Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

GEK_khirurgiya / Блок рентгенограми нов

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
68.61 Кб
Скачать

БЛОК 6. РЕНТГЕНОГРАМИ

№1. В травматологічне відділення доставлено тяжкотравмованого в автомобільній катастрофі, 41р. Скарги на різкий біль в ділянці ліктя. При огляді – крвовилив в ділянці локтьового суглобу, неможливість рухів в ньому. Виконана рентгенографія локтьового суглобу.

Який клініко-рентгенологічний діагноз?

Яка надана допомога?

А. Вивих олекранона.

В. Перелом кісток передпліччя.

*С. Перелом олекранона.

№2. У хворого 75р. при нагрузці задуха, не хватає повітря. Об’єтивно: тони серця глухі, пульс 43 уд/хв., аритмічний. Яка надана допомога? Виконана рентгенографія після проведеного лікування і якого?

А. Заміна мітрального клапана серця.

В. Аортокоронарне шунтування.

*С. Імплантовано штучний водій серцевого ритму.

№3. Чоловік 20 років, доставлений у районну лікарню після ДТП. Скаржиться на біль, припухлість та деформацію лівого передпліччя. Хворий госпіталізований у травматологічний стаціонар, проведено лікувальні маніпуляції, призначений курс терапії. Який клініко-рентгенологічний діагноз?

А. Вивих.

*В. Перелом.

С. Гематома.

№4. Хворий 15 років скаржиться на постійний, більше ночами, біль в нижній частині лівого стегна, припухлість цієї ділянки. Хворим себе вважає останні три місяці. Самостійно проводив лікування компресами, без ефекту. Виконана рентгенографія лівого стегна.

Який клініко-рентгенологічний діагноз?

А. Запалення стегнової кістки.

В. Остеомієліт стегнової кістки.

*С. Пухлина стегнової кістки.

№5. Бригадою швидкої допомоги до приймального відділення доставлено чоловіка 25 років. Об’єктивно рухомість правої нижньої кінцівки обмежена внаслідок болю, деформація в середній третині правої гомілки з набряком м’яких тканин, дистальний відділ гомілки ротований назовні . Після виконання рентгенологічного дослідження можна поставити наступний діагноз.

А. Перелом великогомілкової кістки.

В. Перелом малогомілкової кістки.

*С. Перелом середньої третини кісток гомілки.

№6. Хворий Ж., 39 років, звернувся до травматологічного пункту зі скаргами на біль, припухлість у ділянці правої ключиці, обмеженість рухів правої руки. 2 години тому впав зі сходів. Після чого виникли вищезгадані скарги. При огляді хворого в області правої надключичної ділянки гематома, активні рухи правою рукою обмежені, локально виявляється деформація правої ключиці. Інтерпретуйте результат рентгенологічного дослідження.

А. Вивих акроміального кінця ключиці.

*В. Перелом ключиці.

С. Вивих грудинного кінця ключиці.

№7. Хвора 30 р., три роки відчуває постійний біль у лівій поперековій ділянці, а останні два тижні - підвищену температуру тіла, у деякі дні 38,50С. Об’єктивно: болючість при глибокій пальпації лівого підребер’я, позитивний симптом Пастернацького зліва.

Яке проведено рентгенологічне дослідження?

Яка виявлена патологія?

А. Пухлина нирки.

В. Піонефроз

*С. Гідронефроз.

№8. У дитини віком 1 міс. протягом 3-х діб спостерігається втрата ваги, блювання фонтаном з вмістом кислого запаху без домішків жовчі, видима перистальтика в епігастрії , з’явились закрепи. Підтвердженням якого захворювання є рентгенологічний знімок.

А. Кишкова непрохідність.

*В. Природжений пілоростеноз.

С. Абсцес черевної порожнини.

№9. Хворий Г., 40 років, протягом останнього року скаржиться на періодичну слабкість, головний біль, виділення незначної кількості мокротиння та підвищення температури тіла до 37,50С. Лікувався самостійно. Після огляду хворого лікар пульмонологічного відділення призначив дообстеження. Вкажіть метод рентгенологічного дослідження та імовірний діагноз.

А. Бронхоскопія.

В. Плеврографія.

*С. Бронхографія.

№10. Хворому П., 1953 р.н., видалено нижню частку лівої легені. В післяопераційному періоді відсутні клінічні ознаки розправлення легені. Лікар призначив додатковий метод дослідження. Вкажіть методику обстеження і інтерпретуйте результат.

*А. Плеврографія, залишкова порожнина.

В. Оглядова рентгенографія, післяопераційна кровотеча.

С. Торакоскопія, туберкульоз плеври.

№11. Чоловік 76 років скаржиться на почащене, затруднене сечовипускання вночі, до 3-х разів, відчуття неповного випорожнення сечового міхура. Хворіє протягом 3-х років, коли вперше відмічав почащене сечовипускання. Яке рентгенологічне дослідження було виконано хворому і яка патологія виявлена?

А. Камінь сечового міхура.

В. Пухлина сечового міхура.

*С. Аденома простати.

№12. Хворому 24 р. перед проведенням ірригоскопії виконали оглядову рентгенографію органів черевної порожнини. Інтерпретуйте результати.

А. Пухлина тазу.

*В. Камінь сечового міхура.

С. Аденома передміхурової залози.

№13. Хворого 38р. доставлено в хірургічне відділення зі скаргами на здуття живота, затримку газів. Яке зроблено дослідження? Який клініко-рентгенологічний діагноз? Яка рентгенологічна ознака патології?

А. Неспецифічний виразковий коліт.

В. Абсцес черевної порожнини.

*С. Непрохідність кишечника.

№14. У хворої 18 р. останні два тижні появилися болі в правій поперековій ділянці. Пацієнтка звернулася до уролога. Яке проведено рентгенологічне дослідження? Який рентгенологічний діагноз?

А. Камінь сечового міхура.

*В. Здвоєна права нирка і сечоводи.

С. Коралоподібний камінь нирки.

№15. Хворий 65 р. скаржиться на періодичне здуття живота, появу несвіжої крові у випорожненнях, деяке схуднення. Хворим себе вважає останній місяць. При огляді живіт не здутий, немає ознак подразнення очеревини, при глибокій пальпації патологія не виявляється.

Яке проведено рентгенологічне дослідження?

Який клініко-ренгненологічний діагноз?

А. Виразка шлунка.

В. Нориця товстої кишки.

*С. Пухлина товстої кишки.

№16. Дитина 10 р. із збільшеним животом, але з пониженою масою тіла. Шкірні покрови блідо-сірі. Зі слів матері у хлопчика з перших місяців життя були закрепи, а тому через 1-2 доби кишечник очищали клізмами. За останній рік живіт збільшується. Дитину спостерігають педіатри. При обстеженні живіт збільшений, не болючий, пальпується потовщена сигмоподібна кишка.

Яке проведено рентгенологічне дослідження?

Який клініко-рентгенологічний діагноз?

А. Неспецифічний виразковий коліт.

*В. Хвороба Гіршпрунга.

С. Кишкова непрохідність.

№17. Під час оперативного втручання з приводу хронічного калькульозного холецистиу увагу хірурга привернув розширений до 1,5 см холедох. Після видалення жовчного міхура, в якому знаходилося до 10 дрібних камінців розміром до 0,5-0,8 см, було вирішено дообстежити систему жовчних шляхів. Який інтраопераційний метод дослідження використано? Інтерпретуйте результати.

*А. Холангіографія.

В. Холангіотонометрія.

С. Дуоденографія.

№18. Машиною швидкої допомоги доставлена хвора П., 40 років зі скаргами на різкий біль в животі. Шкіра вкрита холодним липким потом, бліда. Хвора збуджена, займає вимушене положення на правому боці з приведеними ногами. Живіт при пальпації різко болючий, визначається напруження м’язів передньої стінки черевної порожнини. Печінкова тупість при перкусії не визначається. Який метод діагностики використано? Інтерпретуйте результат.

*А. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Вільний газ в черевній порожнині.

В. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Вільна рідина в черевній порожнині.

С. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Ознаки гострої кишкової непрохідності.

№19. Хворий З., 22 років, доставлений машиною швидкої допомоги до районної лікарні. Скаржиться на різкий біль у животі, що виник раптово. Шкіра бліда, вкрита холодним потом, дихання часте, поверхневе. Живіт напружений, при пальпації різко болючий. В анамнезі виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, хронічний панкреатит. Який додатковий метод обстеження було використано, інтерпретуйте результат.

*А. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини, вільний газ в черевній порожнині.

В. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини, ознаки гострої кишкової непрохідності.

С. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини, вільна рідина в черевній порожнині.

№20. Дитина віком 4 р., відмовляється від годування, збентежена, погано спить. За останній тиждень втратила у вазі. Під час огляду живіт здутий, напружений. Дитина при пальпації живота реагує плачем, займає вимушене положення тіла з постійно приведеними ногами. Декілька разів спостерігалось блювання шлунковим вмістом. Вкажіть метод додаткового обстеження та імовірний діагноз.

А. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Вроджений стеноз вихідного відділу шлунка.

*В. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Ознаки кишкової непрохідності.

С. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Вільний газ в черевній порожнині.

№21. До лікаря приймального відділення звернулася жінка Г., 1927 р.н. зі скаргами на відсутність стулу, здуття живота, приступоподібний біль та блювання, що не приносить полегшення. При огляді живіт збільшений, напружений. Визначається позитивний симптом Склярова. Який додатковий метод обстеження вирішив залучити лікар? Інтерпретуйте результат.

*А. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Кишкова непрохідність.

В. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Пневмоперитонеум.

С. Оглядова рентгенографія черевної порожнини. Ексудат у черевній порожнині.

№22. У хворого 57 р. останні 3-4 дні вурчання і схваткоподібні болі у животі, періодична затримка газів, спрага, не було випорожнень. Вже було багаторазове блювання. Об’єктивно: живіт здутий, перкуторно – тимпаніт, аускультативно - посилена перистальтика.

Яке проведене рентгенологічне дослідження?

Який клініко-рентгенологічний діагноз?

А. Перитоніт.

В. Гемоперитоніум.

*С. Непрохідність кишечника.

№23. В травматологічне відділення доставлено потерпілого в ДДП, 37р., на ношах. Скарги на сильний біль у тазу. Об’єктивно: хворий не може підняти ноги, чіткий симптом “прилипшої п’яти” обох ніг. Яке проведено дослідження?

А. Вивих у кульшових суглобах.

В. Перелом стегнових кісток.

*С. Перелом кісток таза. Яких кісток?

№ 24. Хвора Ш., 1948 р.н. скаржиться на загальну слабкість, нездужання. Останнім часом втратила у вазі. Вживає лише рідку їжу, оскільки щільні харчові продукти проковтнути не може. При загальному огляді виявляється збільшений лімфатичний вузол у лівій надключичній ділянці. Який метод дообстеження використано? Вкажіть ймовірний діагноз.

*А. Контрастна рентгенографія стравоходу. Рак стравоходу.

В. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини. Ознаки кишкової непрохідності.

С. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Гострий медіастиніт.

№ 25. Хворого Б., 66р. останній місяць турбує сухий роздираючий кашель. Загальна слабкість , відсутність апетиту. 3 дні назад при кашлі замітив сліди крові у слині. При пальпації в лівій надключичній ділянці виявлено ущільнення до 1,5 см діаметром. Проведена оглядова рентгенографія.

Який клініко-ренгенологічний діагноз?

А. Туберкульоз легень.

В. Абсцес легені.

*С. Пухлина легені.

№ 26. Хворий 73 р. Скаржиться на постійний ниючий біль в правому підребер’ї, відчуття розпирання. Хворим себе вважає 2,5 міс.Об’єктивно: права частка печінки збільшена (нижче реберної дуги на 4 см). Яке проведено дослідження? Яка виявлена патологія?

А. Пухлина нирки.

В. Новоутворення заочеревинного простору.

*С. Кіста печінки.

№ 27. Машиною швидкої допомоги в травматологічне відділення доставлений хворий Т., 43 років, після ДТП. Загальний стан важкий, свідомість ясна. Дихання часте, поверхневе, 30/хв. При огляді: на шкірі лівого гемотораксу садно, міжреберні проміжки згладжені, притуплення на всьому протязі лівого гемітораксу при аускультації відсутні дихальні шуми. Вкажіть метод інструментального обстеження і ймовірний діагноз.

*А. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Лівосторонній постравматичний пневмогемоторакс.

В. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Лівосторонній пневмоторакс.

С. Плеврографія, бронхо-плевральна нориця.

№ 28. Хворий Н., 1954 р.н. лікується з приводу абсцесу нижньої частки лівої легені. Раптово відчув біль у грудях, вкрився потом. Під час огляду: дихальні шуми над лівою легенею ослаблені перкуторно – без особливостей. Яке захворювання запідозрив лікар і який метод дообстеження використано?

*А. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Лівосторонній піопневмоторакс.

В. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Інфаркт міокарду.

С. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Абсцес нижньої частки лівої легені.

№ 29. До лікарі звернувся хворий С., 1955 р.н. зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,50С, озноб, загальне нездужання і кашель з виділенням мокротиння. Хворіє протягом останнього місяця. Аускультативно вислуховуються хрипи над правою легенею, при перкусії над середньою часткою правої легені – тимпанічний відтінок звуку. Який метод дообстеження використано? Інтерпретуйте результат.

*А. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Гострий абсцес середньої частки правої легені.

В. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Кіста середньої частки правої легені.

С. Оглядова рентгенографія органів грудної клітки. Рак легені.

№ 30. У хворого 21 р. періодично приступи схваткоподібного болю в животі. 3 р. назад переніс апендектомію. Об’єктивно: живіт не здутий, перистальтика посилена. Шуму плескоту немає. Перкуторно – тимпаніт. Яке проведено дослідження? Який клініко-рентгенологічний діагноз?

А. Гемоперитонеум.

В. Пневмоперитонеум.

*С. Кишкова непрохідність. Яка ступінь компенсації?

№31. Машиною швидкої допомоги до приймального відділення ЦРЛ доставлено хворого після ДТП. Свідомість затьмарена. Дихання поверхневе, 27/хв. При аускультації над правою легенею не визначаються дихальні шуми, перкуторно – тимпаніт, діяльність серця аритмічна, тиск 100/70 мм рт.ст.

Вкажіть метод обстеження, інтерпретуйте результат.

А. Оглядова рентгенографія ОГК. Гострий посттравматичний пневмоторакс зліва.

В. Оглядова рентгенографія ОГК. Гострий посттравматичний гемоторакс зліва.

*С. Оглядова рентгенографія ОГК. Гемопневмоторакс зліва.

№32. Каретою швидкої допомоги до приймального відділення ЦРЛ доставлено хворого після побиття невідомим. Свідомість затьмарена. Дихання поверхневе, 27/хв. При аускультації над лівою легенею не визначаються дихальні шуми, перкуторно – тимпаніт, пульс аритмічний, тиск 100/70 мм рт.ст. Вкажіть методи обстеження, інтерпретуйте результат.

*А. Оглядова рентгенографія ОГК, гострий посттравматичний пневмоторакс зліва.

В. Оглядова рентгенографія ОГК, гострий посттравматичний гемоторакс зліва.

С. Оглядова рентгенографія ОГК, розшаровуюча аневризма аорти.

№33. Чоловіка 23 р. доставлено в травматологічний стаціонар в стані шоку з деформованою гомілкою, який постраждав в автомобільній катастрофі. Яке проведено дослідження? Який діагноз? Яка надана допомога?

А. Накладено гіпсову лонгету.

В. Накладено шину Крамера.

*С. Проведено екстрамедулярний остеосинтез. Яким апаратом?

№34. Хвора Ц., 75 р. звернулася до лікарні зі скаргами на збільшення лімфатичних вузлів пахвової ділянки зліва. Останнім часом помітила незначні виділення з лівої молочної залози. Під час огляду виявляються збільшені пахвові лімфатичні вузли зліва, сосок втягнутий, симптом „лимонної корки” навколо соска лівої молочної залози. Вкажіть метод дообстеження хворої і можливий діагноз.

*А. Мамографія лівої молочної залози. Пухлина молочної залози.

В. Мамографія лівої молочної залози. Гострий мастит.

С. УЗД лівої молочної залози. Дисгормональна мастопатія.

№35. До лікаря звернувся хворий Б., 1952 р.н. зі скаргами на відсутність апетиту, слабкість, зниження маси тіла на 15 кг за останні 2 місяці. В анамнезі виразкова хвороба шлунка близко 10 років. Під час огляду хворий блідоанемічний, ослаблений. Живіт при пальпації м’який, безболісний. В епігастральній ділянці пальпується рухомий інфільтрат. Збільшений, щільний лімфатичний вузол в лівій надключичній ділянці. Який метод обстеження використано? Яке захворювання запідозрив лікар?

*А. Рентгенконтрасне дослідження шлунка. Рак шлунка.

В. Рентгенографія органів черевної порожнини.Стеноз пілоричного відділу шлунка.

С. Рентгенконтрастне дослідження шлунка. Ахалазія кардії.