Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEB_Zavd.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
274.54 Кб
Скачать

3. Законодавство у галузі екологічної безпеки

Задача 6

Конструкторське бюро Ярмолинецького верстатобудівного заводу внесло на розгляд дирекції заводу раціоналізаторську пропозицію, відповідно якої пропонувалось внести зміни у технологічний процес, оздобивши устаткування спеціальними агрегатами, які дозволяють суттєво збільшити обсяги виробляємої продукції. У техніко-економічному обґрунтуванні раціоналізаторської пропозиції зазначалось, що, запровадивши таку новацію, завод спроможний буде виробляти продукції більше на 2,5 млн. грн. щорічно. Дирекція підприємства своєю вказівкою запровадила пропозицію на виробництві.

Через деякий час виявилось, що збільшення обсягів вироблення продукції призводить до збільшення обсягів відходів виробництва. Тому надлишкову кількість відходів, які вже не могли утилізуватись у межах первісно визначеного обсягу валового виробництва, дирекція вирішила вивозити на пустир, який знаходився неподалік заводу, а щоб звалище відходів не псувало навколишній краєвид, було прийняте рішення засипати відходи чорноземними ґрунтами, які бралися по домовленості із КСП “Колос” з його полів, тимчасово не зайнятих у сільськогосподарському виробництві.

При перевірці державною екологічної інспекцією додержання заводом вимог екологічного законодавства на це підприємство було накладено штраф і зобов’язано усунути виявлені порушення.

Вважаючи таке рішення неправомірним завод звернувся до господарського суду із вимогою скасувати акт ненормативного характеру.

Визначити коло суспільних відносин.

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 7

На території Перемишльського воєводства (Польща) було розпочате будівництво нафтопереробного комплексу, який за проектом має бути розташованим у 26 км. від кордону з Україною.

Керівництво Львівської обласної державної адміністрації звернулось до влади Перемишльського воєводства із проханням повідомити про характер та призначення новобудови, технологічний цикл створюваного підприємства, та заходи, які вживатимуться польською стороною щодо запобігання можливим негативним наслідкам діяльності нафтопереробного терміналу.

Польське керівництво відмовилось надати інформацію, мотивуючи це тим, що, по-перше, таке будівництво є внутрішньою справою Республіки Польща, і ніхто не має права зазіхати на суверенітет держави; по-друге, така інформація носить характер комерційною таємниці, оскільки може бути використана всупереч економічним інтересам держави.

За роз’ясненнями Львівська обласна державна адміністрація звернулась до Міністерства закордонних справ України.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Яке роз’яснення має бути надане?

Вирішити казус.

Задача 8

До Міністерства охорони навколишнього природного середовища України надійшов лист від громадянина В.Білоуса, у якому він висловив власні думки з приводу регулювання стоків гірських річок. При виборі місця для майбутніх водосховищ, можливо, доведеться навіть будувати нові шляхи, зносити населені пункти із обов’язковим переселенням проживаючого там населення. Тому створення або будівництво водосховищ на гірських річках Карпат повинно відбуватись за ретельно підготовленими проектами, які матимуть не лише економічну, але й екологічну оцінку. До цього необхідно обов’язково залучити фахівців з інших країн для проведення міжнародної експертизи.

Громадянин у своєму листі також ставить питання про те, якою є нормативно-правова база для вирішення цих проблем з точки зору відвернення повеней, зсувів та інших стихійних лих у Карпатському регіоні? Які заходи державно-правового характеру є гарантіями права громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля?

Визначити коло правовідносин, що склались.

Яку роль відіграє екологічна експертиза в системі заходів по забезпеченню екологічної безпеки?

Вирішити справу і підготувати проект відповіді міністерства на звернення громадянина В.Білоуса із посиланням на законодавчі акти різних рівнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]