Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать
  1. *Реагінова реакція

  2. Цитотоксична реакція

  3. Імунокомплексна реакція

  4. Цитоліз, обумовлений лімфоцитами

  5. Гранульоматоз

  1. У хворого на слизовій оболонці порожнини рота з'явилося вогнище сірувато-білого кольору, щільне, яке виступає над слизовою оболонкою. Гістологічно в цієй ділянці виявлено гиперкератоз, паракератоз та акантоз епітелію. Який патологічний процес розвинувся в слизовій оболонці?

  1. *Лейкоплакія

  2. Гіаліноз

  3. Лейкодерма

  4. Локальний пухлинний амілоїдоз

  5. Осередковий іхтіоз

  1. Під час огляду стоматологом хлопчика 16-ти років були знайдені збільшені підщелепові та шийні лімфатичні вузли. Була проведена біопсія. Мікроскопово в лімфатичних вузлах було знайдено: типова будова стерта, клітинна популяція гетерогенна, присутні великі клітини з багатолопасним ядром, множинні одноядерні клітини великого розміру, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, окрім того знайдені ділянки некрозу та вогнища склерозу. Діагностуйте захворювання:

  1. *Лімфогранулематоз

  2. Гіперплапзія лімфатичного вузла

  3. Гранулематозний лімфаденіт

  4. Гнійний лімфаденіт

  5. Неходжкінська лімфома

  1. У 40-ка річного чоловіка із стенозуючим (без метастазів) раком стравоходу виявляються наступні зміни: атрофія скелетних м`язів, жирової клітковини. Шкіра землисто-коричневого забарвлення, епідерміс потоншаний, серце зменшене за розмірами. Міокард та печінка бурого кольору. Поставте діагноз.

  1. *Аліментарна кахексія.

  2. Міастенія.

  3. Ракова кахексія

  4. Бура атрофія.

  5. Хвороба Аддісона

  1. При гістологічному дослідженні нирок молодої жінки 25 років, яка померла під час пологів, в епітелії канальців головних відділів нефрона виявлені конденсація хроматину ядер, розпад їх на грудочки і лізис, а також плазморексіс і цитоліз. Який патологічний процес виявлений в епітелії канальців нирок?

    1. *Некроз

    2. Гідропічна дистрофія.

    3. Амілоїдоз

    4. Жирова дистрофія.

    5. Гіаліноз

  1. У хворого на цукровий діабет, після оперативного втручання - розтину абсцесу в області задньої ділянки шиї, загоєння рани йшло протягом півтора місяці, з рани постійно відділявся гнійний вміст. Після загоєння рани на її місці утворився грубий рубець. Визначте вид загоєння рани.

    1. *Вторинним

    2. Під струпом

    3. епітелізація

    4. Первинним

    5. Змішаним

  1. У хворої 40 років діагностовано збільшення щитовидної залози. При пальпації залоза щільна,поверхня дрібногорбиста. При гістологічному дослідженні біоптату щитовидної залози виявлено дифузну інфільтрацію тканини лімфоцитами,плазматичними клітинами, утворення лімфоідних фолукулів. Яке захворювання у хворої?

  1. *Аутоімунний тиреоїдит Хасімото

  2. Ендемічний зоб

  3. Спорадичний зоб

  4. Дифузний токсичний зоб

  5. Тиреоїдит Риделя

  1. Жінці 57-ми років проведено операцію екстирпації матки із додатками. Макроскопічно: в товщі міометрію вузол щільної консистенції, округлої форми з чіткими контурами, розміром 5 на 6 см. на розрізі волокнистої будови. Гістологічно він представлений хаотично розташованими пучками гладком’язевих клітин та надмірно розвиненою стромою. Ваш діагноз?

  1. *Фіброміома

  2. Рабдоміосаркома

  3. Рабдоміома

  4. Фіброма

  5. Лейоміосаркома

  1. У жінки 30 років при тривалому використанні губної помади з флюоресцуючою речовиною на каймі губів розвинулась обмежена еритема, незначне шелушіння, пізніше поперечні дрібні борозди та тріщини. Після спеціальних методик при мікроскопічному дослідженні цієї зони ураження: в сполучній тканині наявність сенсибілізованих лімфоцитів і макрофагів, явища цитолізу. Який тип імунологічної гіперчутливості розвинувся на губі?

  1. *IV тип (клітинна цитотоксичність).

  2. I тип (реагінового типу).

  3. II тип (антитільна цитотоксичність).

  4. IIІ тип (імунокомплексна цитотоксичність)

  5. Гранулематоз.

  1. При дослідженні біоптату збільшених шийних лімфатичних вузлів молодої жінки виявлена проліферація лімфоцитів, ретикулярних клітин, гістіоцитів, великих і малих клітин Ходжкіна, багатоядерних клітин Березовського-Штернберга, численні еозинофіли, поодинокі вогнища казеозного некрозу тканини лімфатичного вузла. Ваш діагноз:

  1. *Лімфогранулематоз

  2. Туберкульоз

  3. Гострий лейкоз

  4. Лімфосаркома

  5. Метастаз раку легень

  1. Хворий 40 років помер від набряку голов-ного мозку. В анамнезі карбункул обличчя. На розтині померлого відмічено повнокров’я, набряк тканини головного мозку. У білій речовині лівої півкулі головного мозку виявленні дві порожнини роз-мірами 6×5,5 і 5×4,5см заповнені вершко-воподібною рідиною жовтувато-зеленого кольору. Стінками порожнин є з нерівними краями нервова тканина. Яке ускладнення карбункула розвинулось у головному мозку хворого?

  1. *Гострі абсцеси

  2. Хронічні абсцеси

  3. Емпієма

  4. Колікваційні некрози

  5. Кісти

  1. У чоловіка 23 років виникла перфорація твердого піднебіння, в ділянці якого знайдено щільне утворення з чіткими межами. Після операції при мікроскопічному дослідженні цього утворення було виявлено: значний осередок казеозного некрозу, який оточений грануляційною тканиною з ендоваскулітом, клітинним інфільтратом, що складається з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин, з перевагою плазмоцитів. Яке найбільш вірогідне захворювання у хворого?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]