Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEB_Zavd.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
274.54 Кб
Скачать

9. Особливості правового статусу громадян, потерпілих внаслідок прояву екологічної небезпеки

Задача 22

В ряді сіл Долинського та Надвірнянського районів Івано-Франківської області в результаті землетрусу, епіцентр якого знаходився на території Румунії, була зруйнована велика кількість житлових та господарських будівель. В результаті цього катаклізму 52 сім’ї залишились без житла, окремі громадяни отримали травми різних ступенів тяжкості, а громадянин Бойчик І. отримав серйозну травму хребта внаслідок обвалення на нього стелі будинку.

Великої шкоди було завдано і народному господарству: пошкоджено системи водопостачання, електрозв’язку, телефонного зв’язку, в результаті руйнування тваринницьких ферм у двох колективних сільгосппідприємствах загинула худоба.

Почались рятівні роботи, постраждалим було надано допомогу, розпочато благодійні акції на користь постраждалих.

Визначити коло суспільних правовідносин?

Якими нормативними актами врегульовані суспільні відносини, що мають місце?

Визначити коло державних органів та зобов’язання держави щодо встановлення правового статусу потерпілих від наслідків прояву екологічної небезпеки.

Вказати на гарантії реалізації прав потерпілих громадян від наслідків прояву екологічної небезпеки.

Задача 23

Група громадян на чолі з громадянином Моторним В. звернулась до Львівської філії асоціації “Зелений світ” та до місцевої державної адміністрації з проханням витребувати і обнародувати екологічну інформацію стосовно проектування Кропивницького водосховища, а також допомогти в організації та проведенні громадської екологічної експертизи.

Як стало відомо за результатами громадської екологічної експертизи, проект будівництва водосховища не має позитивного висновку державної екологічної експертизи. В оприлюдненому через місцеву газету “Вечірній Львів” висновку громадської екологічної експертизи зазначалось, що майбутнє водосховище знаходиться в місці, де існує висока ймовірність його замулювання, а під час повені можливі зсуви великих пластів ґрунту. В зоні можливого затоплення опинилось 4 села загальною кількістю населення 7150 чоловік. Цей висновок було направлено також місцевому управлінню екобезпеки в області, Міністерству охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, в обласну раду, обласну держадміністрацію, на кафедру екології Львівського університету, до обласної прокуратури.

Будівництво водосховища, незважаючи на виступи громадськості та офіційне реагування компетентних органів, було розпочате і здійснене в найкоротший термін.

В березні наступного року внаслідок повеней на водосховищі прорвало греблю. Бурхливими потоками води було затоплено три села, постраждало тепличне господарство, озимі посіви на полях, зерносховище, підсобне господарство громадян.

Громадяни, будівлі яких було зруйновано внаслідок повені, звернулись до Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи з вимогою про надання їм нового житла та визначення за ними статусу потерпілих громадян від наслідків прояву екологічної небезпеки.

Визначити коло правовідносин, що склались.

Вказати на форми та способи захисту прав громадян, потерпілих від прояву екологічної небезпеки.

Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]