Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METREK_TEMY ZANIAT` / T 7_Al.RINIT_AtDERMATIT.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
213.5 Кб
Скачать

4.1. Перелік основних термінів, параметрів і характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття

Термін

Визначення

1

Риніт

Запалення слизової оболонки носа

2

Імуноглобулін Е

Реагін

3

Прурріго

Свербіння

4.

Лихеніфікація

Огрубление шкіри

4.2. Теоретичні питання до заняття.

1. Дайте визначення алергічного риніту

2. Чим відрізняється клінічний перебіг сезонного і цілорічного алергічного риніту.

3. Яке обстеження необхідно призначити при алергічному риніті?

4. Дайте приклади І,ІІ,ІІІ покоління антигістамінних і назвіть кромони і топічені стероїди для лікування алергічного риніту.

5. Які причини можуть викликати кропив'янку у дітей?

6. Опишіть клінічну картину гострої алергічної кропив'янки.

7. Опишіть клінічну картину набряку Квінке.

8. Які принципи надання невідкладної допомоги при кропив'янці і набряку Квінке?

9. Які основні групи алергенів є причиною розвитку атопічного дерматиту?

10. Чим відрізняється клінічна картина атопічного дерматиту в різні вікові періоди?

11. Які принципи лікування атопічного дерматиту. Який з них в даний час є ведучим?

12. Які профілактичні заходи необхідно провести дитині з атопічним дерматитом в періоді ремісії?

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

Робота у ліжка хворих з алергічним ринітом, атопічним дерматитом, алергічною кропив'янкою. Збір алергологічного анамнезу, особливостей течії захворювання, попереднє лікування, постановка діагнозу. Призначення додаткових методів обстеження, потім інтерпретація одержаних даних з історії хвороби і призначення лікування. За відсутності хворих - рішення задач по даній темі.

Зміст теми

Алергічний риніт - захворювання, що виникає після контакту сенсибілізованого організму з алергеном і яке обумовлене Ig Е - опосередкованим запаленням слизистої оболонки носа з характерними симптомами (ринорея, назальна обструкція, свербіння носа, чхання), зникаючими спонтанно або під впливом лікування.

Зустрічається два варіанти алергічного риніту - сезонний і цілорічний. Сезонний алергічний риніт (по міжнародній класифікації) у вітчизняній літературі розглядається під назвою поліноз. «Шоковим» органом при полінозі може бути не тільки слизиста оболонка носа, але і інші органи і тканини.

Розповсюдженість

Алергічний риніт – найбільш часта форма атопічних захворювань. У розвинутих державах від 10 до 25 % населення хворіє алергічним ринітом, як сезонним, так і цілорічний, що пов’язано з засмітненням навколишнього середовища, збільшенням кількості алергенів. Діти, які проживають у містах хворіють частіше, ніж ті, що проживають у сільській місцевості. Якість життя хворих на алергічний риніт (особливо цілорічний) може бути гірщим, ніж хворих на бронхіальну астму з легкою та середньою степеню важкості. Ризик розвитку бронхіальної астми у хворих з «круглогодичным» ринітом у 3 рази більше, ніж тих, які не хворіють. Серед дітей, які мають бронхіальну астму, алергічний риніт діагностують у 80% випадках, при цьому бронхіальна астма протікає тяжче і потребує більших доз кортикостероїдів. Крім цього ще недостатньо розроблені методи ранньої діагностики,з приводу чого зберігається значна невідповідність між захворюваністю та звертаємостю в алергічні кабінети, більшість випадків алергічного риніту протікають клінічно, як ГРВІ, а правильний діагноз частіше ставиться дітям з «запущенными» тяжкими формами захворювання. Наведені дані вказують на важливість своєчасної діагностики та лікування хворих алергічним ринітом.

Соседние файлы в папке METREK_TEMY ZANIAT`