Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать
  1. Хворий помер від серцевої недостатності, в анамнезі - пульмонектомія з приводу кісти правої легені. На розтині виявлено збільшену в розмірі ліву легеню. Назвіть патологічний процес в лівій легені.

    1. *Вікарна гіпертрофія

    2. Нейрогуморальна гіпертрофія

    3. Дисфункціональна атрофія

    4. Дисциркуляторна атрофія

    5. Нейротична атрофія

  1. При електронномікроскопічному дослідженні слинної залози виявлені фрагменти клітини, оточені мембраною, містять конденсовані частки ядерної речовини і окремі органели; запальна реакція безпосередньо навколо цих клітин була відсутня. Назвіть описаний тут процес.

    1. *Апоптоз

    2. каріорексис

    3. Коагуляційний некроз

    4. каріопікноз

    5. Каріолізис

  1. У дитини 12-ти років, що лікувалася в інфекційному відділенні з приводу грипу, на 5-у добу захворювання з'явилися сильний головний біль, нудота, запаморочення, менінгеальні знаки. Смерть наступила через добу від наростаючого набряку мозку. При розтині порожнини черепа: м'які мозкові оболонки набряклі, повнокровні, дифузно просякнуті яскраво червоного кольору рідиною. Звивини і борозни згладжені. Про яке ускладнення грипу слід думати?

    1. *Геморагічний менінгіт

    2. Крововилив в мозок

    3. Венозна гіперемія оболонок мозку

    4. Гнійний лептоменінгіт

    5. Серозний менінгіт

  1. Чоловік 42-х років, протягом 8 років страждав хронічним гранулематозним періодонтитом, хронічним гнійним остемієлітах нижньої щелепи, помер при явищах хронічної ниркової недостатності. Яке ускладнення гнійного остеомієліту розвинулося в нирках?

    1. *Амілоїдоз

    2. Гіаліноз

    3. Жирова дистрофія

    4. Атрофія

    5. Некроз епітелію звивистих канальців

  1. Швидкою медичною допомогою до клініки доставлена хвора 46-ти років зі скаргами на луночкову кровотечу на протязі 6 годин після видалення зуба, загальну слабкість, головокружіння. В анамнезі - гіпертонічна хвороба. Об’єктивно: блідість шкіри та видимих слизових оболонок, кількість гемоглобіну у крові 80 г/л, гематокрит – 30%, показникі часу кровотечі та зсідання крові знаходяться в межах норми. Яке ускладнення розвинулося в хворої в зв’язку з кровотечею?

  1. *Гостра постгеморагічна анемія

  2. Залізодефіцитна анемія

  3. Хронічна постгеморагічна анемія

  4. Фолієводефіцитна анемія

  5. Гемолітична анемія

  1. У хворого при огляді порожнини рота визначається атрофія слизової оболонки язика з червоними плямами (Гунтеровський глосит). Склери жовтуваті. В аналізі крові – кольоровий показник більше одиниці. Для якої анемії характерні ці зміни?

  1. 12-фолієводефіцитна

  2. Залізодефіцитна

  3. Гостра постгеморагічна

  4. Хронічна постгеморагічна

  5. Гемолітична

  1. У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

  1. Ішемічний інсульт

  2. Абсцесс мозку

  3. Крововилив

  4. Геморагічний інфаркт

  5. Набряк мозку

  1. При гістологічному дослідженні слизової оболонки матки знайдено звивисті залози, пилко- та штопороподібні, подовжені, розростання строми з проліферацією її клітин. Ваш діагноз?

  1. *Залозиста гіперплазія ендометрія

  2. Гострий ендометрит

  3. Лейоміома

  4. Пухирний занос

  5. Плацентарний поліп

  1. При розтині тіла померлого в гематологічному відділенні чоловіка виявлено: піоїдний кістковий мозок з наявністю в ньому мієлоцитів, промієлоцитів та бластних клітин, спленомегалію (до 7 кг) з інфільтрацією мієлоцитами, гепатомегалію (до 6 кг) з дифузною лейкозною інфільтрацією синусоїдів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]