин допустимий похил слід встановлювати у відповідності з технічними характеристиками машин.

При призначенні способів зрошення і підборі поливної техніки необхідно враховувати можливість виникнення іригаційної ерозії.

При дощуванні необхідні найменші об’єми планувальних робіт.

Гідрогеологічні фактори: глибина залягання і мінералізація підгрунтових вод, ступінь дренованості території.

Біологічні фактори:вимоги сільськогосподарських культур до режиму зрошення, характер розвитку рослин, технологія їх вирощування.

Висота наземної частини рослин визначає заходи механізації при дощуванні.

Таблиця 3.11

Максимальна висота сільськогосподарських культур при зрошені дощувальними машинами

Дощувальна машина

Висота рослин, м

“Волжанка”, “Ока”

до 1,1

ДДА-100МА

до 2,0

“Фрегат “, “Дніпро”

до 2,5

“Кубань”, дощувальні шлейфи

до 4,0

Дощування найбільш доцільне для сільськогосподарських культур з кореневою системою, що проникає на невелику глибину. Для культур, коренева система яких розташована в глибоких шарах ґрунту, дощування ефективне тільки при достатніх запасах вологи, що формуються за рахунок атмосферних опадів і вологозврядкових поливів, які проводяться до сівби.

Господарські фактори: розташування та спеціалізація сільськогосподарського виробництва, сівозміни, розмір полів і види сівозмін, організація території, конфігурація зрошуваних ділянок.

При виборі дощувальної техніки мають значення розмір і конфігурація полів, які змінюються в дуже великих межах. Дощувальні машини (в основному по ширині захвата) підбирають із врахуванням організації території (розміщення доріг, лісосмуг, ліній електропередач та ін.), а також конфігурації полів, якщо в процесі будівництва зрошувальної системи неможливо змінити їх границі.

Водогосподарські фактори: водозабезпеченість зрошувальної системи; коефіцієнт використання води; якість, температура і мінералізація зрошувальної води. В районах з дефіцитом водних ресурсів перевагу необхідно віддавати дощуванню в поєднані з закритою зрошувальною мережею. Якість зрошувальної води може лімітувати застосування дощувальних машин, так як наявність великої кількості домішок призводить до засмічення дощувальних насадок та апаратів і виходу їх із ладу. Необхідно враховувати температурний режим зрошувальної води; наприклад, при дощуванні холодною водою (t<10 С) урожайність усіх культур знижується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]