Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать
  1. *Хронічний мієлолейкоз

  2. Гострий мієлолейкоз

  3. Гострий недиференційований лейкоз

  4. Гострий лімфолейкоз

  5. Хронічний лімфолейкоз

  1. Хворий 75-ти років звернувся до хірурга зі скаргами на виразку гомілки буруватого кольору, що довго не загоюється. При біопсійному дослідженні: дифузне розростання поліморфних атипових клітин, в цитоплазмі яких знаходиться бурий пігмент. Реакція Перлса негативна. Багато патологічних мітозів та осередків некрозу тканини. Встановіть діагноз.

  1. *Меланома

  2. Місцевий гемосидероз

  3. Внутрішньодермальний невус

  4. Трофічна виразка

  5. Рак шкіри

  1. У жінки 22 роки виявлені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфатичному вузлі спостерігаються лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

  1. *Лімфогранулематоз.

  2. Лімфосаркома.

  3. Хронічний лейкоз.

  4. Гострий лейкоз.

  5. Метастаз рака легень.

  1. На розтині померлого в підкоркових ядрах правої півкулі головного мозку визначається порожнина неправильної форми 5×3,5 см, заповнена червоними згортками крові і розмякшеною тканиною мозку. Назвіть патологію, яка розвинулась у головному мозку.

  1. *Гематома.

  2. Геморагічне просякнення.

  3. Ішемічний інфаркт.

  4. Кіста.

  5. Абсцес.

  1. У чоловіка 46 років на шкірі визначалась пляма, яка вибухала і мала темний колір та не спричиняла турбот. З часом пляма почала збільшуватись, з’явився біль, колір став чорно-коричневим; почав пальпуватися вузлик. На гістологічному дослідженні видаленої тканини визначалися веретеноподібні і поліморфні клітини, з численними мітозами, цитоплазма яких вміщувала пігмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться?

  1. *Меланома.

  2. Базаліома.

  3. Гемангіома.

  4. Невус

  1. У хворої 57-ми років з’явилися периодично виникаючі маточні кровотечі. З диагностичною ціллю проведено вишкрібання матки. В отриманому матеріалі серед елементів крові спостерігаються залозисті комплекси різних розмірів та форми, утворені атипічними клітинами з гіперхромними ядрами з численними мітозами (в тому числі патологічними). Ваш діагноз?

  1. *Аденокарцинома

  2. Фіброміома матки

  3. Хоріонепітеліома

  4. Залозиста гіперплазія ендометрію

  5. Ендометрит

  1. При розтині померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина, стінки якої мають іржавий колір. Що передувало виникненню даних змін?

  1. *Гематома

  2. Діапедезні крововиливи

  3. Ішемічний інфаркт

  4. Плазморагії

  5. Абсцес

  1. При гістологічному дослідженні легень померлого від серцевої недостатності виявлені вогнища запалення з заповненням альвеол рідиною, забарвленою в блідо-рожевий колір, місцями з наявністю тонких рожевих ниток, що утворюють дрібнопетлисту мережу з невеликою кількістю лімфоцитів. Який характер ексудату в легенях?

    1. *Серозно-фібринозний

    2. Геморагічний

    3. Серозний

    4. Гнійний

    5. Фібринозний

  1. Хвора 38-ми років померла під час некупуємого нападу бронхіальної астми. При гістологічному дослідженні в просвіті бронхів виявлені скупчення слизу, в стінці бронхів багато тучних клітин (лаброцитів), багато з них в стані дегрануляції, а також багато еозинофілів. Який патогенез цих змін в бронхах?

    1. *Атопія, анафілаксія

    2. Цитотоксична, цитолітична дія антитіл

    3. Імунокомплексний механізм

    4. Клітинно обумовлений цитолиз

    5. Гранулематоз

  1. Після проведення туберкулінової проби (проба Манту) у дитини через 48 годин на місці введення туберкуліну утворилася папула розміром до 10 мм в діаметрі. Який механізм гіперчутливості лежить в основі описаних змін?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]