Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEK_khirurgiya / блок інструментвльні методи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Задача №34

Техніка: Для катетеризації використовуються як м’які, так і металеві катетери. Перед використанням катетер змащують стерильним гліцерином або вазеліновим маслом. Гумові катетери обробляють стерильним гліцерином, бо вазелінове масло погано відмивається. Руки необхідно ретельно вмити щіткою з милом, обробити етиловим спиртом. Маніпуляцію можна виконувати в стерильних гумових рукавичках.

При катетеризації сечового міхура у чоловіків хворий лежить на спині, ноги злегка розсунуті між ногами ставлять лоток або судно. Виконуючий маніпуляцію стає праворуч, лівою рукою бере статевий член, правою зсуває до низу крайню плоть, обробляє головку серветкою (шариком), моченою розчином фурациліну. Статевий член під головкою необхідно обгорнути марлевою серветкою, щоб зручніше було його утримувати.

Гумовий катетер вводять так, як і при катетеризації сечового міхура у жінок. При проведенні катетера в сечовий канал статевий член декілька натягається доверху (на катетер). Це сприяє більш глибокому проходженню катетера по сечовому каналу. При відчутті перешкоди на шляху проходження катетера його потрібне злегка витягнути і спробувати провести повторно. Довжина сечового каналу у чоловіків в середньому рівна 20 см. Як тільки катетер попадає в сечовий міхур, з нього починає виділяти сеча.

Якщо м’який катетер ввести не вдається – застосовують чоловічий металевий катетер. При цьому трьома пальцями лівої руки беруть статевий член в ділянці головки, злегка натягають і піднімають його паралельно пупартовій зв’язці. Правою рукою вводять в уретру катетер, повернутий клювом вниз. Водночас обережно натягують на катетер статевий член. Катетер, просуваючись вниз і проникаючи в передміхурову частину уретри, звичайно зустрічає незначну перешкоду. Після цього статевий член разом з катетером перекладають на серединну лінію живота і поступово опускають донизу в сторони мошонки. При цьому відчувається деякий опір внутрішнього сфінктера сечового міхура. Поява сечі з катетера свідчить про проникнення його в сечовий міхур. В зв’яку з тим, що інструмент може висковзнути з сечового міхура, його необхідно підтримувати.

Для витягання катетера з сечового міхура статевий член піднімають доверху до серединної лінії живота, злегка нахиляють в сторону пупка і після цього починають витягати катетер. Як тільки він виходить за лобкове зчленування, статевий член зсувають ліворуч і витягають катетер.

При необхідності промивання сечового міхура до катетера приєднують шприц Жане, задопомогою якого вводять 100-150 мл рідини (розчин фурациліну, тощо). Рідина витікає самостійно або її відсмоктують шприцом.

Протипоказання: стриктури уретри, обтурація каменем, інструментальне пошкодження задньої стінки уретри, уретрорагія, гострий уретрит, простатит, епідідіміт., орбіт

Ускладнення: пошкодження стінки уретри, уретрорагія, уретральна лихоманка.

Задача №35

Техніка: положення хворого - на спині з піднятими ногами. Таз хворого повинен бути піднятим і дещо висунутий наперед від краю стола, ноги розташовуватися на жолобоподібних підставках, головний кінець трохи піднятий. Відступивши на 1,5-2 см від заднього проходу, тонкою голкою робиться кільцеподібне жовно у вигляді “лимонної кірки”. Розчин новокаїну потрібно вводити повільно, а кожний наступний укол голки робити не в край жовна, а на 0,3-0, 4 нижче його. Після закінчення анестезії шкіри в 4 симетричних точках розташованих на цифрах 12-3-6-9 циферблата годинника навколо заднього проходу, на глибину 1 см вводять по 10 мл 0,5% розчину новокаїну. В ці ж точки на глибину 5 см від поверхні шкіри, паралельно прямій кишці, вводять по 20 мл 0,25% розчину новокаїну.

Протипоказання: гнійні процеси в пара ректальній клітковині, пухлини органів малого тазу.

Можливі ускладнення:інфікування пара ректальної клітковини, введення новокаїну в просвіт прямої кишки.