Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METREK_TEMY ZANIAT` / T 7_Al.RINIT_AtDERMATIT.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
213.5 Кб
Скачать

1. Поставте попередній діагноз. 2. Призначте обстеження і лікування.

Завдання 2. У алергологічне відділення поступила дівчинка 10-ти років з скаргами на постійну заложенность носа, особливо в нічний час. Дитина стала скаржитися на головний біль, втому, погане засвоєння матеріалу на уроках. Місцева терапія, що призначається педіатром, антибіотиками, судинозвужувальними препаратами ефекту не давала. Припустив алергічний характер даного захворювання. При передній риноскопії: різкий набряк передньої носової раковини з ін'єкцією судин, слизиста з синюшним відтінком.

1. Поставте діагноз. 2. Призначте лікування в гострому періоді.

Завдання 3. Хлопчик 9 років (30 кг) поступила в клініку з скаргами на підвищення температури до 37,3єС, поширений мелкопятністую висип, що зудить, на обличчі, тулубі, кінцівках. Появу висипу мати пов'язує із з'їденою за 20 мин. до цього плиткою шоколаду. У анамнезі атопічні прояви на шкірі до 2-х років, у матері -сезонный алергічний риніт. При огляді з боку органів і систем змін не виявлено. У аналізі крові : Нв -138 г/л, L- 5,2•10³, СОЭ - 4 мм/година, б-0, э-0, п-3, с- 64, л -27, м-6.

1. Поставте діагноз. 2. Призначте індивідуальне лікування в гострому періоді.

Завдання 4. У стаціонар каретою невідкладної допомоги доставили 7-річну дитину в поширеним уртікарной висипом.

Які питання необхідно поставити матері, щоб виявити етіологію даного захворювання і поставити діагноз згідно класифікації ? Випишіть рецепт на тавегіл для в/у введення

Відповіді на ситуаційні завдання

Відповідь до завдання 1 1. Сезонний алергічний риніт, среднетяжка течія, період ремісії. 2. Провести шкірні проби з пилковими алергенами в грудні місяці і потім по їх результатах призначити специфічну імунотерапію з причинно значущими алергенами, яку повторювати щорічно, 3 роки.

Відповідь до завдання 2. 1. Цілорічний алергічний риніт, важка течія, період загострення. 2. Промивання носа за допомогою спрея ЀАква марісЀ 3 рази на день, судинозвужувальні засоби в ніс(назол по 1 впр. 2 рази на день) не більше 5 днів, телфаст 120 міліграм по 1 табла. 1 раз на день, фліксоназа 2 рази на день по 1 впр. у ніс. Лазеротерапія в ніс.

Відповідь до завдання 3. 1. Гостра алергічна кропив'янка, среднетяжелоє течія.

2. Дієта (чай з сухарями, мінеральна вода 2-3 дні), очисна клізма 1 раз на день, 3 дні; ентеросгель по 1 дес.ложке 3 рази на день між їжею, 3 дні; тавегіл по 1 мл 2 рази в день в/м, дексаметазон 1 мл в/м За відсутності ефекту призначити краплинне введення гормонів на фізіологічному розчині.

Відповідь до завдання 4. Які продукти дитина вживала в їжу; які ліки приймав; чи були укуси комах. При негативній відповіді поставити питання про фізичні дії (світло, температура, піт вода, тиск або тертя) і хімічні дії (шампуні, мило, пральні засоби); наявність інфекційних захворювань; контакт з тваринами. Коли виникла, як довго продовжується, чи перший епізод, чи є болі в животі, утруднення дихання, підвищення температури?

Тавегіл, 2мл в амп., ввести по 1 мл 2 рази в день в/в або в/м

Відповідь до завдання 5. 1. Атопічний дерматит, легка течія, період загострення.

2. Перевести на гіпоалергенну суміш («Нутрилак-соя», «Хумана –СЛ», «Алсоя»). Очистити кишечник 3 дні підряд. Змастити шкіру фукорцином 2 рази на день з метою підсушування, потім крем «Элоком» тонким шаром 2 рази на день в течії 5 днів, потім перейти на «Элідел або Судокрем». Феністіл 0,1% по 5 крапель 2 рази в день 5 днів.

Рекомендованная література

Основна:

  1. В.Ф.Жерносек «Аллергические заболевания у детей» 2003г. Минск, 334 стр.

Додаткова:

  1. Б.М. Пухлик «Элементарная аллергология», 2002, Минск, 147 стр.

  2. Сучасні підходи до профілактики та терапії атопічного дерматиту у дітей (методичні рекомендації), Київ, 2007, 40 стор.

Соседние файлы в папке METREK_TEMY ZANIAT`