Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEK_khirurgiya / блок інструментвльні методи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Задача № 29

Показання: захворювання прямої кишки в ділянці анального каналу і дистального відділу ампули (геморой, поліпи, пухлини, нориці, виразки, сторонні тіла та інше).

Техніка: В проктологічній практиці для огляду анального каналу і дистальних відділів ампули прямої кишки застосовують аноскоп. Він складається з порожнистого тубусу довжиною до 12 см і діаметром 2 см. Від розширеної у вигляді невеликого раструбу основи відходить ручка під кутом 900. в тубус вводять відповідного діаметру обтюратор. Конусоподібний кінець його виступає на 1 см з тубусу. В нинішній час в практиці використовується велика кількість варіантів аноскопів.

Положення хворого колінно-ліктьове або лежачи на боці. Оглядають пері анальну зону, виконують пальцеве ректальне дослідження. Анаскоп, змащений вазеліном, повільно проводять в анальний канал і просувають на глибину 10-12 см, доки кромка основи не досягне шкіри перианальної ділянки. Обтюратор видаляють. Поступово витягаючи тубус аноскопу, оглядають всі стінки нижнього відділу прямої кишки.

Протипоказання: кровоточивість, стриктури прямої кишки, гострі запальні процеси в стінці прямої кишки, в параректальній клітковині і органах малого тазу, пельвіоперитоніт, декомпенсація кровообігу, психози.

Задача №30

Дивись відповідь на задачу №4

Задача №31

Показання: переломи ребер, запальні інфільтрати передньої стінки грудної клітки

Техніка: положення хворого сидячи. Відступивши 4-5 см в сторону від остистих відростків грудних хребців, тонкою голкою на шприці місткістю 10 мл анестезують шкіру 0,25% розчином новокаїну. Голку проводять вглиб до нижнього краю ребра, орієнтуючись на нього, і вводять 20 мл 0,25% розчину новокаїну. Перед введенням новокаїну необхідно потягнути на себе поршень шприцу, щоб переконатися, що голка не влучила в просвіт судини або плевральну порожнину. Блокада міжреберних нервів проводиться в залежності від зони передбачуваної патології.

Ускладнення: проникнення голки в плевральну порожнину.

Задача №32

Дивись відповідь на задачу №3

Задача №33

Анестезія тканин при провідниковому знеболенні досягається введенням анестезуючої речовини в нерв або периневральну клітковину на деякій відстані від патологічного вогнища. Враховуючи те, що нерв на всьому протязі оточений периневральною оболонкою, для досягнення повного знеболення застосовуються концентровані (1-2%) розчини новокаїну, лідокаїну або тримекаїну. Проведення провідникової анестезії має певні труднощі внаслідок індивідуальних особливостей розташування нервових стовбурів.

При розташуванні патологічного вогнища на середній або дистальній фаланзі пальця провідникове знеболення проводять по А.І. Лукашевичу. Для цього кисть двічі обробляють розчином антисептика. На основу пальця накладають стерильний гумовий джгут, досягаючи цим повного знекровлення пальця. Дистальніше джгута, перпендикулярно до бокової поверхні пальця тонкою голкою вводять 2-3 мл 1-2% розчину новокаїну або тримекаїну з одного, а після цього з іншого боку. Під час ін’єкції голку поступово просувають вглиб, до кістки проксимальної фаланги, посилаючи невеликими порціями струмінь новокаїну.