Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Купчик М.П. Основи охорони праці.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

Класифікація посудин таапаратів і групи, що працюють під тиском

Вид посудини

Робочий тиск р, МПа

Температура середовища t,°С

Умовно допустиме значення, МПа л

Парові котли з об'ємом парового простору V>10 л; ємкості, резервуари, цистерни, бочки місткістю

V>25 л

р > 0,07

t > 115

рV > 20

Водогрійні котли з об'ємом водяного простору V>10 л; посудини для води місткістю V>25 л

р > 0,07

t > 115

р\/ > 20

Балони для стиснених, зріджених та розчинених газів місткістю V> 25 л

р > 0,07

t > 115

рV > 20

Зовнішній і внутрішній огляд обладнання потребує попередньої підготовки. Наприклад, котел охолоджують і ретельно очищують від накипу сажі, золи та шлакових відкладень. При необхідності частково чи повністю знімається обмурівка. Якщо товщина стінок посудини зменшилась на 30% і більше порівняно з розрахунковою, то посудина бракується.

Гідравлічні умови випробування наведено в табл.17.2.

Таблиця 17.2

Робочий та пробний тиск при гідравлічних випробуваннях обладнання

Види посудин

Тиск р, МПа

робочий

пробний

Котли, пароперегрівачі, економайзери

Р < 05

1.5 р, але не менше 0,2 МПа

Р > 0,5

1,25 р, але не менше р+0,3 МПа

Ємкості, резервуари, посудини, цистерни, бочки (крім литих)

Незалежно

1,25 р

Литі посудини

Незалежно

1,5 р

Балони для стиснених, зріджених та розчинених і азів (крім ацетиленових)

Незалежно

1.5 р

При гідравлічному випробуванні котел або стаціонарна посудина перебуває під пробним тиском не менше 10 хв.

Результати технічного опосвідчення записує у паспорт обладнання інспектор (експерт) Держнаглядохоронпраці, а для обладнання, що не реєструється, - особа на підприємстві відповідальна за його безпечну експлуатацію.

Технічне опосвідчення холодильних установок полягає у зовнішньому огляді та пневматичному випробуванні 1 раз на 1 роки на міцність азотом або діоксидом вуглецю, оскільки попадання води в систему може призвести до її псування.

Технічне опосвідчення балонів проводиться на підприємствах або станціях, що наповнюють їх газом, а також на спеціальних ремонтно-випробувальних пунктах.

Переважна більшість трубопроводів на харчових підприємствах - це трубопроводи пари і гарячої води, які згідно з "Правилами устройства и безопасной зксплуатации трубопроподов пара и горячей воды"поділяються на чотири категорії в залежності від робочих параметрів середовища, що транспортується. До І,II,IIIкатегорій належать трубопроводи з високими параметрами пари та води (тиск 1,6...3,9 МПа, температура 250...580 °С), а доIVкатегорії - трубопроводи пари і гарячої води з температурою 115...250 °С та тиском 0,07...1,6 МПа.

Під контролем органів Держнаглядохоронпраці перебувають трубопроводи І категорії умовним проходом більше 70 мм та трубопроводи IIі НІ категорій умовним проходом більше 100 мм. ТрубопроводиIVкатегорії та решта трубопроводів інших категорій реєструють та контролюють на підприємстві у встановленому порядку.

Технічне опосвідчення цих трубопроводів проводиться інспектором Держнаглядохоронпраці у такі терміни:

зовнішній огляд та гідравлічне випробування до початку експлуатації заново змонтованих систем;

зовнішній огляд - не рідше одного разу на 3 роки;

зовнішній огляд та гідравлічне випробування після ремонту з використанням зварювання, а також при пуску трубопроводів після консервації протягом більше 2 років.

Гідравлічне випробування трубопроводів на міцність і щільність швів та з'єднань проводиться пробним тиском, який дорівнює 1,25 робочого. Під пробним тиском трубопровід перебуває не менше 5 хв., після чого він знижується до робочого значення.

Трубопроводи фарбуються у визначені розпізнавальні кольори залежно від середовища, що транспортується. Трубопроводи холодної і гарячої води фарбуються у зелений колір, технічної води - чорний, пари - червоний, повітря - блакитний, газу - жовтий, кислот - оранжевий, лугів - фіолетовий, пально-мастильних рідин - у коричневий, пожежний водопровід - оранжевий, інші трубопроводи - у сірий. Напрямок переміщення середовища вказується стрілкою.

Крім фарбування трубопроводи маркуються попереджувальними кольоровими кільцями. їх кількість та колір залежать від ступеня небезпеки і робочих параметрів середовища.