Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEK_khirurgiya / блок інструментвльні методи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Задача № 7

  1. Показання: торакальні і торакоабдомінальні поранення для профілактики і лікування

плевропульмонального шоку, транс плевральні операції на стравоході і легені, операції на щитовидній залозі, шок, струс головного мозку, післяопераційна пневмонія, гикавка після операцій на шлунку, гострий набряк легень та інше.

2. Техніка виконання: Хворого вкладають на стіл на спину, під лопатки підкладають валик. При правобічній вагосимпатичній блокаді хірург стає праворуч, голову хворого максимально завертає ліворуч, а права рука звисає. На 1-1,5 см вище середини правого грудинно-ключично-сосковидного м’язу, по задньому його краю внутрішньо шкірно вводять 102 мл 0,25% розчину новокаїну. Вказівним пальцем лівої руки м’яз і судини зміщують досередини і нащупують передню поверхню шийних хребців. Після цього у кінчика пальця вколюють довгу голку і проводять її вглиб по направленню до передньої поверхні шийних хребців. По ходу просування голки малими порціями (по 2-3 мл) вводять розчин новокаїну, що робить процедуру безболісної. Торкну шився кінчиком голки хребців, поршень шприца відтягують на себе і, впевнившись, що в шприц не надходить кров, поволі вводять від 30 до 60 мл 0,25% розчину новокаїну. Після цього голку видаляють, а місце уколу на 1-2 хв. притискають стерильним марлевим шариком, змоченим спиртом.

При точному дотриманні методики проведення вагосимпатичної блокади розчин новокаїну блокує блукаючий і симпатичний нерви.

Після вдало виконаної вагосимпатичної блокади спостерігається почервоніння обличчя і слизової оболонки ока, а також слабко виражений сигмптомокомплекс Горнера (звуження зіниці і очної щілини, западання очного яблука, перикорнеальна ін’єкція судин і зменшення потовиділення) на тій стороні, де зроблена блокада. Вагосимпатична блокада знімає біль, кашлевий рефлекс, тонізує систему кровообігу і підвищує артеріальний тиск.

Протипоказання: ранній дитячий вік, психічні захворювання. Не рекомендується виконувати блокаду одночасно з двох сторін.

Можливі ускладнення: атонія і парез кишок, які виникають при введенні великої кількості новокаїну, попадання голки в кровоносну судину.

Задача № 8

Хворого кладуть на спину, під плечі підкладають валик, голову нахиляють назад суворо по серединній лінії і підтримують її для запобігання зміщенню трахеї. При підозрі на пошкодження шийного відділу хребта необхідно ведення цих пацієнтів так, як при наявності пошкодження, до тих пір, доки клінічно і рентгенологічно цей діагноз не буде виключений. Після обробки шкіри антисептиком товстою голкою для внутрішньовенних ін’єкцій пальпують нижній край щитовидного хряща і по серединній лінії шиї фіксують лівою рукою трахею. Можливе виконання пункції трахеї або крикотиреоїдної зв’язки. Голку або ангіокатетер типу Венфлон спрямовують під кутом 45до поверхні шкіри і, обережно просуваючи його, підтягують до себе поршень шприца. Після того, як починає видалятися повітря, катетер просувають по голці дистально в трахею, після чого голку видаляють. Можливе введення в порожнину трахеї декількох крапель 1% розчину лідокаїну або дикаїну. Лікувальні засоби вводять з допомогою шприца, приєднаного до катетера. При необхідності під’єднують катетер до системи подачі кисню і подають кисень зі швидкістю до 15 л/хв.

Ускладнення:Емфізема шиї і середостіння при неправильному підборі діаметра голки і катетера, сиплість голосу.