Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать
  1. *Ліпосаркома

  2. Ліпома

  3. Фіброма

  4. Фібросаркома

  5. Гібернома

  1. У жінки видалено новоутворення язика з сосочковою поверхнею розміром 0,8×0,7 см. Мікроскопічно виявлено багато сосочків, утворених багатошаровим зроговілим епітелієм, з підлеглою сполучною тканиною. В епітелії збережено полярність клітин, стратифікацію, цілісність базальної мембрани; місцями виявлено гіперкератоз. В стромі багато нерівномірно розташованих кровоносних судин. Визначте гістологічний діагноз утворення?

  1. *Папілома

  2. Фібросаркома

  3. Плоскоклітинний рак

  4. Аденома

  5. Лейкоплакія

  1. У дитини 8 років по середній лінії підборіддя після перенесеного опіку розвинувся дуже щільний синюшно-сірий рубце-вий тяж, внаслідок чого губи не сту-ляються. Під час пластичної операції вирізано рубець. Гістологічно у ньому фібрилярність сполучнотканинних волокон відсутня, вони мають вигляд суцільної оксифільної маси, фібробласти, фіброцити між волокнами стиснуті. Який пато-логічний процес розвинувся у рубці?

  1. *Гіаліноз

  2. Амілоїдоз

  3. Фібриноїдний набряк

  4. Фібриноїдний некроз

  5. Пухлина

  1. У чоловіка 46 років хірургічно видалено утворення, яке виросло на губі, з бугристою поверхнею, синьо-багрового кольору, м’якої консистенції, безболісне. При гістологічному дослідженні воно складається з безлічі широких тонкостінних порожнин різних розмірів, що заповнені кров’ю і вистелені одним шаром ендотеліальних клітин. Для якої пухлини характерні ці морфологічні зміни?

  1. *Кавернозна гемангіома.

  2. Капілярна гемангіома.

  3. Гемангіоендотеліома.

  4. Гемангіоперицитома

  5. Гломус-ангіома

  1. На межі шкіри і червоної смуги нижньої губи визначається округле утворення на широкій ніжці, розміром до 1 см з сосочковою поверхнею. При гістологічному дослідженні видалене утворення складається зі сполучнотканинних сосочків, вкритих багатошаровим плоским епітелієм з гіперкератозом. Товщина шарів епітелію різна протягом утворення, зі збереженою полярністю і комплексністю. Діагностуйте утворення.

  1. *Плоскоклітинна папілома.

  2. Обмежений гіперкератоз.

  3. Плоскоклітинний ороговілий рак.

  4. Плоскоклітинний неороговілий рак.

  5. Базально-клітинний рак.

  1. У хворого оперативно видалено з гайморової порожнини розростання слизової оболонки. При його гістологічному дослідженні виявлені сосочки, що представлені сполучною тканиною з дифузною інфільтрацією лімфоцитами, плазмоцитами, макрофагами, вкриті респіраторним епітелієм. Який різновид запалення розвинувся?

  1. *З утворенням поліпів

  2. З утворенням гострокінцевих конділом

  3. Інтерстиціальне

  4. Гранулематозне

  5. Ексудативне

  1. Молода жінка з масою тіла 130 кг померла від хронічної серцевої недостатності. При мікроскопічному дослідженні серця: товстий шар жирової тканини під епікардом, а також розростання її у міокарді між кардіоміоцитами, які стали дуже зменшеними за розмірами. Який вид місцевої атрофії, за причиною її виникнення, розвинувся в кардіоміоцитах?

  1. *Від здавлювання

  2. Дисфункціональна

  3. Від недостатнього кровопостачання

  4. Нейротична

  5. Під впливом фізичних і хімічних факторів

  1. У хворої 30 років, після видалення зуба на нижній щелепі відзначалося підвищення температури, а надалі виявлена припухлість в області шиї. При розрізі шкіри шиї встановлено, що підшкірно-жирова клітковина просочена непрозорою жовтувато-зеленуватою рідиною з неприємним запахом. Який процес розвинувся в жировій клітковині?

    1. *Флегмона

    2. Абсцес

    3. Серозне запалення

    4. Геморагічне запалення

    5. Фібринозне запалення.

  1. При ендоскопії шлунка виявлена атрофія слизової оболонки. Мікроскопічно в біоптаті виявлена пухлина, побудована з ланцюжків атипових епітеліальних кліток, розташованих серед тяжів грубоволокнистої сполучної тканини; строма значно переважає над паренхімою. Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш ймовірний?

  1. Скірозний рак

  2. Солідний рак

  3. Медулярный рак

  4. Дрібноклітинний рак

  5. Аденокарцинома

  1. На розтині чоловіка 45-ти років, який довго хворів туберкульозом легень у лівій плевральній порожнині виявлено близько одного літра густої вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Яка форма гнійного запалення діагностована у пацієнта?

  1. *Емпієма

  2. Флегмона

  3. Гострий абсцес

  4. Хронічний абсцес

  5. Гнійний катар

  1. При гістологічному дослідженні стінки бронха і прилеглих ділянок легені пласти і тяжі атипового плоского епітелію. У клітинах - помірно виражені ознаки атипізму: поліморфізм, гиперхромія ядер, мітози. У центрі комплексів концентричні утворення рожевого кольору. Поставте діагноз:

  1. *Плоскоклітинний рак з ороговінням

  2. Плоскоклітинний рак без ороговіння

  3. Аденокарцинома

  4. Скірозний рак

  5. Недиференційований рак

  1. У хворого 28 років температура тіла 40оС, блювота, біль при ковтанні; пульс частий, лице бліде, загальна слабкість та в’ялість; тонзілярні лімфатичні вузли значно збільшені, болючі, набряк підшкірної клітковини шиї та верхньої частини грудної клітини. Із роту відчувається солодкувато-нудотний запах, голос гугнявий. При огляді зіву – тканини мигдаликів та верхнього піднебіння майже зімкнені, повнокровні; на їх поверхні – щільний грязно-сірий наліт, який розповсюджується на тверде піднебіння, щільно зв’язаний із підлеглими тканинами, при спробі відокремити їх – розвивається кровотеча. Який патологічний процес обумовлює дані морфологічні зміни?

  1. *Дифтеритичне ексудативне запалення.

  2. Крупозне ексудативне запалення.

  3. Катаральне ексудативне запалення.

  4. Гнійне ексудативне запалення.

  5. Геморрагічне ексудативне запалення.

  1. У хворого – глибока рана із значною розбіжністю країв. На її дні – помірна кількість вершководібного вмісту. У крайових відділах – сочна грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани і гістологічно складається з наступних шарів: лейкоцитарно-некротичного, поверхневого шару судинних петель, шару вертикальних судин, дозріваючого шару, шару горизонтально розташованих фібробластів і фіброзного шару. Для якого типу загоювання ран дані морфологічні зміни є типовими?

  1. *Загоювання вторинним натягом.

  2. Загоювання первинним натягом.

  3. Загоювання під струпом.

  4. Безпосереднє закриття дефекту епітеліальної тканини.

  5. Організація рани.

  1. При мікроскопічному дослідженні біопсії, забраної з тканин верхньої губи, виявлена пухлина, яка побудована з капілярів, що переплетені між собою, і яка не має чітких меж з оточуючими тканинами. Пухлину видалено у межах хворих тканин. Поставити діагноз.

  1. *Капілярна гемангіома.

  2. Венозна гемангіома.

  3. Кавернозна гемангіома.

  4. Гемангіоперицитома.

  5. Гломус-ангіома.

  1. Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий чоловік. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену і деструкція мітохондрій. Електронно мікроскопічно – контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

  1. *Гостра ішемія

  2. Хронічна ішемія

  3. Вакатна артеріальна гіперемія

  4. Гостра венозна гіперемія

  5. Ангіоневротична артеріальна гіперемія

  1. На розтині мужчини, який помер від хроніосепсису, виявлено атрофію скелетних м’язів, буру атрофію міокарда, печінки. Порушення обміну якого пігменту виявлено у померлого?

  1. *Ліпофусцину

  2. Ліпохрому

  3. Гемосидерину

  4. Гемомеланіну

  5. Меланіну

  1. На розтині хворого 65років, що помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця легені бурого кольору, збільшені у розмірах, ущільнені. Як звуться такі зміни у легенях?

  1. *Бура індурація легень

  2. Мускатні легені

  3. Сотові легені

  4. Хронічний бронхіт

  5. Хронічна емфізема

  1. На розтині померлого 48 років виявлена обтурація прозору середньої мозкової артерії тромбом. У тім'яно-височній області лівої півкулі головного мозку порушені взаємовідносини сірої та білої речовини головного мозку, вогнище кашеподібної консистенції сірого кольору. Найвірогідніше це:

  1. *Інфаркт

  2. Секвестр

  3. Гангрена

  4. Казеозний некроз

  5. Фібріноїдний некроз

  1. Слизова оболонка трахеї мутна, повнокровна, з нашаруванням сіро-білих плівок. Найвірогідніша форма запалення:

  1. *Фібрінозне

  2. Гнійне

  3. Серозне

  4. Проліферативне

  5. Мішане

  1. Губчатий та кортикальний шари гомілкової кістки де-інде у стані розпаду, порожнечі, що створилися, заповнені вершкоподібною гущею зеленувато-жовтого. Найвірогідніша форма запалення:

  1. *Гнійне

  2. Катаральне

  3. Серозне

  4. Проліферативне

  5. Мішане

  1. В мокроті хворого з мітральною вадою серця виявлені клітини, які вміщують бурий пігмент. Реакція Перлса позитивна. Який це пігмент ?

  1. *Гемосидерин

  2. Гематоідин

  3. Меланін

  4. Порфірин

  5. Білірубін

  1. У хворої, що страждала вторинним сифілісом, з'явилися вогнища депігментації шкіри у верхніх відділах спини. Назвіть патологічний процес у шкірі.

  1. *Лейкодерма

  2. Метаплазія

  3. Лейкоплакія

  4. Дисплазія

  5. Паракератоз

  1. На слизовій оболонці лівої щоки визначається безболісне, еластичної консистенції новоутворення, розташоване на вузькій м'якій ніжці, розміром 1×1см, нерухоме, поверхня його нерівна, сосочкова. Слизова оболонка, що покриває новоутворення, у кольорі не змінена. Який діагноз можна припустити?

  1. *Папілома

  2. Поліп

  3. Аденокистозна карцинома

  4. Аденома

  5. Рак

  1. У хворого 77 років, що страждав на атеросклероз, з'явився біль у правій ступні. Ступня збільшена в розмірі, шкірні покрови чорного кольору, мацеровані, демаркаційна зона не виражена. Який патологічний процес у ступні діагностовано:

  1. *Волога гангрена

  2. Суха гангрена

  3. Нома

  4. Секвестр

  5. Коагуляційний некроз

  1. У дитини 6 років, госпіталізованої в зв'язку з коровою пневмонією, стоматолог виявив на слизовій оболонці щоки ділянку брудно-сірого кольору розмірами 2×2,5 см без чітких меж. М'які тканини брезклі, тьмяні, з неприємним запахом. Який найбільш вірогідний діагноз, встановлений стоматологом?

  1. *Нома

  2. Гангренозний стоматит

  3. Пустульозний стоматит

  4. Флегмонозний стоматит

  5. Виразковий стоматит

  1. У дівчинки 5 років спостерігаєтсья висока температура і біль в горлі. Об'єктивно: набряк м'якого піднебіння, на мигдаликах сірі плівки, які важко відокремлюються, залишаючи глибокі кровоточиві дефекти тканини. Яке з нижчеперерахованих захворювань найбільш вірогідне?

  1. *Дифтерія зіву

  2. Ангіна Симоновського-Венсана

  3. Лакунарна ангіна

  4. Інфекційний мононуклеоз

  5. Некротична ангіна

  1. У хворого висока температура, задишка, біль у правій половині грудної клітки. Під час плевральної пункції видалено 700 мл вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

  1. Емпієма плеври

  2. Карциноматоз плеври

  3. Серозний плеврит

  4. Фібринозний плеврит

  5. Геморагічний плеврит

  1. Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їжі. Раніше спостерігався неспровокований біль. Під час огляду 36 - на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, виконана тканиною червоного кольору, під час зондування відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася у каріозну порожнину?

  1. *Грануляційна

  2. Фіброзна

  3. Жирова

  4. Епітеліальна

  5. М’язова

  1. На розтині чоловіка похилого віку, який протягом останніх 2 тижнів страждав від гострого розладу кишечника виявлені зміни у прямій та сигмоподібній кишках: на поверхні слизової оболонки відмічається коричньово-зелена плівка. Стінка кишки потовщена, порожнина різко звужена. Мікроскопічно виявляється проникаючий на різну глибину некроз слизової оболонки, некротичні маси пронизані нитками фібрину, з лейкоцитарною інфільтрацією. Ваш діагноз.

  1. *Фібринозний коліт.

  2. Катаральнийй коліт.

  3. Виразковийй коліт.

  4. Фолікулярний коліт.

  5. -

  1. У хворого при ультразвуковому дослідженні печінки виявлено порожнинне утворення. З анамнезу відомо, що хворий схуд за 4 місяці на 24 кг, скарги на поганий апетит, слабкість, періодичне підвищення температури до 37,2-37,6оС. Після хірургічного видалення порожнини проведено її патологоанатомічне дослідження. Стінка порожнини утворена щільною волокнистою сполучною тканиною, в просвіті густа каламутна рідина з неприємним запахом, в якій переважають поліморфно-ядерні лейкоцити. Визначитти патологічний процес.

  1. *Хронічний абсцесс

  2. Емпієма

  3. Флегмона

  4. Секвестр

  5. Кіста

  1. Під час розтину загиблого від раку шлунку, у черевній порожнині виявлено біля 1000 мл мутної, зеленуватої рідини, на вісцеральному та пристінковому листках очеревини ниткоподібні нашарування сіруватого кольору. Визначте вид запалення.

  1. *Фібринозно-гнійне запалення

  2. Катаральне запалення

  3. Серозне запалення

  4. Геморагічне запалення

  5. -

  1. У хворого в обох щелепах рентгенологічно виявлено числені дефекти у вигляді гладкостінних округлих отворів. При гістологічному дослідженні – явища остеолізису і остеопорозу при явищах слабкого кісткоутворення. В сечі хворого знайдено білок Бенс-Джонса. Назвіть захворювання.

  1. *Мієломна хвороба

  2. Хронічний мієлолейкоз

  3. Хронічний еритромієлоз

  4. Гострий мієлолейкоз

  5. Гострий недиференційований лейкоз

  1. При розтині трупу чоловіка, померлого від ракової інтоксикації, при макроскопічному дослідженні стінка шлунку потовщена до 1,2 см, слизова оболонка нерухома, її складки не виявляються. На розрізі однорідна, білісувата, хрящоподібної щільності. Визначте форми пухлини.

  1. *Інфільтрат

  2. Вузол

  3. Виразка

  4. Виразково-інфільтративна

  5. Кіста

  1. У хворого, який страждав на рак нирки з множинними метастазами, також і у надниркові залози, з’явилися темне коричневе пофарбування шкірних покривів, слабкість, гіпотонія, адинамія. Який пігмент зумовив зміну кольору шкіри?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]