Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEK_khirurgiya / блок інструментвльні методи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Задача № 22

Дивись відповідь на задачу №6

Задача № 23

Техніка:Хворого укладають на операційний стіл на спину. Надлобкову ділянку голять, шкіру обробляють антисептиками. Пальпацією і перкусією визначають контури сечового міхура. Після знеболення шкіри і підшкірної клітковини 0,25 % розчином новокаїну ін’єкційного голкою виконують прокол м’яких тканин по серединній лінії на 1-2 см вище лобкового сімфізу. Хворого потрібно повернути на бік і трохи нахилити вперед, що сприяє виведенню максимальної кількості сечі. Сечу можна відсмоктувати шприцом або за допомогою гумової трубки, надягнутої на канюлю голки. Пункцію сечового міхура можна повторити. Після кожної пункції голку необхідно видаляти, місце проколу – обробляти розчином йоду зі спиртом.

Протипоказання: розрив сечового міхура, спайковий процес у гіпогастрії, виражений асцит, гнійні рани, фурункульоз в ділянці пункції

Ускладнення: пошкодження кишок при невеликій кількості сечі у сечовому міхурі і одночасно метеоризмі, спайковому процесі в черевній порожнині.

Задача № 24

Показання: гнійний мастит після розкриття. Місцева анестезія при операціях на молочній залозі.

Техніка: Хвора лежить на спині. Тонкою голкою підшкірно вводять 0,25% розчин новокаїну у основи молочної залози. На цьому ж місці в ретромамарну клітковину вводять довгу ін’єкційну голку. Рух її випереджають ін’єкцією 0,25-0,5% розчину новокаїну. Всього в ретромамарну клітковину вводять 80-100 мл 0,25% новокаїну. Слід запобігати введенню розчину в ділянку інфільтрату.

Протипоказання: злоякісні новоутворення молочної залози.

Ускладнення:Попадання розчину в товщу інфільтрату (біль), інфікування ретромамарної клітковини.

Задача № 25

Дивись відповідь на задачу №8

Задача № 26

Дивись відповідь на задачу №11

Задача № 27

Дивись відповідь на задачу №11

Задача № 28

Показання: захворювання прямої кишки в ділянці анального каналу і ампули (геморой, поліпи. Пухлини. Нориці, виразки, сторонні тіла та інше). Оперативні втручання на прямій кишці( видалення гемороїдальних вузлів, поліпів, висічення тріщин, закриття внутрішнього отвору нориці та інш.)

Техніка: Візуальне дослідження дистальних відділів прямої кишки проводять за допомогою дзеркал різної конфігурації. Ректальні дзеркала можуть бути двох-, трьох- і чотирьохстулковими, бранші стулок – плоскими, угнутими або порожніми (дротяними). За допомогою ректального дзеркала можна обстежити анальний канал і ампулу прямої кишки.

Положення хворого при дослідженні – колінно-ліктьове, на спині з піднятими ногами або на боку з приведеними до живота стегнами. Бранші ректального дзеркала змащують вазеліном і обережно вводять в анальний канал. Стулки дзеркала розсовують і оглядають слизову оболонку ампули прямої кишки і анального каналу. Оцінюють колір слизової оболонки, наявність інфільтратів, пухлин, виразок, тріщин. Визначають вміст прямої кишки. Закінчивши дослідження, стулки зближають, і дзеркало виводять з прямої кишки.

Протипоказання (відносні): виражений біль у прямій кишці, спазм сфінктера, защемлення або тромбоз гемороїдальних вузлів, тріщина прямої кишки