Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Комп.тренинг2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
476.67 Кб
Скачать

Розділ 2 Дослідження потенціалу і конкурентного середовища ринку. Обґрунтування доцільності створення підприємства

Основні особливості і характеристики діяльності майбутнього підприємства.

Для обґрунтування доцільності створення підприємства можуть бути використані такі джерела нових ідей :

  1. Споживачі. У пошуку нових ідей підприємці все більшу увагу приділяють думці споживачів, оскільки кінцева мета виробництва будь-якого нового товару чи послуги - це саме задоволення попиту споживачів.

  2. Продукція конкурентів. Підприємець повинен дуже уважно ставитися до товарів і послуг, які пропонуються іншими фірмами. В результаті подібного аналізу нерідко з'ясовується, що певний товар можна поліпшити, або запропонувати новий товар, і ця ідея лягає в основу нового бізнесу.

  3. Публікації федерального уряду і нові закони. Використання публікацій періодичних видань щодо нових відкриттів, сучасного досвіду роботи тощо може наштовхнути на нові, навіть більш цікаві думки.

  1. Наукові дослідження.

Для того, щоб в подальшому обґрунтувати основні положення плану маркетингу, перш за все необхідно здійснити аналіз ринку, на якому планує діяти підприємство. Для цього дається загальна характеристика ринку, його ємності, тенденцій і закономірностей розвитку. Особлива увага приділяється ступеню задоволення попиту споживачів і тих його аспектів, які задоволені не в повній мірі. Підкреслюється господарська спрямованість нового підприємства і його здатність задовольнити ту частину потреб і попиту споживачів, яка незадоволена існуючими на ринку товарами, або задовольняється не в повній мірі.

В процесі аналізу ринку слід відокремити ті сегменти, у яких не повною мірою використано потенціал, показати резерви нарощування попиту на ту продукцію, яку пропонує нове підприємство, і на цій основі акцентувати увагу на тій ринковій ніші, яку намагається зайняти нове підприємство, і факторах, на основі яких воно намагається закріпитися в цій ніші.

Далі доцільно провести конкурентний аналіз ринку. Для цього дається перелік найбільш потужних конкурентів, що вже працюють на ринку, характеристика їх спеціалізації та обсягу річного виробництва, захопленої частки ринку.

Слід дати характеристику використовуваних технологій виробництва конкурентами, їх прогресивності, основних видів використовуваної сировини й матеріалів, постачальників, споживачів, яких обслуговує кожен конкурент, особливостей продукції тощо.

Далі дається характеристика особливостей діяльності нового підприємства. Тут слід звернути увагу на планований асортимент продукції, її особливості (унікальність) щодо задоволення певних потреб споживачів. Дається характеристика виробничого, трудового, ресурсного, фінансового потенціалу. Наводиться характеристика основних сировини й матеріалів, що будуть використані, а також можливих джерел їх надходження. Підкреслюється здатність підприємства до створення високої якості продукції й низькі витрати з її виробництва. На цій основі характеризуються можливі ціни на продукцію і підкреслюється сполучення якісних і вартісних характеристик продукції для забезпечення новому підприємству гарантій збуту продукції.