Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEB_Zavd.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
274.54 Кб
Скачать

4. Право громадян на екологічну безпеку

Задача 9

Внаслідок безконтрольності з боку головного інженера Іванова А.А. та інженера-теплотехніка Купчака О.К. у сільськогосподарському АТ “Троянда” сталася аварійна ситуація: відбулось витікання пічного палива, яке залило приміщення насосної станції площею 81 кв. м. і висотою 0,9 м., а також витікання палива за межі станції.

У результаті вжитих заходів було встановлено, що загальний об’єм палива, яке витекло, становить 64,9 т. В приміщенні насосної станції вділось відкачати 15 т, однак за її межами відбулось забруднення земельної ділянки площею 0,9 га, на якій знаходились частина лісозахисної смуги, частина пасовища; також пічне паливо потрапило на кригу ставка.

Про факт аварії було повідомлено в обласне управління екології та природних ресурсів, міську санепідстанцію, природоохоронну прокуратуру.

Навесні в результаті танення снігу й скресання криги на ставку залишки нафтопродуктів пічного палива забруднили ґрунтові води, внаслідок чого вода в криницях стала небезпечною для вживання.

У районний суд почали поступати позовні заяви від мешканців навколишніх сіл про захист їх екологічних прав, відшкодування завданої шкоди, очищення земельних ділянок та приведення їх в стан, придатний для використання.

Визначити коло правовідносин.

Чи підлягають подані позови задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 10

Біля міста Павлоград на шосе Київ-Луганськ перекинулася автомобільна цистерна ємністю 45 тон, у якій містилася рідина, що застосовується для підвищення октанового числа бензину. Пригода трапилася, коли водій почав міняти колесо. Автомобіль зіскочив із домкрата і перекинувся до кювету.

Внаслідок аварії отримали травми середньої та легкої тяжкості водій та супроводжуючий вантажу. Під час аварії було розлито 300 літрів рідини.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Які охоронно-відновлювальні заходи слід застосувати в даній справі?

До обов’язків яких органів входить ліквідація наслідків аварії?

За чий рахунок повинна бути відшкодована завдана шкода, а також витрати на ліквідацію аварії?

Вирішити справу.

Задача 11

До державної екологічної інспекції звернулись двоє громадян. Вони розповіли, що у дворі будинку, де вони мешкають, влаштовано автостоянку та лісопильню. В результаті роботи лісопильні створюються високодецибельні шуми, відходами обробки деревини і пилом забруднюється навколишня територія. На думку громадян, крім порушення їх екологічних прав, створюється небезпека пожежі, оскільки відстань між автостоянкою та лісопильнею становить біля 20 м. У мешканців будинку почастішали головні болі, з’являються алергічні реакції на пил і тирсу. Крім цього, у сусідньому парку розпочалась вирубка сухостійних та вражених омелою дерев, і громадяни побоюються, що можуть бути знищені й здорові насадження.

Визначити коло відносин, що склались.

Які права мають громадяни-мешканці будинку, поблизу якого влаштовано зазначені об’єкти?

Вирішити справу.

Задача 12

Представники екологічної громадської організації “МАМА-86-Ніжин” звернулись з інформаційними запитами з метою отримання екологічної інформації до міського Голови, Головного санітарного лікаря м. Ніжина і начальника Держекоінспекції по м. Ніжин та району з приводу надання інформації про результати аналізів проб води, про проект реконструкції центрального парку міста та його погодження з відповідними службами.

Від міського Голови відповіді не поступило. Начальник Держекоінспекції по м. Ніжин та району відмовив у наданні зазначеної інформації, посилаючись на те, що органи екології та природних ресурсів аналізів проб води не проводять, тому дана інформація у них відсутня. Головний санітарний лікар м. Ніжина відповів, що відхилень від санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм, а також гігієнічних нормативів якості питної води не спостерігається.

Не задовольнившись результатами звернень, представники екологічної громадської організації “МАМА-86-Ніжин” звернулись за допомогою до відділу інформації та зв’язків з громадськістю Департаменту планування, координації та розвитку Міністерства екології та природних ресурсів України.

Визначити коло відносин, що склались.

Які законодавчі засади залучення громадськості до процесу забезпечення регіональної екологічної і, зокрема, санітарно-гігієнічної політики?

Вирішити справу.

Задача 13

До районної державної екологічної інспекції звернулась громадянка за захистом своїх порушених екологічних прав і розповіла про те, що кожного вечора невідомий забруднювач довкілля здійснює викиди забруднюючих речовин з неприємним запахом (аміак, пил) в атмосферне повітря. На думку громадянки, це здійснює підприємство, що знаходиться на сусідній вулиці. Крім цього, двірник уже декілька днів спалює сухе листя і побутове сміття біля будинку. На вимогу громадян-мешканців будинку припинити спалювання листя та сміття він послався на те, що його немає куди вивозити, адже діяльність міського сміттєспалювального заводу тимчасово заборонена (зупинена) органами державного санітарного нагляду.

Визначити коло суспільних відносин, які виникають.

Які існують форми захисту права громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля?

До яких органів, крім зазначеного вище, можна звернутись за захистом порушених прав громадян у ситуації, що склалась?

Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]