Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать
  1. *Плоскоклітинний рак із зроговінням

  2. Плоскоклітинний рак без зроговіння

  3. Папілома

  4. Похідноклітинний рак

  5. Базальноклітинний рак

  1. Чоловіку 42 років проведено пункційну біопсію нирки у зв'язку з необхідністю патоморофологічної верифікації клінічно вираженого у нього хронічного гломерулонефриту. Патологоанатомом встановлено, що вогнищево у частині клубочків капілярні петлі потовщені, мезангіальний матрикс ущільнений, розширений, місцями наявний колапс капілярних петель, збільшена кількість колагену у даних ділянках. У цитоплазмі епітеліоцитів проксимальних звивистих канальців наявні насичено-рожеві гомогенні "кулі", розміри епітеліоцитів збільшені. Дистальні звивисті канальці розширені. Який вид дистрофії відмічений патоморфологом у проксимальних канальцях?

  1. *Гіаліново-крапельна.

  2. Жирова.

  3. Гідропічна.

  4. Зерниста.

  5. Слизиста.

  1. При профілактичному огляді робітників, пов’язаних з виробництвом каменевугільних смол, у деяких у ротовій порожнині виникали ділянки стовщення й ороговіння слизової оболонки, переважно щік, білуватого кольору, з шорсткою поверхнею, не болючі. Про яку патологію йде мова?

  1. *Лейкоплакія.

  2. Гінгівіт.

  3. Стоматит.

  4. Глосит.

  5. Папіломатоз.

  1. У чоловіка 30 років при гістологічному дослідженні біоптату з шийного лімфатичного вузла виявлені гранульоми, які складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, багатоядерних гігантських клітин типу Пірогова-Лангханса. У центрі гранульом визначається некроз. Який збудник потрібно виявити в зоні некрозу для підтвердження діагнозу туберкульоз?

  1. *Мікобактерію Коха

  2. Бліду трепонему

  3. Стафілокока

  4. Бацили Волковича-Фріша

  5. Сальмонели

  1. Хворий, що довгий час страждав фіброзно-кавернозним туберкульозом із загальним виснаженням помер від легенево-серцевої недостатності. При гістологічному дослідженні аутопсійного матеріалу в печінці, міокарді та скелетних мґязах знадено накопичення пігменту жовто-коричневого кольору. Порушення обміну якого пігменту виявлено у хворого?

  1. *Ліпофусцину

  2. Гемозоіну

  3. C Меланіну

  4. Гемосидерину

  5. Порфірину

  1. Патологоанатомічне дослідження аутопсійного матеріалу нирок хворого, що страждав патологією нирок та помер від ниркової недостатності виявлено: в епітелії в проксимальному відділі звистих канальців в цитоплазмі включення у вигляді прозорих вакуолій різних розмірів та не дають позитивне забарвлення Суданом III. Визначте патологічний процес.

  1. *Гідропічна дистрофія

  2. Прояви некрозу

  3. Прояви апоптозу

  4. Жирова дистрофія

  5. Гіаліново-краплинна дистрофія

  1. Хворий 46 років з ревматичним стенозом помер від хронічної легенево-серцевої недостатності. На розтині виявлені щільні коричневого кольору легені. Який пігмент зумовив забарвлення легенів?

  1. *Гемосидерин

  2. Меланін

  3. Ліпофусцин

  4. Порфірин

  5. Гемозоїн

  1. У хворого сифілісом на шкірі шиї виникли плями, що відрізняються більш блідим кольором. Назвіть розлад пігментного обміну.

  1. *Лейкодерма

  2. Меланодермія

  3. Ксеродерма

  4. Лентіго

  5. Порфірія

  1. Жінка віком 35 років хворіє на ВІЛ-інфекцію на стадії СНІД. На шкірі нижніх кінцівок, слизової оболонки піднебіння з’явились рудувато-червоні плями, яскраво-червоні вузлики різних розмірів. Один з вузликів взято на гістологічне дослідження. Виявлено багато хаотично розташованих тонкостінних судин, вистелених ендотелієм; пучки веретеноподібних клітин з наявністю гемосидерина. Яка пухлина розвинулась у хворої?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]