Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік і аудит.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
316.53 Кб
Скачать

Тема 6. Організація аудиту фінансової звітності

 

1.     Сертифікація аудиторів в Україні.

2.     Реєстрація аудиторських фірм (аудиторів).

3.     Види аудиторських послуг та контроль якості аудиторських послуг.

4.     Основні етапи процесу аудиту.

5.     Поняття і класифікація робочих документів.

 

1. Сертифікація аудиторів в Україні

 

В залежності від суб’єкта здійснення аудиторської перевірки аудит поділяється на внутрішній і зовнішній. Суб’єкт внутрішнього аудиту – кваліфікований працівник, який, як правило, є штатним працівником. Він не зобов’язаний мати сертифікат, його діяльність не підпадає під вимоги ЗУ “Про АД”. Суб’єктом зовнішнього аудиту можуть бути фізичні особи, які мають кваліфікований сертифікат аудитора та зареєстровані в АПУ, або організації аудиторів – аудиторські фірми, які мають аналогічний дозвіл на проведення аудиту.

Сертифікація (визнання кваліфікаційної придатності) ауди­торів здійснюється АПУ згідно із ст. 10 Закону України “Про аудитор­ську діяльність”. В цілому кваліфікаційний сертифікат – офіційний документ, який засвідчує рівень професійних знань, необхідних для здійснення аудиту підприємств різних форм власності на території України. Право на отримання сертифіката аудитора мають фізичні особи з вищою економічною або юридичною освітою, документ про здобуття якої визнається в Україні, необхідні знання з питань аудиту, фінансів, економіки та господарського права, досвід роботи не менше трьох років підряд на посадах ревізора, бухгалте­ра, юриста, фінансиста, економіста, асистента (помічника) аудитора.

Для отримання сертифікату подаються наступні документи:

o   заяву за встановленою формою;

o   копію диплома, засвідчену нотаріально або за місцем роботи;

o   копію трудової книжки, засвідчену нотаріально або за місцем роботи;

o   документ про плату за проведення сертифікації;

o   копію першої сторінки паспорта;

o   довідку органів внутрішніх справ про відсутність судимості.

Іспи­т щодо визначення певних знань з питань аудиту складаються в індивідуальному порядку, затвердженому рішенням АПУ відповід­но до програми сертифікації. Іспит складається з двох рівнів: перший етап – письмове тестування, другий етап – письмове розв’язання ситуаційного завдання з практики аудиту. Для складання першого етапу кваліфікаційного іспиту кандидату надаються тести, відповіді на які він повинен дати протягом 3-х годин. До другого етапу допускаються кандидати, які набрали не менше 70 балів правильних відповідей за результатами тестування. Другий етап кваліфікаційного іспиту полягає у письмовому розв’язанні ситуаційних завдань, кожне з яких оцінюється певною кількістю балів. Якщо задача містить декілька складових, тоді оцінюється правильна відповідь кожної складової цього завдання.

Кандидати, екзаменаційні роботи яких оцінені:

- у 60 і більше балів – здобули право на отримання сертифіката аудитора;

- у 59 і менше балів – є такими, що не склали кваліфікаційний іспит.

Кандидати, які не склали кваліфікаційний іспит, мають право складати його вдруге на загальних умовах згідно з цим Положенням. Результат успішно складеного першого етапу кваліфікаційного іспиту дійсний упродовж одного року.

Сертифікати видаються не пізніше ніж через 5 днів після складання іспиту. Строк дії сертифіката не може перевищувати 5 років. Після закінчення строку дії сертифікату аудитор подає до АПУ необхідні документи для продовження його дії.