Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Комп.тренинг2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
476.67 Кб
Скачать

2.2. Сегментація споживачів

Сегментація споживачів Ростовської області в даному проекті зроб­лено за 2-ма класифікаційними ознаками: за рівнем прибутковості і за споживчими звичками (конкретно - за смаковими перевагами). У резуль­таті дослідження ринок Ростовської області розділено на наступні сегменти (див. табл. 6.1.).

Таблиця 6.1.

Сегментація ринку споживачів морозива по Ростовській області

Споживча перевага

За рівнем прибутковості

високий

середній

низький

Вимогливий смак

Дорога високоякісна імпортна продукція

Частково імпорт та місцева продукція

?????

Невимогливий смак

Всі пропоновані сорти

Недорогі сорти імпортного морозива, частина продукції місцевого виробництва

Продукція AT "Моррос" та вир. Дешеве морозиво місцевого виробництва

Таким чином, на даний момент серед населення м. Ростова-на-Дону і Ростовської області можна виділити 4 основні групи споживачів, що готові пред'явити платоспроможний попит на продукцію з морозива.

  1. Група споживачів з високим рівнем прибутковості і вимогливим смаком (15%). Даний сегмент задовольняє свою потребу, в основному, якісною імпортною продукцією, частково - нефасованим морозивом.

  2. Група споживачів з високим рівнем прибутковості і невимогливим смаком (10%). Даний сегмент задовольняє свою потребу всіма наявними в продажі сортами морозива.

  3. Група споживачів із середнім і нижче середнього рівнем прибутковості і невимогливим смаком (20%). Потреба задовольняється частково за рахунок продукції AT "Моррос"; частково - нефасованим морозивом і за рахунок імпортної продукції.

  4. Група споживачів із середнім і нижче середнього рівнем прибутковості і вимогливим смаком (55%), яка може лише частково задовольнити свою потребу за рахунок імпортної продукції.

Як бачимо, переважна частина споживачів не може цілком реалізу­вати свою потребу через високі ціни на якісне морозиво. Розраховуємо ємність попиту саме на цьому сегменті.

Чисельність споживачів — 4000000x0.55 = 2200000 чол.

Ємність попиту в сегменті при сформованій (1.15 кг/рік) нормі споживання:

2200000х 1,15 = 2530000 кг/рік = 2,5 тис. т

Ємність сегмента при можливій перспективній (2,5 кг/рік) нормі споживання:

2200000x2,5 = 5500000 кг/рік = 5,5 тис. т.

Таким чином, цей сегмент ринку потенційно є найбільш перспектив­ним для АВП "Поляна" за умови встановлення середніх цін на продукцію високої якості.

Враховуючи, що протягом ряду років, як уже згадувалося, основним принципом виробничої діяльності АВП "Поляна" є зниження внутрівироб­ничих витрат, то при виробництві морозива підприємство буде ґрунтувати­ся на тих же перевірених принципах роботи, завдяки яким можливе значне зниження відпускних цін готової продукції в порівнянні з основними конкурентами. Тому АВП "Поляна" має всі підстави для того, щоб вийти на цей дотепер незайнятий сегмент ринку і закріпитися на ньому протягом тривалого часу.

Прогнозуються наступні тенденції розвитку інших сегментів:

  • оскільки майже вся продукція місцевого виробництва орієнтована на невисокі споживчі потреби, усі вищевказані сегменти (з невимогливим смаком споживачів) зайняті практично цілком і мають малу перспективу росту;

  • сегмент споживачів, які сполучать вимогливий смак з високим рівнем прибутковості, також цілком заповнений: про це свідчить стабільний обсяг імпорту дорогого високоякісного морозива, який не має тенденцій до збільшення. Обсяг пропозиції на даному секторі навіть трохи перевищує обсяг попиту, про що свідчить постійна наявність товарних залишків.

2.3. Політика підприємства в області конкуренції була докладно викладена в п. 3.2. "Конкурентний аналіз".