Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать
  1. *Серозно-фібринозне

  2. Дифтеритичне фібринозне

  3. Серозне

  4. Гнійне

  5. Катаральне

  1. При гістологічному дослідженні щитовидної залози хворого, який помер від серцевої недостатності при явищах гіпотіреозу виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами, і плазмоцитами, з утворенням лімфоїдних фолікулів, атрофію паренхіми і розростання сполучної тканини. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. *Аутоімунний тиреоїдит Хашимото

  2. Аденома щитовидної залози

  3. Гнійний тиреоїдит

  4. Зоб тиреотоксичний

  5. -

  1. На розтині померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5-ти років хворів бронхоектатичною хворобою виявлені збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання в нирках?

  1. *Вторинний амілоїдоз

  2. Гломерулонефрит

  3. Хронічний пієлонефрит

  4. Некротичний нефроз

  5. -

  1. На аутопсії в потиличній частці головного мозку виявлена порожнина 2,5×1,5 см, заповнена прозорою рідиною, стінка її гладка, бурого кольору. Який процес розвинувся в головному мозку?

    1. *Кіста на місці крововиливу

    2. Сіре розм'якшення мозку

    3. Абсцес мозку

    4. Вада розвитку мозку

    5. Кіста на місці сірого розм'якшення

  1. При розтині чоловіка 28 років, який хворів підгострим гломерулонефритом і помер при явищах прогресуючої уремії, на поверхні перикарду, вісцеральному та пристінковому листках плеври, очеревини спостерігалися нашарування у вигляді білуватих ниток, які легко відокремлювалися від підлеглої тканини. Вказати різновид запалення в серозних оболонках.

  1. *Крупозне фібринозне запалення

  2. Дифтеритичне фібринозне запалення

  3. Гнійне запалення

  4. Дифузне проліферативне запалення

  5. Серозне запалення

  1. На слизовій оболонці мигдаликів та м’якого піднебіння виявляються білувато-сірого кольору плівки, які щільно з’єднані з підлеглою тканиною, при спробі зняти плівку на її місці виникає глибокий дефект тканини. Який вид запалення виник на слизовій оболонці мигдаликів та м’якого піднебіння?

  1. *Дифтеритичне

  2. Серозне

  3. Крупозне

  4. Гнійне

  5. Змішане

  1. У померлого від гострого трансмурального інфаркту міокарда на розтині на поверхні перикарда виявлено: ниткоподібні накладення білувато-коричневого кольору, які з’єднували парієтальний та вісцеральний листки перикарда між собою. Вказати різновид запалення в перикарді?

  1. *Крупозне запалення

  2. Дифтеритичне запалення

  3. C Серозне запалення

  4. Гнійне запалення

  5. Гранульоматозне запалення

  1. Чоловік віком 55 років хворів на хронічний гломерулонефрит. Смерть наступила при явищах хронічної ниркової недостатності. Макроскопічно: на поверхні епікарда і перикарда сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який процес мав місце в перикарді?

  1. *Фібринозне запалення

  2. Організація

  3. Проліферативне запалення

  4. Геморагічне запалення

  5. Артеріальне повнокров’я

  1. При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених в основному Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовуються поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангхаінса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні описані гранульому?

  1. *Туберкульозу

  2. Сифілісу

  3. Лепри

  4. Риносклероми

  5. Сапу

  1. У дитини, після перенесеного кору, при огляді виявлено в м’яких тканинах щік та промежини нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флуктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?

  1. *Волога гангрена

  2. Суха гангрена

  3. Газова гангрена

  4. Пролежень

  5. Трофічна виразка

  1. Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми і тривалий час мала вимушене положення в ліжку, були знайдені велики ділянки некрозу шкіри та підлеглих м’яких тканин крижової ділянці. Діагностуйте форму некрозу.

  1. *Пролежень

  2. Інфаркт

  3. Секвестр

  4. Сирнистий некроз

  5. Воскоподібний (ценкеровський) некроз

  1. У біоптаті слизової оболонки бронха в хворого на хронічний бронхіт були знайдені ділянки багатошарового плоского незроговілого епітелію. Діагностуйте патологічний процес в слизовій оболонці бронха.

  1. *Метаплазія

  2. Атрофія

  3. Гіперплазія

  4. Дисплазія

  5. -

  1. При мікроскопії біоптату печінки виявлені гранульоми, які складаються з плазматичних, лімфоїдних, гігантських багатоядерних клітин типу Пирогова-Лангхарса, дрібних судин з ознаками ендо- і периваскуліту, зустрічаються осередки казеозного некрозу. Такі гранулеми характерні для:

  1. *Сифілісу

  2. Туберкульозу

  3. Лепри

  4. Риносклероми

  5. Сапу

  1. У хворого, що довго страждав ревматизмом, виявлений стеноз мітрального отвору, смерть наступила від серцево-легеневої недостатності. На розтині виявлена бура індурація легень. Назвіть при якому вигляді порушення кровообігу виникають подібні зміни в легенях:

    1. *Хронічна лівошлуночкова недостатність

    2. Хронічна правошлуночкова недостатність

    3. Гостра лівошлуночкова недостатність

    4. Гостра правошлуночкова недостатність

    5. Портальна гіпертензія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]