Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНД. РОБ. (денна форма).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.24 Mб
Скачать
  1. Індивідуальне завдання № 3 Тема «Обґрунтування та вибір конкуруючих варіантів технології»

Мета роботи полягає в закріпленні у студентів теоретичних знань з організації технічної підготовки виробництва та освоєння нових видів продукції, набутті ними навичок вибору і обґрунтування прогресивних технологічних процесів, спрямованих на економію виробничих ресурсів шляхом порівняльного аналізу за економічними показниками їх альтернативних варіантів.

Основні теоретичні відомості

Важливим напрямком економії ресурсів є їх раціональне використання, чого можна досягнути шляхом застосування прогресивного технологічного процесу.

Технологічний процес виготовлення нової продукції (виробу, деталі тощо) є суворо визначеною сукупністю виконуваних у заданій послідовності технологічних операцій. Ці операції змінюють форму, розмір та інші властивості продукції (виробу, деталі тощо), а також її стан чи взаємне розташування окремих складових.

Одна і та сама операція може виконуватися багатьма способами і на різному устаткуванні. Тому вибір економічного технологічного процесу полягає в оптимізації кожної операції з огляду мінімуму споживання матеріальних, трудових і енергетичних ресурсів.

Важливим показником економії названих ресурсів є собівартість (економія ресурсів), зменшення якої зумовлене застосуванням прогресивного технологічного процесу.

Для визначення економічно-доцільної технології необхідно провести розрахунок собівартості для кожного з порівнюваних варіантів технологічного процесу. Проведення такого розрахунку при застосуванні кожного з варіантів вимагає великої кількості вихідних даних і часу.

Мета завдання і послідовність його виконання

Завдання виконується у два етапи.

На першому етапі студент знайомиться з основними теоретичними положеннями з даного розділу, методикою розрахунку приведених витрат і вибором економічно доцільного варіанта технологічного процесу.

На другому етапі відповідно до отриманого варіанту завдання студент виконує відповідні розрахунки, здійснює аналіз і обґрунтовує вибір доцільного.

Із двох конкуруючих варіантів технології обробки фасонного профілю пера лопатки турбіни (1 варіант – фрезерування і шліфування; 2 варіант – за допомогою електрохімії на електрогідравлічному напівавтоматі, початкові дані наведено в табл. 10) вибрати економічно доцільний.

Для цього необхідно:

  1. Визначити потребу в обладнанні та інструменті.

  2. Розрахувати капітальні вкладення за варіантами.

3. Визначити річні експлуатаційні витрати за варіантами технологій.

4. Визначити сумарні приведені витрати і розрахувати річний економічний ефект від впровадження у виробництво обраної технології.

5. Зробити висновок про економічно доцільний варіант.

За варіантами технологій обробки фасонного профілю пера лопатки турбіни приймається однакова якість обробки лопатки згідно з технічними умовами та однакова їх кількість.

Для аналізу варіантів технологій і вибору економічно доцільного з них, необхідно розраховувати річні сумарні приведені витрати:

де і – номер варіанта технології; Кікапітальні вкладення (див. табл. 11); Сі – експлуатаційні витрати (див. табл. 12); – нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень (= 0,16).

Щоб визначити наскільки обрана технологія є економічно ефективнішою, необхідно розрахувати річний економічний ефект від впровадження її у виробництво:

При розрахунку капітальних вкладень розрахувати тільки ті їхні складові, які значно відрізняються: вкладення у верстати і виробничі будівлі. Загальна сума капітальних вкладень за електрохімічною технологією розраховується з урахуванням вивільнення фрезерних і шліфувальних верстатів за їхньою залишковою вартістю.

Розрахувати за кожною статтею експлуатаційних і капітальних витрат економію або перевитрати, що дозволить проаналізувати динаміку поточних витрат. Розрахунок капітальних витрат наведено в таблиці 11.

Варіант для виконання завдання надається викладачем.

Таблиця 10