Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Комп.тренинг2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
476.67 Кб
Скачать

Розділ 3 Обґрунтування організаційної структури маркетингової служби

Тренінгові завдання

  1. Обґрунтувати вибір організаційної структури служби маркетингу

  2. Розробити положення про службу маркетингу

  3. Здійснити розподіл посадових обов’язків та розробити посадові інструкції

Методичні рекомендації щодо виконання тренінгових завдань

1. Вивчити теоретичні питання, а також нормативні документи, що стосуються менеджменту персоналу, організації маркетингової діяльності

2. Ознайомитися з основними положеннями концепції організації маркетингової діяльності фірми, змодельованої під час тренінгу.

Визначити цілі та завдання діяльності маркетингової організаційної структури. Розробити положення про службу маркетингу на підприємстві.

3. Змоделювати формування маркетингової організаційної структури.

У процесі даного завдання необхідно скласти декілька таблиць, аналіз яких допоможе шляхом порівняння переваг і недоліків різних організаційних форм (функціональної моделі, товарної моделі побудови служби маркетингу, моделі побудови відділу маркетингу, орієнтованої на групи споживачів, ринки, матричної моделі побудови відділу маркетингу), чинників і умов діяльності призвести до остаточного рішення щодо форми організації служби маркетингу.

При моделюванні маркетингової організаційної структури врахувати можливість та необхідність формування тимчасових маркетингових структур (ради з маркетингу, цільові групи). У разі необхідності функціонування тимчасових маркетингових організаційних структур обґрунтувати їх доцільність, сформувати їх основне завдання, визначити відповідальність кожного працівника, організувати планування роботи, призначити керівника.

4. Здійснити розподіл функцій між виконавцями. При розподілі функцій між виконавцями обґрунтувати вибір підходу (витратного, управлінського, соціального, гнучкого).

Для чіткого розподілу функцій між окремим працівниками використати матричний метод, тобто здійснити побудову відповідних лінійних карт з інформацією про те, хто і якою мірою бере участь у розв`язанні тих чи інших питань (табл. 3.1.).

Таблиця 3.1.

Лінійна карта розподілу функціональних обов`язків

Функції

Виконавці

А

Б

В

1. Дослідження

Д

Д

Д

2. Управління асортиментом продукції

3. Реклама

Р

О

У

4. Розробка цін

У

Р

П

5. Укладання угод, контроль за їх виконанням

У

Р

П

Де Р – прийняття рішення, О – опрацювання рішення, У – участь у підготовці рішень, П – участь у погодженні рішень

Розробити посадові інструкції працівників відділу маркетингу.

5. Відповідно до визначеної структури, завдань та функцій відділу маркетингу запропонувати комплекс вимог до підбору його працівників та змоделювати процес підбору.

6. Здійснити розробку системи стимулювання праці та моделювання механізму її дії.

Для з`ясування, наскільки раціональною є створена на підприємстві організація маркетингу, необхідно:

- визначити показники маркетингової активності та ефективності маркетингової діяльності та оцінити їх значення, зробити відповідні висновки,

- оцінити наскільки гнучка запропонована маркетингова структура, як швидко вона реагує на зміни, як швидко приймаються рішення,

- оцінити достатність інформації для прийняття рішень, у разі необхідності визначити джерела отримання маркетингової інформації,

- оцінити клімат в організації, визначити чи є дух співробітництва,

- запропонувати заходи для усунення виявлених недоліків.