Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEB_Zavd.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
274.54 Кб
Скачать

6. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у процесі використання атомної енергії та інших небезпечних фізичних факторів

Задача 18

На підводному човні “ХІ-10” з атомним реактором на борту трапилась аварія. Внаслідок цього відбулось порушення цілісності корпусу атомного реактора (утворилась пробоїна в корпусі). 10 чоловік загинуло, 42 – отримали радіоактивне опромінення, поранення та опіки. Радіоактивне забруднення поширилось в радіусі 10 км на навколишнє природне середовище, завдавши шкоди флорі й фауні моря, континентального шельфу та атмосферного повітря.

В зоні радіоактивного враження на цей час перебувало риболовецьке судно “Відважний”, члени екіпажу якого теж зазнали впливу радіоактивних речовин і отримали променеву хворобу.

Через два місяці капітан риболовецького судна “Відважний” Войченко М. звернувся до Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи з вимогою про надання особам, які є членами його екіпажу і постраждали внаслідок аварії на підводному човні, яка спричинила екологічно небезпечну ситуацію, статусу потерпілих від наслідків екологічної катастрофи.

Визначити коло суспільних відносин.

Вказати гарантії реалізації прав потерпілих громадян від дії іонізуючого випромінювання.

Який статус матимуть члени рятівного підрозділу, що займався ліквідацією наслідків аварії на підводному човні, та проводив роботи по врятуванню людей?

Вирішити справу.

Вирішити справу, розглянувши варіант, за яким підводний човен належить іншій державі.

7. Правові форми забезпечення екологічної безпеки у сфері поводження з відходами

Задача 19

Під час транспортування рідких відходів хімічного виробництва водій вантажного автомобіля Максимчук М.Ф. не впорався з керуванням, автомобіль потрапив у кювет і перекинувся. При цьому відбувся витік рідини, яка потрапила із дощем у ставок.

У ході розслідування ДТП було встановлено, що вини водія немає, оскільки аварія виникла через невлаштованість дорожнього покриття.

На суді у якості співвідповідачів було залучене обласне управління по будівництву та експлуатації автомобільних доріг, представники якого зазначили, що не несуть відповідальності за вказаний випадок, оскільки дана ділянка є аварійно-небезпечною, про що стоїть попереджувальний дорожній знак, до того ж, як наполягають представники облавтодору, вантажівка належить не їм, а тому вони не можуть нести відповідальність за джерело підвищеної небезпеки незалежно від вини.

Представник АТ “Заграва”, якому належить автомобіль, заявив, що, якби не дефекти покриття дороги, то такий випадок взагалі б не трапився.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Чи обґрунтовані заяви відповідачів?

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

8. Правовий режим екологічно небезпечних зон і територій

Задача 20

Після проведення ремонтних робіт на третьому енергоблоці Рівненської АЕС після вимушеної зупинки через кілька днів його знову було введено в дію. Однак в процесі повторної аварійної зупинки відбувся викид у довкілля радіоактивних речовин, в результаті якого радіоактивне забруднення поширилось на територію майже всієї Рівненської області.

Заступник директора АЕС Сидорчук В. у своєму виступі по місцевому телебаченню закликав населення до спокою, бо у відповідності до Міжнародної шкали тяжкості подій на атомних електростанціях, третій ступінь аварії на АЕС, за яким було оцінено цей інцидент, не є небезпечним для їх життя і здоров’я.

На сесії міської Ради виступив Головний лікар-радіоеколог Рівненської області і повідомив цифри, які свідчать про те, що за останній час почастішали звернення до медичних установ осіб, хворих на хронічні захворювання, хвороби щитовидної та вилочкової залоз та ін. Збільшилась кількість хворих дітей. Лікар пов’язав ці факти з недавнім інцидентом на АЕС.

Громадяни Соловей П. та Орлова О. звернулись до суду з позовом до АЕС про відшкодування завданої їх здоров’ю шкоди та визнання за ними статусу громадян, які потерпіли від наслідків прояву радіаційної безпеки.

Визначити коло правовідносин, які мають місце.

Який правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок аварії?

Вирішити справу.

Задача 21

У морську акваторію м. Маріуполь на відстані майже дві милі від берега підійшли чотири танкери з мазутом, які належать російському ВАТ “Волгатанкер” (Самара). Під час відстою на зовнішньому рейді до відкриття кордону один з чотирьох танкерів скинув у море велику кількість нафтопродуктів. Пляма мазуту розміром 1,5 Х 6 км і товщиною 1,5 – 3 см “у голові” плями почала рухатись у відкрите море, однак при зміні вітру вона могла б “прибитись” до узбережжя вздовж Білосарайської коси, де знаходяться сотні пансіонатів, баз відпочинку для дітей і дорослих. Від Головного інспектора по охороні Азовського моря інформацію про можливість забруднення узбережжя було передано територіальним інспекціям Запорізької області та Автономної Республіки Крим.

Визначити коло суспільних відносин, що склались.

Які заходи щодо зменшення та ліквідації наслідків забруднення мають бути застосовані?

Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]