Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема № 3. Методичка. Багатоплідна вагітність, передчасне переривання вагітності, переношування..doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Лікування вагітних з істміко-цервікальною недостатністю.

Використовують як консервативні так і хірургічні засоби лікування.

Хірургічному лікуванню підлягають вагітні:

  1. з наявністю в анамнезі мимовільних абортів і передчасних пологів;

  2. з прогресуючою недостатністю шийки матки.

Серед операцій найпоширеніші: метод Широдкара (накладання циркулярного шову на шийку матки), модифікації цього методу (МакДональда, круговий шов за методом Любимової, П-подібні шви за мотодом Мамедалієвої, шви за методом Сценді).

Хірургічну корекцію істміко-цервікальної недостатності застосовують у 11-17 тижнів вагітності. Протягом післяопераційного періоду (2-3 доби) призначають спазмолітичні і токолітичні препарати.

Передчасні пологи – це пологи з спонтанним початком, прогресуванням пологової діяльності та народженням плода масою більше 500 г і з наявністю ознак недоношеності у терміні вагітності з 22 до 37 тижнів.

У зв'язку э особливостями акушерської тактики та виходжування дітей, які народились при різних термінах recтації доцільно виділити такі періоди:

  • 22-27 тижнів;

  • 28-33 тижні;

  • 34-37 тижні гестації.

На сучасному етапі організації акушерської допомоги в Україні оптимальним є проведення передчасних пологів у спеціалізованих акушерських стаціонарах, у яких є умови для проведення інтенсивної терапії та реанімації новонароджених.

Доцільно забезпечення прав роділлі залучення близьких до присутності на пологах.

Етіологія. Передчасні пологи можуть виникнути у зв'язку з захворюваннями матері, інфантилізмом, інтоксикацією організму, ізоантигенною несумісністю крові матері і плода, інфекційними захворюваннями тощо. В етіології передчасних пологів особливе значення мають пору­шення функції залоз внутрішньої секреції і нервової системи, анаболічні і функціональні особливості, які притаманні інфантилізму, гестози вагітності, захворювання серцево-судинної та інших систем. Серед етіологічних факторів особливе місце займає істміко-цервікальна недостатність, запальні захворювання і ендокринні розлади, які виникають після аборту. Відоме значення мають багатоплідна вагітність, аномалії розвитку і захворювання плода і оболонок, передлежання плаценти, неправильні положення плода тощо.

Клінічна картина.

Розрізняють загрозу передчасних пологів, передчасні пологи, що починаються, і такі, що розпочалися.

Загроза передчасних пологів проявляється болем у низу живота і в попереку. Матка легко збудлива, тонус її підвищений. Передлегла частина плода знаходиться низько або притиснута до входу в малий таз, шийка матки не змінена.

Передчасні пологи, що починаються, характеризуються значної сили переймоподібним болем унизу живота чи регулярними переймами. При вагінальному дослідженні виявляють динаміку розкриття шийки матки, вкорочення її, нерідко згладження і початок розкриття (але не більше ніж на 2 см). Часто передчасно відходять навколоплодові води. Лікування спрямовують на пригнічення перейм, що часто дає змогу зберегти вагітність.

Пере­дчасним пологам, що розпочалися, властиві регулярна пологова діяльність і розкриття шийки матки більше ніж на 3 см. Процес незворотний, і зберегти вагітність не вдається.

Діагностика і підтвердження пологів:

Підтвердження пологів:

  • у вагітної після 22 тижнів з’являються переймоподібні болі внизу живота та крижах з появою слизово-кров’яних або водянистих (у разі відходження навколоплідних вод) виділень із піхви;

  • наявність 1 перейми протягом 10 хвилин, що продовжується 15-20 секунд;

  • зміна форми та розташування шийки матки – прогресивне укорочення шийки матки та її згладжування. Розкриття шийки матки – збільшення діаметру просвіту шийки матки, вимірюється у сантиметрах;

  • поступове опускання голівки плода до малого тазу відносно площини входу у малий таз (за даними зовнішнього акушерського дослідження) або відносно lin.interspinalis (при внутрішньому акушерському дослідженні).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]