Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METREK_TEMY ZANIAT` / T 7_Al.RINIT_AtDERMATIT.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Важка торпідноє течія

- фототерапія;

- топічні стероїди високої активності;

- цитостатики (циклоспорін, метотрексат);

- преоральные стероїди;

- психотерапія

1. Загальні заходи і патогенетичні засоби:

1.1. Охоронний режим: повноцінний сон, виключення стресових ситуацій, перевтоми. Благотворний вплив роблять ванни з крохмалем, висівками, хвоєю. Показані седатівниє і психотропні препарати: настоянка піона і валеріани, транквілізатори (оксазепам, медазепам, феназепам).

1.2. Створення «гіпоалергенного середовища»: щоденне вологе прибирання, кип'ятіння постільної білизни кожні 7 - 14 днів, підтримку оптимальної вологості в квартирі (60%), одяг не повинна бути синтетичною і шерстяною, боротьба з мікрокліщами, тарганами, при епідермальній алергії уникати контакту з тваринами, не ходити в зоомагазини, цирк, не використовувати синтетичних миючих засобів і ін.

1.3. Строге дотримання дієти: грудним дітям використовувати гіпоалергенні суміші

старшим дітям обмежувати гострі, копчені продукти, прянощі, маринади, шоколад. цитрусові, міцні м'ясні бульйони, какао, яйця, цілісне коров'яче молоко; санація хронічних осередків інфекції і лікування вторинної інфекції, що приєдналася, на шкірі антибіотиками місцево и/или пероральний.

1.4. При порушеннях травлення застосовують ферментні препарати, при дісбактеріозі кишечника - еубіотіки, при важких формах АД - гепатопротектори, які надають нормалізуючу дію на метаболізм в клітинах.

1.5. Антигістамінні засоби: у періоді загострення застосовують препарати І покоління з седативним ефектом (супрастин, тавегіл) у вікових дозах 1-2 рази в

день 3-5 днів, частіше на ніч в поєднанні з перітолом, який володіє антісеро тоніновою дією. У подальшому переходять на препарати ІІ покоління (лоратадін, цетірізін, фексофаст) в перебігу 1 місяця. При важкій течії і неефективності антигістамінних препаратів призначають системні стероїди (преднізолон, дексаметазон) в/у в дозі 1-2 мг/кг по преднізолону, цитостатики.

2. Місцеве лікування

2.1. Купірування гострих проявів: примочки (1% танін, відвар лаврового листа) і

фарбники (фукорцин), топічеськіє стероїди (Элоком, Адвантан, Локоїд у вигляді крему) 5-7 днів, рідко до 14 днів, 2 рази на день. При великій площі пошкодження лікування проводиться поетапно. Як альтернативу стероїдної терапії можна використовувати креми і мазі на основі окислу цинку (Ськін-Кап, застосовується 2 рази на добу, курс до 2-х тижнів), при легкій течії Пекло можна використовувати креми на основі кромонов (Элідел). Препарат стабілізує мембрани клітин, що беруть участь в алергічному запаленні, зменшує його ступінь. Тривале застосування топічних стероїдов може привести до атрофічних змін шкіри.

1.2. Усунення бактерійної інфекції (топічні антибіотики, антибіотики в поєднанні з кортикостероїдами - діпрогент, целастодерм-В з граміцином), 5-7 днів.

1.3. Усунення грибкової інфекції і змішаної інфекції (топічні протигрибкові засоби - трідерм, діпросалік), 5-7 днів.

1.4. Відновлення пошкодженого епітелію (крем Эгзомега, Дермалібур, Эпітеліаль).

1.5. Поліпшення бар'єрної функції (крем Эгзомега, топіккрем).

1.6. Поліпшення мікроциркуляції у вогнищах інфільтрації і ліхеніфікациі (гепаріновая мазь, актовегин 1% крем і мазь).

1.7. Зменшення обезвожування шкіри (що гідратують засоби - Экзомега молочко, орошування водою Тріксера, Эпітеліаль крем).

3. Фізіотерапія включає застосування УФО, лазеротерапію, змінне

магнітне поле, сольові і масляні ванни

4. Санаторно-курортне лікування: Крим, Одеса, Азовське узмор'я.

Профілактика атопічного дерматиту у дітей

Первинна профілактика АД полягає в попередженні сенсибілізації дитини, особливо в сім'ях, де є спадкова схильність до алергічних захворювань.

Вторинна профілактика грунтується на попередженні маніфестації захворювання и/или його загострень у сенсибілізованої дитини. Чим вищий ризик розвитку атопії у дитини, тим більше жорстким повинні бути елімінаційні заходи.

Профілактика АД полягає також в адекватному лікуванні дітей з початковими проявами АД.

Єдність механізмів розвитку атопічного дерматиту, алергічного риніту і бронхіальної астми дала підставу об'єднати всі ці захворювання назва «атопічна тріада». АД частіше починається на першому році життя і є першим проявом атопії. Потім «плацдарм атопії» розширюється і формуються інші атопічні захворювання: пік розвитку бронхіальної астми потрапляє на 5-6 років, а алергічного риніту - на препубертатный і пубертатний періоди. Цей процес розширення кількості причинно-значущих алергенів із зміною спектру сенсибілізації і «шокового органу» (атопічний дерматит - бронхіальна астма - алергічний риніт) одержав назву «атопічний марш».

Матеріали для самоконтролю

А. Заданія для самоконтролю

Тестові завдання:

1. Якнайкращим періодом для проведення провакационних аллергопроб при сезонному алергічному риніті (полінозі) є:

А. Сезон цвітіння, період загострення Б. Період ремісії, поза сезоном цвітіння

У. Період загострення, поза сезоном цвітіння Г. Період ремісії під час цвітіння.

2. Для загострення алергічного ріносинусита характерний:

А. Слізістиє виділення з носа Б. Головная біль В. Сонлівость

Г. Заложенность носа Д. Все перераховане

3. Які симптоми переважають при цілорічному риніті?

А. Заложенность носа, більше в нічний час, густий слиз

Би. Ринорея, чхання, носове свербіння, що виявляється частіше в денний час

В. Заложенность носа, густі зелено-жовті виділення з носа, субферілітет

4. Який місцевий стартовий препарат необхідно застосувати при легкому перебігу алергічного риніту?

А. Кромогексал Б. Назол В. Аллергоділ Г. Гидрокотізон Д. Фліксоназе

5. У невідкладній терапії набряку Квінке використовується:

А. Тавегил в/в Б. Фенкарол пероральний В. Кальций глюконат в/в

Г. Телфаст Д. Дімедрол пероральний

6. У комплексну терапію набряку Квінке не включаються такі заходи:

А. Элімінация «винного алергену» Б. Системниє глюкокортікостероїди

В. Антігистаїнниє і антісеротоніновиє препарати Г. Пірозолоновиє похідні

Д. Сорбенти

7. Причинами виникнення набряку Квінке не можуть бути наступні чинники:

А. Медікаменти Б. Піщевиє алергени В. Глістная інвазія

Г. Мікобатерія туберкульозу Д. Укус комах

9. Який з препаратів місцевої дії при атопічному дерматиті не приведе до атрофії шкіри?

А. Элоком Б. Целастодерм В з граміцином В. Діпросалік Г. Трідерм Д. Элідел

10. Характерна локалізація у дітей молодшого віку:

А. Сгибательниє поверхні кінцівок Б. Туловіще В. Зап'ястя, стопи

Г. Розгинальні поверхні кінцівок Д. Щоки, лоб, повіка

11. Який максимальний термін використання топічеськіх стероїдов при атопічному дерматиті у дітей?

А. 5 днів Би. 10 днів В. 14 днів Р. 1 місяць Д. 3 місяці

12. Патологічні зміни в шкірі при атопічному дерматиті локалізуються:

А. У епідермісі Б. У судинах сполучної тканини шкіри В. У гіподермі

Правильні відповіді на тестові завдання

Правильные ответы

1

Б

2

Д

3

А

4

А

5

А

6

Г

7

Г

8

Г

9

Д

10

Д

11

В

12

Б

Ситуаційні завдання:

Завдання 1. На консультацію до алерголога у вересні звернулася хлопчик 15 років з скаргами на лоскотання в носі, чхання, рясні водянисті виділення з носа, головний біль, дратівливість після прогулянки по лугу. Симптоми в нічний час значно зменшуються. Такі явища повторюються протягом 3-х років в одне і теж пора року (червень, липень). З анамнезу - у матері сезонний алергічний рінокон'юнктівіт. По органах і системах без особливостей. При передній риноскопії: різкий набряк передньої носової раковини з ін'єкцією судин, слизиста з синюшним відтінком.

Соседние файлы в папке METREK_TEMY ZANIAT`