Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Купчик М.П. Основи охорони праці.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

Значення коефіцієнта Кз

Приміщення

Лампи розжарювання

Газорозрядні

Не запилені

Кз =1,3

Кз =1,5

Середньозапилені

Кз =1,5

Кз =1,7

Сильно запилені

Кз =1,7

Кз =2,0

Для розрахунку локалізованого та комбінованого освітлення можна застосувати точковий метод В основі цього методу лежить рівняння:

Е = І ·cosα3НС2,(10.17)

де Е- освітленість, лк;I- сила світла у напрямку від джерела на дану точку робочої поверхні, кд;α- кут падіння світлового потоку, між променем і перпендикуляром до робочої поверхні, град.;Нс - висота підвісу світильника, м;К3- коефіцієнт запасу (рис. 10.7).

Дані про розподіл сили світла І знаходяться у світлотехнічних таблицях. При розрахунку освітленості робочої поверхні кількома світильниками результати від кожного додають.

Рис. 10.7. Схема для розрахунку освітлення

Експлуатація та контроль освітлювальних установок,

Будь-який вид освітлення може раціонально використовуватись за умов систематичного догляду, правильної експлуатації та контролю освітленості на робочих місцях не менше одного разу на рік,

В залежності від специфіки цехів складаються графіки перевірки стану віконного скла, світильників, електроарматури, їх очищення та миття. Внаслідок тривалої експлуатації ламп їх світловий потік знижується до 25%. Такі лампи треба своєчасно замінювати. Забороняється встановлення світильників, до комплекту яких входять неоднотипні газорозрядні лампи, а також такі, що мають різний спектр та величину світлового потоку.

Очищення світильників належить проводити не менше одного разу на гри місяці. Очищення шибок світлових прорізів проводиться не рідше двох разів на рік для приміщень із незначним виділенням пилу і не менше чотирьох разів із значним виділенням пилу.

Основним приладом для контролю та вимірювання освітленості на робочих місцях є люксметри типу Ю-16, Ю-17, Ю-116, Ю-117. Вони відрізняються границями вимірювання та оформленням. Принцип дії в усіх однаковий і базується на явищі фотоелектричного ефекту.

Для автоматичного контролю освітленості на робочих місцях встановлюються фотодіоди ФД, які вказують на недостатню освітленість.

В табл.10.1 представлене значення нормованої природної освітленості КПО (ен) для будівель, розташованих вIV поясі світлового клімату (Україна).

Нормовані значення КПО для будівель, розташованих в різних поясах світлового клімату, слід визначати за формулою (10.9).

Отримані за формулою значення слід округляти до десятих долей.

Глава 11. Захист від шуму та вібрації

Одним із найбільш розповсюджених негативних факторів, які впливають на людину, являється шум. Він завдає великої шкоди здоров'ю та виробничій діяльності людини. В результаті втоми, що виникає під дією шуму, збільшується кількість помилок при роботі, підвищується загроза виникнення травм знижується продуктивність праці. Все це є однією із причин збільшення економічних втрат.

В останній час спостерігається тенденція до постійного збільшення шуму на виробництві внаслідок зростання потужностей технологічного обладнання. Тому одним із найважливіших народногосподарських завдань є боротьба з шумом.