Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEB_Zavd.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
274.54 Кб
Скачать

5. Правове забезпечення екологічної безпеки у підприємницькій діяльності

Задача 14

В одному із сіл Рівненської області на фермі колективного сільськогосподарського підприємства “Дружба” виявлено 45 хворих на сказ корів.

Заступник Голови державного санітарного інспектора України Кравчук С. на сесії районної ради повідомив, що під час попереднього розслідування виявлено зв’язок між захворюванням великої рогатої худоби і випадками звернень до медичних установ громадян з декількох сіл цього та інших районів області.

Було виявлено факти, що в цеху колективного сільськогосподарського підприємства “Дружба” було перероблено та поступило в продаж в магазини області м’ясо корів та продукти з нього.

Внаслідок терміново проведених заходів більшу частину його продукції було вилучено і знищено.

Однак громадянин Калашко Л., сім’я якого постраждала внаслідок вживання копченої ковбаси, виготовленої в КСП “Дружба”, звернувся до суду з позовом про відшкодування витрат на медичне та санаторно-курортне лікування його сім’ї, відшкодування моральної шкоди. У судовому засіданні представник відповідача пояснив, що шкода позивачу та членам його сім’ї була заподіяна без вини працівників КСП, які після отримання відомостей про захворювання худоби вжили всіх необхідних заходів щодо вилучення і знищення зараженого м’яса. Крім того, КСП й так зазнало значних збитків внаслідок епізоотії.

Окреслити коло суспільних відносин, що склались.

Дати характеристику правового регулювання забезпечення екологічної безпеки при виробництві сільськогосподарської продукції.

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 15

За наслідками проведених перевірок дотримання природоохоронного законодавства Ірпінським комбінатом “Прогрес” державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища встановив викиди хімічних речовин з перевищенням встановлених лімітів. Через невиконання комбінатом природоохоронних заходів величина понаднормативних викидів шкідливих забруднюючих речовин сягає 250 т/рік. До 50 % пилоочисних установок знаходяться в незадовільному стані, не зареєстровані в Держуправлінні екоресурсів Київської області. Допускаються скиди неочищених стічних вод у р. Буча з технічного ставу комбінату, здійснюється самовільний забір води з цієї ж ріки. Як виявилось, на комбінаті взагалі відсутній контроль за якістю та кількістю стічних вод та викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря. Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища виявив також, що комбінат здійснює розробку Мостищенського кар’єру без відповідної проектно-технічної документації та Державного акту на право постійного землекористування, якими, на думку інспектора, є обов’язковими.

Приписи органів державного екологічного контролю згідно актів перевірок комбінату (перевірки здійснювались тричі), спрямовані на усунення виявлених правопорушень екологічного законодавства у поточному році, проігноровані керівництвом комбінату.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Які заходи, на Ваш погляд, слід вжити для забезпечення дотримання комбінатом вимог екологічного законодавства?

Вирішити справу.

Задача 16

Одеською міською держадміністрацією було прийнято рішення про будівництво швидкісної автомагістралі Одеса – Рені на території заповідного урочища “Дністровські плавні”. Коли будівництво розпочалось, громадська екологічна організація “МАМА-86-Одеса” прийняла рішення про проведення громадської екологічної експертизи паралельно з державною та про проведення громадських слухань з питань будівництва. Для цього представники громадськості витребували проект будівництва автомагістралі Одеса – Рені, проект відведення земельної ділянки, було залучено експертів, визначено строки проведення громадської екологічної експертизи. Як виявилось у процесі роботи, проектна документація на швидкісну автомагістраль розроблена не була, а тому відсутні матеріали оцінки впливу на навколишнє середовище даного об’єкта та висновок державної екологічної експертизи.

У результаті звернення громадської екологічної організації “МАМА-86-Одеса” до Державного управління екоресурсів по м. Одеса будівництво автомагістралі призупинено до отримання висновку державної екологічної експертизи.

У зв’язку з тим, що між Республікою Молдовою та Україною було досягнуто згоди про державний кордон і про передачу у власність України ділянки дороги Одеса – Рені в районі населеного пункту Паланка Республіки Молдова, а також земельної ділянки, через яку вона проходить, загроза подальшого будівництва тимчасово відпала. Однак постало питання про реконстукцію автомагістралі.

Громадська екологічна організація “МАМА-86-Одеса” звернулась до суду зі скаргою про визнання діяльності адміністрації автомобільних доріг в Одеській області неправомірною.

Визначити коло суспільних відносин, що склались.

Дати правовий аналіз дій суб’єктів даних правовідносин у рамках механізму забезпечення екологічної безпеки.

Вирішити справу.

Задача 17

Під час проведення 17 серпня 2001 р. громадських слухань з питань, пов’язаних із будівництвом швидкісної автомагістралі Одеса – Рені на території заповідного урочища “Дністровські плавні” в с. Маяки Біляєвського району Одеської області, організованих Громадською екологічною організацією “МАМА-86-Одеса” спільно з Українським товариством охорони птахів було розглянуто і проаналізовано висновок громадської екологічної експертизи. Висновок був негативним, тому що відсутній позитивний висновок державної екологічної експертизи матеріалів будівництва, дана автомагістраль є об’єктом підвищеної екологічної небезпеки, а заповідне урочище відноситься до об’єктів природно-заповідного фонду і не може бути використане для прокладання транспортних комунікацій.

Учасниками слухань було прийнято рішення і складено звернення до Міністра екології та природних ресурсів України з проханням ввести до повноважень обласного управління екології та природних ресурсів оперативне інформування громадськості (досвід Львівського управління екології та природних ресурсів, яке щотижня надає громадянам перелік об’єктів, які надали документи на екологічну експертизу). Це, на думку громадськості, дозволить громадським організаціям і громадянам впливати на прийняття екологічно значимих рішень.

Визначити коло правовідносин, що склались.

На яких нормах чинного законодавства ґрунтується вимога громадськості?

Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]