Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать
  1. *Лімфогранулематозу

  2. Гострого мієлолейкозу

  3. Хронічного мієлолейкозу

  4. Грибовидного мікозу

  5. Туберкульозу

  1. У хворого висока температура, задуха, біль у правій половині грудної клітини. Під час плевральної пункціїї видалено 700 мл вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

  1. *Емпієма плеври

  2. Карціноматоз плеври

  3. Серозний плеврит

  4. Фібринозний плеврит

  5. Геморагічний плеврит

  1. У хворого 38 років, який страждав на черевний тиф, на 4-му тижні захворювання розвинулася перфорація стінки клубової кишки, хворий помер від розлитого гнійного перитоніту. На розтині в м'язах передньої черевної стінки виявлена ділянка 12×7 см сірувато-жовтого кольору, плотноватий з тьмяною поверхнею. Який процес розвинувся в м'язах передньої черевної стінки?

    1. *Воскоподібний некроз

    2. Казеозний некроз

    3. Колікваційний некроз

    4. Волога гангрена

    5. Інфаркт м'язи

  1. 6-річну дитину доставлено в стаціонар у стані асфіксії. У гортані виявлено сірувато-жовті плівки, що легко видаляються. Який вид запалення розвинувся?

  1. *Фібринозне

  2. Катаральне

  3. Гнійне

  4. Геморагічне

  5. Десквамативно-некротичне

  1. Дитина 4-х років захворіла гостро і померла. На розтині виявлено набряк головного мозку, мозкові оболонки різко повнокровні та просочені густим мутним жовто-зеленуватим гнійним ексудатом. Про який процес в оболонках мозку йде мова?

  1. *Гнійне запалення

  2. Серозне запалення

  3. Фібринозне запалення

  4. Геморагічне запалення

  5. -

  1. На розтині померлого 70 років серце зменшене у розмірах, жирова клітковина під епікардом відсутня, міокард щільний, бурого кольору. При мікроскопії – кардіоміоцити зменшені у розмірах, в саркоплазмі багато гранул бурого пігменту ліпофусцину. Встановити характер патологічного процесу в міокарді

  1. *Бура атрофія

  2. Амілоїдоз

  3. Жирова дистрофія

  4. гемохроматоз

  5. Гіпертрофія

  1. При гістологічному дослідженні трансплантату шкіри хворого, якому здійснено дерматопластику, встановлені лімфогістіоцитарна інфільтрація, набряк та крововиливи з появою макрофагів та нейтрофілів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Реакція відторгнення трансплантату.

  2. Реакція гіперчутливості сповільненого типу.

  3. Реакція гіперчутливості негайного типу.

  4. Інтерстиціальне запалення.

  5. Феномен Артюса.

  1. Після хірургічного видалення порожнини печінки проведено її патологоанатомічне дослідження. Стінка порожнини утворена щільною волокнистою сполучною, грануляційною тканинами, в просвіті густа каламутна рідина з неприємним запахом, в якій переважають поліморфно-ядерні лейкоцити. Визначитти патологічний процес.

  1. *Хронічний абсцесс

  2. Гострий абсцес

  3. Флегмона печінки

  4. Однокамерний ехінокок

  5. Проста кіста печінки

  1. У хворого 43 років опіки полум'ям правої кисті. На долоні і тильній поверхні кисті виникло відшарування епідермісу і утворення пухирів, заповнених дещо каламутною рідиною. Яке найбільш ймовірне запалення виникло у хворого?

    1. *Серозне

    2. Гнійне

    3. Катаральне

    4. Гнільне

    5. Фібринозне

  1. У хворого на хронічний цистит в біоптаті зі слизової оболонки сечового міхура разом з перехідним епітелієм виявлені вогнища багатошарового плоского незроговілого епітелію. Який процес лежить в основі описаних змін в епітелії?

  1. *Метаплазія

  2. Дистрофія

  3. Гіперплазія

  4. Дисплазія

  5. Гіперкератоз

  1. Дівчинка 4 років на 3 добу від початку захворювання на дифтерію померла від справжнього крупу. На аутопсії слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, вкрита сіруватою плівкою, що легко відокремлюється. Визначити вид ексудативного запалення гортані:

  1. *Фібринозне

  2. Серозне

  3. Гнійне

  4. Змішане

  5. Катаральне

  1. На розтині померлого виявлено, що печінка збільшена в розмірах, щільна, краї закруглені, на розрізі тканина жовтувато-коричневого кольору з темно-червоними крапками та смужками, що нагадує малюнок мускатного горіху. Який патологічний процес лежить в основі таких змін печінки?

  1. *Хронічне венозне повнокрів’я

  2. Гостре венозне повнокрів'я

  3. Артеріальне повнокрів’я

  4. Артеріальне недокрів’я

  5. Хронічна кровотеча

  1. Макроскопічно печінка збільшена в розмірах, ущільнена, тканина сірувато-жовтого кольору, з сальним блиском. Який патологічний процес лежить в основі писаних змін?

  1. *Амілоїдоз

  2. Гіаліноз

  3. Жирова дистрофія

  4. Мукоїдне набухання

  5. Гемахроматоз

  1. При дослідженні біоптату виявлена гранульома, що складається з лімфоцитів, плазматичних клітин, макрофагів з пінистої цитоплазмою (клітинами Микулича), багато гіалінових куль. Про яке захворювання можна думати?

    1. *Риносклером

    2. Лепра

    3. Сифіліс

    4. Туберкульоз

    5. Актиномікоз

  1. Хворий, який страждав ішемічною хворобою серця і переніс повторний інфаркт міокарда, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині виявлена збільшена щільна селезінка, темно-вишневого кольору на розрізі. При мікроскопічному дослідженні органа встановлені склероз пульпи і атрофія фолікулів. Яким терміном визначають зміни у селезінці?

  1. *Цианотична індурація селезінки

  2. “Сагова” селезінка

  3. “Сальна” селезінка

  4. Порфирова селезінка

  5. Септична селезінка

  1. При дослідженні біопсії збільшеного шийного лімфатичного вузла виявлена стертість малюнка, тканина його представлена великою кількістю проліферуючих лімфоцитів з домішками поодиноких клітин Березовського-Штернберга. Ці зміни свідчать про:

    1. *Лімфогранулематоз, з переважанням лімфоїдної тканини

    2. лімфогранулематоз, з виснаженням лімфоїдної тканини

    3. Змішано-клітинний варіант лімфогранулематозу

    4. лимфосаркому

    5. нодулярно-склеротичний варіант лімфогранулематозу

  1. У жінки віком 45 років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на аутопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтоватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гаматоксилино та еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]