Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEB_Zavd.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
274.54 Кб
Скачать

2. Екологічний ризик у системі правовідносин екологічної безпеки

Задача 3

В результаті виходу з ладу високонапірних насосів на території Київської напірної станції ВО “Київводоканал” відбувся скид 1200 куб. м. міських каналізаційних стічних вод в р. Либідь, а потім і в р. Дніпро. Неочищені стічні води, окрім запаху, містили хлориди, сульфати, нітрати, цинк, нафтопродукти, фекалії та бруд. Це спричинило також забруднення території навколо напірної станції, відкритих водойм, в яких почала гинути риба та інші прісноводні тварини.

У ході розслідування з’ясувалось, що аварія трапилась внаслідок переповнення Правобережного розвантажувального колектору та виливу стічних вод через камеру N 12 на поверхню. До того ж, не було здійснено запобіжних заходів по захисту цоколя будівлі насосної станції від проникнення вод в середину насосної станції.

За висновком комплексної еколого-санітарно-медичної експертизи навколишньому природному середовищу (водним, рибним, земельним ресурсам) було нанесено шкоду в розмірі 48550200 грн.

Природоохоронний прокурор звернувся до господарського суду з позовом до Державного комунального об’єднання водопровідно-каналізаційного господарства “Київводоканал”. У судовому засіданні представник відповідача пояснив, що аварія сталися без вини працівників підприємства внаслідок недостатнього фінансування підприємства, застарілості обладнання.

Визначити правовідносини, що склались.

Хто несе ризик аварій на подібних об’єктах комунальної інфраструктури?

Вирішити справу.

Задача 4

Геологорозвідувальне підприємство “Укрнадрапроект” проводило вишукувальні роботи по розвідці корисних копалин у гірських районах Прикарпаття (Івано-Франківська область). Роботи проводились із використанням вибухівки. При черговому підриві відбувся зсув гірських пластів. При цьому каменепадом завалило декілька полонин, на яких проводили випас свійської худоби жителі с. Хутір Микуличі; тектонічні зрушення призвели до зникнення джерела із водою, яка мала лікувально-оздоровчі властивості; завали унеможливили проїзд автомобільного та гужового транспорту по одній із доріг до села, до частини якого тепер доводилось діставатись, лише роблячи великий об’їзд.

При зустрічі директора “Укрнадрапроект” із головою сільської ради с. Хутір Микуличі перший зазначив, що характер виконуваних його підприємством робіт обумовлює настання подібних випадків, а тому до цього потрібно ставитись із розумінням. Підприємство згодне компенсувати шкоду, завдану громадянам та юридичним особам. Проте шкоду, заподіяну об’єктам природи, підприємство відшкодовувати відмовляється. Наслідки зсуву повинні бути усунуті відповідними державними органами за рахунок державного бюджету.

Голова сільради, невдоволений результатами переговорів, звернувся у юридичний відділ районної державної адміністрації.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Яке роз’яснення має бути надане?

Вирішити казус.

Задача 5

До Міністерства охорони навколишнього природного середовища України надійшов лист від громадянина А.Бадодіна, інженера-суднобудівника за фахом. У листі громадянин ставить питання про те, чи є, крім державної екологічної експертизи по повені в Закарпатті громадська екологічна експертиза? Крім цього, громадянин пропонує створити дві експертні групи: одну урядову з урядових чиновників, а другу – з представників громадських екологічних організацій та надати їм місяць для підготовки своїх висновків і пропозицій з таких питань:

Чому відбуваються катастрофи, тобто повені, в Закарпатті?

Які конкретні заходи потрібно провести з метою відвернення повеней в 2002 р. і якою буде грошова оцінка цих заходів?

Визначити перелік заходів з метою відвернення повеней та інших катастроф на найближчі 10 – 15 років та розрахувати грошову оцінку цих заходів.

Визначити коло правовідносин, що склались.

Яку роль відіграє екологічна експертиза в системі заходів по забезпеченню екологічної безпеки?

Вирішити справу і підготувати проект відповіді Міністерства екології та природних ресурсів України на звернення громадянина А.Бадодіна із посиланням на законодавчі акти різних рівнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]